„CURIERUL pentru AUTISM” de la APCA Galați a pornit la drum

„CURIERUL pentru AUTISM” de la APCA Galați a pornit la drumLansată la sfârșitul lunii septembrie la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”,  Caravana „CURIER pentru AUTISM” a ajuns deja în trei dintre dintre cele 20 de unități de învățământ vizate de proiect.

Campania „CURIER pentru AUTISM”, de informare, conștientizare și intervenție personalizată cu scopul integrării școlare a copiilor cu tulburări din spectrul autist, este derulată de APCA Galați – Asociația de Sprijin pentru Părinți și Copiii cu Autism Galați pe tot parcursul anului școlar 2015/2016. Acest amplu demers a fost posibil datorită sprijinului financiar oferit de compania FAN Courier din București, care a ales să ajute un ONG din afara Capitalei, un sprijin venit nu întâmplător, ci datorită rezultatelor deosebite ale asociației din ultimii ani, din ce în ce mai vizibile și pe plan național.

Caravană în școli și grădinițe

Prima oprire a Caravanei  a fost la Seminarul Teologic Ortodox „Sf Andrei”, unde învață Cosmin, un copil cu autism de clasa I, apoi „curierii” de la APCA au fost primiți de profesorii și de elevii Școlii „Mihail Sadoveanu”, unde este școlarizat Eduard (clasa a II-a), iar săptămâna aceasta oprirea a fost la Școala „Iulia Hașdeu” din Galați. În total, prin intermediul proiectului, cei de la APCA urmăresc integrarea școlară cu succes a 50 de copii cu autism din asociație, a căror vârstă variază între 4 și 17 ani.

Pe de o parte, profesorii care predau la clasele copiilor cu autism participă la o sesiune de training cu psihoterapeutul Gina Seria, specialistul care le oferă informații generale, dar și aplicate, pe cazul fiecărui copil „special” în parte. De altfel, profesorii primesc și un „Ghid pentru cadrele didactice care au la clasă un copil cu TSA” (tulburare din spectru autist), material realizat tot în cadrul proiectului.

Iulia Hasdeu

Intalnirea de la Scoala Iulia Hasdeu

Pe de altă parte, prin Caravana proiectului „CURIER pentru AUTISM” se oferă mult mai mult decât informații pentru profesori. În procesul de integrare școlară a unui copil cu cerințe educaționale speciale un rol important îl au și colegii lui de clasă, dar și colectivul de părinți ai clasei. Ca urmare, și aceștia sunt incluși în procesul de integrare, prin intermediul unor jocuri pentru cei mici, al coletului „Curier pentru autism”, unde se strâng mesaje de la copii, dar și al flyerului „10 gesturi prin care poți ajuta un copil cu autism” și al pliantelor informative pentru părinții colegilor de clasă.

„Este vorba despre un proiect unic pentru județului Galați, nu doar ca tematică, dar și ca mod de implementare”, ne-a spus Nicoleta Lupoae, președinta APCA și coordonatoarea proiectului. „Prin intermediul celor trei arii de acțiuni din proiect, abordarea noastră îi vizează pe toți cei trei factori decisivi în integrarea copilului cu autism: părinții acestuia – în cadrul sesiunilor de consiliere de la sediul asociației; cadrele didactice, colegii de clasă ai copilului și părinții acestor colegi – în cadrul opririlor caravanei în școli; specialiștii din echipa de inertervenție (cadrele didactice, terapeuții „shadow”, psihologii școlari) – în cadrul workshop-urilor intensive de formare de la Biblioteca „V.A. Urechia”, a detaliat Nicoleta Lupoae.

Workshop-uri gratuite și o platformă de discuții online

Mihail Sadoveanu

Intalnire la Scoala Iulia Hasdeu

Pe tot parcursul proiectului vor avea loc patru workshopuri intensive de formare, a căror temă diferă și în cadrul cărora vor fi prezentate sau consiliate și studiile de caz de la clasele celor prezenți. Primul se desfășoară luni, 2 noiembrie, la Biblioteca Jutețeană „V.A. Urechia”, între orele 14,00 – 19,00, pe tema „Cum să comunicăm eficient cu un copil cu autism”, iar următorul vineri, 11 decembrie. Workshopurile, susținute de psihoterapeut Gina Seria, sunt gratuite și se adresează și cadrelor didactice din afara școlilor-țintă, psihologilor școlari din toate instituțiile de învățământ, profesorilor de sprijin din întreg județul Galați, terapeuțior-„shadow”, părinților coterapeuți. Informații suplimentare se pot obține la adresa de e-mail autism.galati@gmail.com.

În plus, cadrele didactice și specialiștii vizați de proiect se vor putea înregistra pe o platformă online, cu circuit închis, pe site-ul asociației, www.autism-apca.ro, unde vor avea acces la diferite resurse, informații și consiliere de specialitate, în timp real, pe parcursul derulării proiectului.

Toate workshopurile vor fi găzduite cu generozitate de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, unul dintre partenerii APCA Galați. De altfel, proiectul „CURIER pentru AUTISM” se derulează și grație parteneriatelor încheiate cu Inspectoratul Școlar Județean Galați, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Galați, Thecon.ro, MămicaMea.ro și, nu în ultimul rând, PresaGalați.ro.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*