O expoziție itinerantă despre 11 așezări romane de pe malul românesc al Dunării va poposi, în prima săptămână din septembrie, la Muzeul Casa Cuza. Organizată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, cu sprijinul Muzeului de Istorie din Galaţi şi în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului, expoziția „Ziua Limesului dunărean în România” se deschide marți, 2 septembrie, la ora 12.00.
Limesul dunărean se referă la graniţa Imperiului Roman fortificată pe linia stabilită de fluviul Dunărea. Expoziţia itinerantă a fost iniţiată de Institutul Naţional al Patrimoniului, ca parte dintr-o suită de activităţi cuprinse în proiectul Danube Limes Brand, finanţat prin Programul Operațional Regional Sud-Estul Europei. Proiectul îşi propune extinderea frontierelor Imperiului Roman incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO cu noi nominalizări în ţările de pe cursul inferior al Dunării. Scopul este protejarea şi conservarea pe termen lung a siturilor de pe Limes. Proiectul este coordonat de Universitatea din Viena (Austria), având ca parteneri reprezentanţi din România, Slovacia, Ungaria, Italia, Bulgaria, Serbia şi Croaţia.
Din România ar putea fi incluse pe lista de propuneri cele 11 așezări romane, printre care se numără Axiopolis (Cernavodă), Carsium (Hârșova, județul Constanța), Aegyssus (Tulcea, județul Constanța), Dinogeția (Garvăn, Tulcea).
Deși Galațiul ar fi fost cu totul îndreptățit să se afle, cu Castrul Roman de la Tirighina-Bărboși, pe lista orașelor cu situri incluse în proiectul Limesului dunărean și în expoziția itinerantă, nepăsarea în care comunitatea locală a lăsat mult timp acest loc și-a spus cuvântul, iar autoritățile românești implicate, din 2012, în proiectul european au lăsat-o, cel puțin până acum, deoparte, știind că este cu totul neglijată.
Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Galați, a reușit însă anul acesta să le atragă atenția celor de la Institutul Naţional al Patrimoniului, invitându-i nu doar să aducă expoziția și la Galați, dar și să viziteze Castrul Roman, în speranța că îl vor include pe lista cetăților propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO.
Citiți și: După ani de letargie, în sfârșit se întâmplă ceva