Deputatul Viorel Ștefan: Impactul anulării celor 102 taxe para-fiscale este de numai 0,07% din PIB

Deputatul Viorel Ștefan: Impactul anulării celor 102 taxe para-fiscale este de numai 0,07% din PIBPreședintele Comisiei de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților, deputatul PSD Viorel Ștefan, a criticat în cadrul unei conferințe de presă reacțiile față de inițiativa legislativă promovată de PSD pentru anularea a 102 taxe, după ce președintele Klaus Iohannis s-a declarat reticent, lăsând să se înțeleagă că nu va promulga această formă a legii, iar premierul Dacian Cioloș a spus că va căuta argumente pentru a o ataca la Curtea Constituțională.

 TVR și Radio România Actualități finanțate de la bugetul de stat

 Deputatul PSD a trecut în revistă câteva din taxele ce ar urma să fie anulate, printre care și controversata taxă radio-tv, inclusă în facturile la energie electrică. Prin anularea acestei taxe, cele două servicii publice de radio și televiziune vor fi finanțate de la bugetul de stat:

 „Mult discutata taxă radio și tv. Nu cred că cineva este deranjat de anularea ei. Sigur, aceste instituții trebuie să fie finanțate și trebuie să funcționeze, numai că soluția pe care o propunem noi este ca finanțarea să se facă într-un mod predictibil, transparent și de ce nu, să fie și cineva care să controleze cum se cheltuie banul public. Deci în loc de această taxă radio-tv, care ne enervează pe toți când primim factura de curent electric, am zis să nu se mai plătească în maniera asta, ci prin bugetul de stat. Să plătim din impozitele plătite de cetățeni.

 Dacă e să facem un calcul sumar, asta înseamnă că, la 20 de milioane de români, i-ar reveni fiecăruia să plătească 31 de lei anual pentru televiziune și 24 de lei pentru radio.

 În acest sistem, Curtea de Conturi își va intra în atribuții, la sfârșitul exercițiului financiar va face control și vom afla public cum sunt cheltuiți banii în aceste instituții. Pentru că știți niște exemple care au fost vehiculate recent în presă, cu prime de mii de euro de ziua de naștere, cu contracte cu sume exorbitante. Eu cred că posturile private de radio și televiziune nu își permit luxul pe care aceste servicii publice și-l permit”, a spus președintele Comisiei de Buget – Finanțe.

 Viorel Ștefan a răspuns și acuzațiilor celor care susțin că prin finanțarea lor de la bugetul de stat TVR și Radio România Actualități ar ajunge sub control politic:

 „Curtea Constituțională este sub control politic? DNA-ul este sub control politic? Curtea de Conturi e sub control politic? Toate acestea primesc banii prin bugetul de stat. Dacă se finanțează de la bugetul de stat nu înseamnă că sunt sub control politic. La serviciile de radio și televiziune controlul politic se manifestă altfel, prin modul în care sunt nominalizați cei din consiliile de administrație. Și aici trebuie să intervenim într-o următoare etapă cu schimbarea”.

 Timbrul de mediu, fosta taxă de primă înmatriculare, o taxă care oricum era restituită de instanțe

 O altă taxă extrem de controversată care este anulată prin noua inițiativă legislativă este timbrul de mediu, care și sub vechea formă, de taxă de primă înmatriculare, dar și în noua variantă, a fost anulată de instanțe, banii încasați de Fondul de Mediu trebuind să fie restituiți:

 „Taxa de timbru de mediu pentru autovehicole e un subiect care ne chinuie de ani de zile. Ba a fost taxa de prima înmatriculare și au fost decizii ale instanțelor care au obligat guvernele în succesiunea lor să restituie aceste taxe. Ultima formă este aceasta cu timbrul de mediu, care la rândul său a fost anulat în instanță. Fondul de Mediu are obligații de restituire din banii încasați din această taxă mai mult decât colectează. Oricum, Fondul de Mediu nu poate să restituie acești bani care au fost încasați nejustificat și cheltuiți fără niciun control. Decizia Parlamentului a fost să se elimine și această taxă de mediu”, a adăugat deputatul PSD.

 „Cetățenii care apelează la serviciile Registrului Comerțului primesc aceste servicii gratuit”

 Inițiativa legislativă mai prevede și anularea taxelor percepute de Registrul Comerțului, un efect colateral al acestei măsuri fiind și simplificarea procedurilor birocratice pentru înființarea unei firme:

 „Taxele percepute de Registrul Național al Comerțului nu-s decât vreo 22, și acum nu neapărat că trebuie să plătim pentru orice, pentru înscriere de firmă, pentru înscriere de mențiuni, pentru proceduri de insolvență, etc., nu neaparat aceasta este cea mai mare problemă. Cea mai mare problemă este că noi, de ani de zile, criticăm faptul că  înregistrarea unei firme în România se face pe o procedură birocratică foarte greoaie și care durează. Am auzit tot timpul angajamente, că să facem să se înregistreze o firmă într-o zi. Nimeni nu a făcut nimic.

Această lege prevede că Registrul Comerțului nu mai percepe nicio taxă, finanțarea lui se asigură prin alocare de la bugetul de stat prin Ministerul Justiției, iar cetățenii care apelează la serviciile Registrului Comerțului primesc aceste servicii gratuit”, a mai spus Viorel Ștefan.

Impactul anulării celor 102 taxe: 0,07% din PIB

Potrivit președintelui Comisiei de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților nu sunt justificate temerile cu privire la impactul pe care îl vor avea aceste anulări de taxe asupra bugetului de stat, întrucât acest impact nu ar reprezenta decât 0,07% din PIB:

„Despre impactul asupra bugetului de stat a anulării tuturor acestor taxe am auzit tot felul de oameni îngrijorați, de la ministrul Finanțelor la președintele țării. Depinde cu privim lucrurile. Vorbim despre taxe para-fiscale, care nu se colectează la bugetul de stat. Impactul pe bugetul de stat vine indirect, pentru că unele dintre aceste instituții vor trebui să primească alocații bugetare pentru funcționarea lor. Calculul nostru spune că nu se depășește, pe net, mai mult de 0,07% din PIB”.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*