Decizia desființarii încălzirii centralizate, amânată pe 12 aprilie. Apă caldă, numai până pe 31 mai

Decizia desființarii încălzirii centralizate, amânată pe 12 aprilie. Apă caldă, numai până pe 31 maiLa ședința de marți (28.03.2017) a Consiliului Municipal au fost retrase de pe ordinea de zi cele două proiecte de hotărâri care se refereau la renunțarea la sistemul de încălzire centralizată și acordarea unor subvenții pentru instalarea unor centrale de apartament sau aparate de aer condiționat în cele 36.000 de apartamente care mai sunt racordate la termoficare.

Primarul Ionuț Pucheanu a luat decizia de a retrage cele două proiecte la solicitarea administratorului special al CET-ului Electrocentrale SA, Sinan Mustafa, care la ședința de luni seara a Comisiei pentru Servicii Publice a Consiliului Municipal și în ședința de plen a consiliului a prezentat o variantă de menținere a sistemului de încălzire centralizată.

Ar urma ca până pe data de 10 aprilie Electrocentrale să transmită la primărie un proiect bine documentat, iar pe 12 aprilie Consiliul Municipal să se întrunească în ședință extraordinară pentru a alege între cele două variante, „varianta Electrocentrale” dacă se dovedește un proiect viabil sau varianta desființării sistemului de termoficare și acordarea de subvenții pentru trecerea celor 36.000 de apartamente pe surse alternative de încălzire și asigurare a apei calde.

Varianta Electrocentrale: preluarea distribuției de către CET

În plenul Consiliului Municipal, administratorul special al Electrocentrale a prezentat succint ce ar însemna varianta sa: preluarea distribuției de către Electrocentrale în locul Calorgal și obținerea unor reduceri consistente, de la 59 de milioane la 24 milioane de lei a subvențiilor plătite de primărie, ca urmare a reducerii de personal și cheluielilor cu reparațiile pe partea de distribuție, care s-ar transforma într-o reducere a tarifului de distribuție.

S-ar ajunge la o reducere a prețului gigacaloriei de la 198 la 123 lei.

„Propunerea noastră presupune menținerea în funcțiune a sistemului centralizat doar pe perioada sezonului rece (deci fără apă caldă în timpul verii – n. red.) și constă în preluarea de către societatea noastră a părții de distribuție. În perioada foarte scurtă pe care am avut-o la dispoziție și în baza informațiilor limitate, am reușit să elaborăm o strategie care presupune reducerea prețului pe gigacalorie de la 198 de lei la 123 de lei. Practic, această reducere provine din reducerea cheltuielilor cu forța de muncă și reducerea cheltuielilor cu reparațiile și cheltuielile materiale.

Judecata noastră a fost în felul următor: noi putem lua parte de distribuție cu un număr mult mai mic de personal față de ceea ce se folosește la momentul de față la societatea de distribuție. Considerăm că se poate reduce chiar și nivelul de reparații față de ceea ce se înregistrează la acest moment. Acest lucru ar impacta mai puțin bugetul local,  față de 58 de milioane lei, cât a fost efortul municipalității anul trecut, după calculele noastre vom avea o reducere de 35 de milioane. Deci impactul față de bugetul local ar fi undeva la 23-24 de milioane lei”, a spus Sinan Mustafa.

Dat fiin faptul că Electrocentrale este în insolvență, această variantă trebuie aprobată de Adunarea Creditorilor de la Electrocentrale.

 Primarul Ionuț Pucheanu: Ne putem permite să amânăm cu două săptămâni luarea unei decizii

Primarul Galațiului a precizat la finalul ședinței de consiliu că este benefică luarea în calcul a unei variante care se poate dovedi viabilă, chiar dacă municipalitatea este presată de timp, pentru înlocuirea încălzirii centralizate cu sisteme alternative fiind necesar să se acorde celor 36.000 de familii un termen de 6 luni.

„Mi s-a părut de bun simț și logic să ascultăm. Uneori, când ești prins în noianul acesta de probleme, s-ar putea întâmpla, vorba proverbului, să nu vezi pădurea din cauza copacilor. Le-am dat o șansă celor de la Electrocentrale tocmai pentru a nu fi acuzați, nici consilierii locali, nici eu, ca primar, că avem vreun parti pris, că am dori musai o anumită decizie. Prin urmare, cred că ne putem permite două săptămâni.

Am luat o decizie de comun acord cu consilierii locali care au participat la consultarea cu cei de la Electrocentrale ca termenul să nu fie mai mare de două săptămâni. Asta pentru că dacă va fi să luăm decizia de a închide sistemul centralizat să nu aglomerăm perioada de 6 luni pe care o au la dispoziție cetățenii pentru a beneficia de subvențiile de la primărie pentru a-și instala un sistem alternativ de încălzire”, a declarat Ionuț Pucheanu.

O veste proastă pentru cei nu au încă boiler sau instant: apă caldă numai până pe 31 mai

Indiferent de decizia pe care o vor lua aleșii locali pe  12 aprilie, chiar dacă se va decide varianta optimistă ca la iarna viitoare să fie încălzire centralizată în „varianta Electrocentrale”, un lucru e sigur: cele 18.000 de familii care la acest moment  mai primesc apă caldă în sistem de centralizat, nu vor mai primi deloc apă caldă începând cu data de 1 iunie. Data de 31 mai este ultima zi de furnizare a apei calde în sistem centralizat.

„Cetățenii noștri vor avea apă caldă cel puțin o lună, e sigur în momentul de față, cu posibilitatea de a fi prelungită livrarea de apă caldă până la 31 mai. Este o perioadă în care noi am considerat că un număr consistent de cetățeni ar putea deveni independenți din punctul acesta de vedere, adică o perioadă în care pot solicita suma care ar veni din partea primăriei pentru a-și instala sistemul care să le asigure apa caldă”, a precizat primarul.

Oricum, în acest an nici nu se mai pune problema variantelor care au funcționat în 2015 și 2016, de preparare a apei calde cu abur tehnologic de la ArcelorMittal, pentru că sunt înregistrate lunar pierderi de 2,5 milioane de lei, care nu justifică din punct de vedere economic menținerea sistemului pentru numai 18.000 de apartamente.

„Sunt slabe șanse ca după 31 mai să se mai poată furniza apă caldă în sistem centralizat în condițiile în care în sistemul centralizat au mai rămas 18.000 de apartamente, iar pierderile depășesc 2,5 milioane de lei lunar”, a mai adăugat Ionuț Pucheanu.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*