Demers al Comunității „Curățăm Galațiul” pentru punerea în valoare a Cavoului Roman

Sâmbătă, 7 octombrie 2017, un grup de tineri din Comunitatea „Curățăm Galațiul” de pe Facebook au instalat pe platforma de beton din zona blocurilor D14 – D16 din Micro 21, sub care se află Cavoul Roman, o plăcuţă de informare privind existența în zonă a monumentului istoric, o plăcuță identică urmând să îi fie transmisă primarului Galațiului.

„Scopul acţiunii de astăzi este în primul rând o dojană adresată autorităţilor din Galaţi, care de zeci de ani pur și simplu au ignorat acest monument care nu e chiar de trecut cu vederea. Este un monument nu doar vechi, ci care dovedeşte ceva, continuitatea romană în această zonă.

Nu ştiu dacă s-a simţit în toată întâmplarea de azi penibilul situaţieiNoi ne-am întâlnit aici ca să punem o plăcuţă de informare şi a trebuit să o punem pe jos. E destul de neplăcut. Nu există nimic altceva pe această platformă betonată, în afara de pubelele de gunoi. Nimic. Nimic care să spună că, aici, dedesubt, este ceva care are o mare valoare pentru oraşul Galaţi, aşa că am pus-o acolo”, a declarat Marian Dumitru, reprezentat al Comunităţii „Curăţăm Galaţiul”.

Întrebat dacă se vor asocia demersului Asociației „Galați, orașul meu”, care a solicitat renunțarea la procedurile de dezmembrare a terenului din zona de protecție a Cavoului Roman în vederea vânzării celor 7 loturi către societăți comerciale și a cerut punerea în valoare a monumentului istoric, reprezentantul Comunității „Curățăm Galațiul” că acesta este doar primul pas dintr-o serie de demersuri: „O călătorie de 2.000 de kilometri începe cu primul pas. Noi începem cu primul pas. Primul pas este să nu mai fie ignorat acest vestigiu istoric. Ce vom face după aceea, rămâne de văzut”.

El a mai precizat că o plăcuță de informare identică cu aceea montată în parcarea din zona Cavoului Roman îi va fi transmisă primarului Ionuț Pucheanu: „Vom solicita o audiență la domnul primar și îi vom duce această plăcuță de informare. O facem cadou. Vrem să ajutăm autoritățile din Galați, o facem cadou, să nu se supere nimeni”.

Oferta turistică a Galațiului ar trebui să înceapă cu vestigiile romane

Demersul Comunității „Curățăm Galațiul”, este orientat și către punerea în valoare a vestigiilor romane de la Galați, a căror valoare istorică poate sta la baza unei viitoare oferte turistice a orașului, care la momentul de față nu prea există.

Ne-am gândit să ne unim eforturile cu gălăţenii care sunt interesaţi de punerea în valoare a istoriei acestui oraş. De regulă, oamenii spun ”de ce să vină turişti la Galaţi? Ce să vadă domnule?”. Şi în mare parte au dreptate. Ce să vadă? O parcare, gunoiae, pubele. Galaţiul are o istorie, are rădăcini. Rădăcinile şi istoria sunt aici, în pământ. Trebuie doar să le scoatem la suprafaţă, să nu mai punem gunoi deasupra”, a mai spus Marian Dumitru.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*