Muzeul de Artă Vizuală Galaţi deschide miercuri, 24 iulie, ora 18.00, expoziţia de grafică ,,Gestul în desen”, ce poartă semnătura lui Florin Stoiciu.
Născut pe 24 iulie 1965, Florin Stoiciu a absolvit Academia de Arte din București, secția Grafică, în 1992, an în care a și început să profeseze, mai bine de 20 ani, în această prestigioasă instituție de învățământ. În prezent, este profesor universitar doctor la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii ,,Ovidius” din Constanţa . Florin Stoiciu are la activ numeroase expoziții personale şi de grup în țară și străinătate dar și mai multe cărţi publicate. Anul acesta, cu prilejul Zilei Mondiale a Artei, i s-a conferit prin decret prezidențial, Ordinul ,,Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria C – „Artele plastice”.
Are lucrări în colecții de stat (inclusiv în cea a Muzeului de Artă Vizuală Galați) și particulare din România, Belgia, Marea Britanie, Japonia, Elveția, Franța, Austria.
Expoziţia itinerantă cuprinde 30 de portrete ale unor artişti (desen în cărbune pe pânză), ale căror lucrări au fost prezente pe simezele Muzeului de Artă din Constanţa, publicul gălăţean putând să le vadă pe acestea din urmă doar virtual, în filmul ce va fi prezentat la vernisaj.
Despre această expoziţie, artistul spune (într-un interviu publicat în www.ziuaconstanta.ro): ,, Și această expoziție are o poveste frumoasă, care pleacă de la un experiment pe care l-am început cu profesorul Mircia Dumitrescu, în urmă cu mai mulți ani, dar nu-l pusesem în practică. Ce-ar fi să facem noi desenul pe pânză, ca să-i vedem pe critici ce mai spun acum? E pictură sau e desen? Este o polemică pe care o am cu mulți critici de-ai noștri din ziua de astăzi. Pentru că ei spun NU, pictura este datorată suportului! Atunci eu dacă vin cu cărbune și desen ca pe orice altă formă pe pânză este desen sau e pictură? Până la urmă, împreună cu Mircia Dumitrescu am concluzionat că definiția desenului înseamnă a gândi, nu înseamnă să trasezi, nu înseamnă să duci cu un duct o materie pe o suprafață. Pentru că tu desenezi cu gândul de fiecare dată. Pentru că altfel nu aveai dictonul latin „Nulla dies sine linea” – „Nici o zi fără o linie”, dar nu adică să tragi linii ca nebunul pe asfalt. Ci e vorba că în capul tău trebuie să funcționeze mecanismul de concept.”
Vernisajul va avea loc în prezența artistului.