De miercuri, „Caravana filmelor TIFF”: „Planeta Petrila”, comedia „Perfetti sconosciuti” și „Povestea iubirii”

Miercuri, pe esplanada de la Casa de Cultură a Sindicatelor debutează cea de a 8-a ediție „Caravanei TIFF”, care le va oferi cinefililor gălățeni posibilitatea de a vedea trei dintre filmele ediției 2017 a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Proiecţiile sunt programate în fiecare seară, de miercuri până vineri, la ora 21.00.

În prima seară a Caravanei TIFF, miercuri, 23 august, gălăţenii vor putea vedea documentarul „Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, film distins la TIFF cu Premiul Publicului pentru film românesc. Este un film documentar care ca subiect declinul localităților din Valea Jiului după închiderea unor mine. În Petrila, un oraș minier, un fost inginer la mină, cunoscutul caricaturist Ion Barbu, devenit grafician și activist, folosește arta și absurdul pentru a opri autoritățile locale să demoleze clădirile istorice ale celei mai vechi mine de cărbune din țară, după închiderea acesteia în 2015 la recomandarea UE. Misiunea sa nu este numai să păstreze istoria și identitatea orașului natal, ci și să găsească noi modalități de a ține comunitatea împreună.

Joi seară, are loc proiecția comediei italiene „Perfetti sconosciuti” („Complet străini”), în regia lui Paolo Genovese. Este al doilea film preferat de italieni anul trecut, fiind distinsă cu câteva premii ale criticii de specialitate. Începe ca o comedie, trece prin momente dramatice și se termină ca o glumă cinematografică.

Pornind de la ideea că fiecare dintre noi am avea trei vieţi, una publică, una privată şi una secretă, şi că toate s-ar regăsi în telefoanele mobile, ca în nişte „cutii negre” ale existenţelor noastre, povestea are în centrul ei o cină între prieteni, desfăşurată într-o seară în care are loc o eclipsă de lună. Șapte buni prieteni care iau cina împreună şi propun un joc îndrăzneţ: să-şi pună telefoanele pe masă în timpul mesei şi să-şi arate unul altuia mesajele, email-urile şi apelurile pe care le primesc, ocazie cu care ies la iveală secrete ce ameninţă să le pună în pericol prietenia. Frumoasă metaforă pentru momentele de criză prin care trec toate personajele şi relaţiile de prietenie dintre ele, în ciuda faptului că majoritatea se cunoşteau încă din copilărie, şi-au petrecut împreună concedii şi sunt alături la bine şi la rău.

Vineri seara va fi proiectat cel mai nou film al regizorului Radu Mihăileanu, „Povestea iubirii”, adaptarea cinematografică a bestseller-ului cu același nume scris de Nicole Krauss, care a fost tradus în 35 de limbi și şi-a câştigat milioane de fani în întreaga lume. Este primul film în limba engleză a lui Radu Mihăileanu.

„Povestea iubirii” este povestea unui băiat, Léo, care iubea o fată, Alma, pe care o numea „cea mai iubită femeie din lume” și i-a promis că o va face să râdă toată viața. Războiul i-a separat și ea a plecat la New York. El a depășit toate obstacolele pentru a se reîntâlni cu ea și pentru a-și tine promisiunea. În zilele noastre, locuiește în Brooklyn o adolescentă vulcanică și plină de imaginație, pe care o cheamă tot Alma. I s-a promis că va fi cea mai iubită femeie din lume. Însă nu este simplu să iubești și să fii iubit. Între Léo și tânăra Alma pare să nu existe nicio legătură. Și totuși… Din Polonia anilor `30 până în Central Park-ul zilelor noastre, un periplu peste ani și continente le va uni destinele.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*