Despre „ De ce?”, „Ce?” şi „Cum?”

  1. De ce să începem o afacere?

Înainte de a începe orice afacere este nevoie să înţelegem – De ce deschidem acea afacere?

Marea majoritate a celor care îşi deschid o afacere, o deschid pentru că este la modă, pentru că au văzut la alţii sau pentru că au fost sfătuiţi să îşi deschidă o afacere. Acesta este şi motivul pentru care doar între 1-5 % dintre afaceri reuşesc şi sa funcţioneze mulţi ani, restul dând faliment.

Foarte puţini îşi deschid o afacere ştiind de ce.

În momentul în care îţi deschizi o afacere şi ai răspuns la întrebarea „ De ce o deschid?” , „De ce vreau să fac afaceri?”, în acel moment deja ai cheia motivaţiei tale şi a afacerii tale.

        Despre „ De ce?”, „Ce?” şi „Cum?”De ce ai nevoie să fii motivat? Pentru că pe măsură ce vei dezvolta afacerea, vei avea nevoie de energie şi motivaţie ca să mergi mai departe. Iar răspunsul la „De ce?” este singurul care îţi va da energia să continui.

Atunci când răspunzi la această întrebare gândeşte şi la ce aduci tu nou şi util în societate.

Paulo Coehlo în cartea sa „Războinicul Luminii” spune: „Ce urmări va avea asta asupra celei de-a cincea generaţii a urmaşilor mei?

Un războinic este conştient că actele fiecărei persoane au consecinţe care se prelungesc vreme îndelungată şi trebuie să ştie ce fel de lume lasă pentru cea de-a cincea generaţie după el”.

  1. Ce fac?

După ce ţi-ai deschis afacerea şi ştii ce te motivează ca să mergi mai departe atunci când nu toate lucrurile merg foarte bine, ai nevoie să îţi răspunzi la intrebarea „Ce?”.

Adică:  „Ce fac ca să răspund cerinţelor clienţilor?”, „Care este planul meu de acţiune? Ce aduc eu pe piaţă?”, „Cum arată clientul meu?”,  „Ce sunt dispus să fac astfel încât să merg mai departe?”.

Toate răspunsurile la aceste întrebări mă vor ajuta să îmi întocmesc un plan de acţiune, voi şti care sunt acţiunile pe care ar trebui să le întreprind,  voi şti tot timpul ce am de făcut.

Este nevoie să răspund la intrebarea „Ce?” pentru că astfel voi identifica toate acţiunile şi toate etapele planului meu de dezvoltare a afacerii.

Răspunsul la „Ce ?” mă ajută să mă deplasez înainte şi să nu stagnez. Mă ajută să fiu în contiunuă mişcare, mă ajută să mă concentrez şi să vin cu idei inovatoare.

  1. Cum?

Am răspuns la „De ce?” şi  „Ce?” şi a venit momentul să pun în aplicare şi să răspund la întrebarea „Cum?”.

Răspunsul la întrebarea „Cum?” mă ajută să îmi stabilesc strategia de aplicare a planului pe care l-am stabilit.

De cele mai multe ori apar blocaje „…cum să fac să.…”, dar de fapt noi nu ştim de ce şi ce să facem, astfel încât să putem răspunde la „Cum?” .

Suntem antrenaţi să  lucrăm mai mult cu „Cum?”, aşa ne formează societatea. Luăm din jur informaţii, ne trezim în diverse situaţii şi ne concentrăm pe cum să le rezolvăm sau să ieşim din aceste situaţii. Dar uităm să ne gândim de ce am ajuns acolo şi ce am făcut de am ajuns acolo.

Acest lucru este valabil şi atunci când tu şi compania ta aţi obţinut un succes.  Adu-ţi aminte de ce ai început,  ce etape ai parcurs ca să ajungi acolo şi cum ai ajuns să obţii acel succes.

Strategia pe care ai compus-o răspunzând la întrebarea „Cum?” este aplicabilă în toate departamentele firmei: departamentul de vânzări, de resurse umane, logistică, dezvoltare a afacerii, marketing, management etc.

Strategia reprezintă detalierea pas cu pas a întregii activităţi a afacerii.

Reprezintă suma tuturor deciziilor şi acţiunilor pe care le faci astfel încât să poţi să îndeplineşti motivul pentru care ai început acea activitate.

A consemnat Gabriela Chiriac,

www.gabrielachiriac.ro/www.consultgalaxy.ro

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*