„Cronica” apei calde: CET-ul a descoperit altă metodă decât cogenerarea, dar n-a spus Calorgalului și cât costă

„Cronica” apei calde: CET-ul a descoperit altă metodă decât cogenerarea, dar n-a spus Calorgalului și cât costăAșa cum prevăzusem, „bătălia pentru apă caldă” continuă cu un nou schimb de anunțuri și comunicate între CET-ul Electrocentrale și Calorgal, care se învârt în jurul principalei dileme care blochează furnizarea: varianta de producere a agentului termic primar, prin cogenerare sau cu abur tehnologic de la combinat. De la această dilemă se ajunge la următoarea, care este mult mai importantă: cât vor costa pierderile și cine le va plăti?

Cogenerare sau abur? Unde va fi mutată „gaura neagră”?

Cu producerea energiei termice în cogenerare la Electrocentrale, nu sunt de acord cei din Adunarea creditorilor la Electrocentrale, pentru că neavând un CAF de capacitate mică, operațiunea s-ar solda cu o nouă „gaură neagră” în bugetul CET-ului.

Așa că cei de la Electrocentrale ar vrea să prepare energia termică cu abur tehnologic cumpărat de la combinat. Cumpărat din banii alocați de Consiliul Municipal, ca și în verile trecute. Și cum echipamentele ArcelorMittal sunt supradimensionate în raport cu consumul lunar de 1.500 de gigacalorii al Calorgal, într-o asemenea variantă „gaura neagră” se va muta în bugetul Consiliului Municipal, care va trebui să aloce banii pentru abur.

Din acest motiv, nu este de acord cu această variantă nici primarul Ionuț Pucheanu, care zilele trecute spunea acest lucru cu subiect și predicat: Nu e stipulat nicăieri în lege că trebuie să avem apă caldă preparată cu abur. E o găseliniță a celor de la Electrocentrale. Ne-am uitat și pe răspunsul ANRSC, care a precizat că nu este cazul să se pronunțe în relația dintre două entități de drept privat, Electrocentrale și ArcelorMittal. Nu trebuie să intereseze municipalitatea prin ce formă vor produce dumnealor agentul termic atât de necesar furnizării apei calde”.

Luni, printr-o adresă trimisă la Primărie, Consiliul Municipal și Prefectura Galați, administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, comunică răspunsul pe care îl are de dat la solicitarea Calorgal de a-i fi furnizat necesarul de energie termică pentru prepararea apei calde, de aproximativ 1.500 gigacalorii/lună.

În primul rând, administratorul special al Electrocentrale exclude varianta asigurării energiei termice prin cogenerare la CET, afirmând că singura posibilitate rămasă în discuție este aceea cu abur tehnologic de la ArcelorMittal:

 „Urmare adresei dumneavoastră nr. 3916/26.05.2017 conținând cantitățile de agent termic primar comandate pentru a fi livrate în vederea asigurării apei calde de consum, în perioada iunie -octombrie 2017 (cu aproximativ 56% mai mici decât cantitățile livrate în vara 2016 și necorelate cu parametrii tehnici solicitați), vă comunicăm că, această solicitare nu se încadrează din punct de vedere tehnic în varianta furnizării agentului termic în cogenerare cu agregatele energetice care le deținem, însă ea se încadrează în soluția tehnică aplicată în verile anterioare, respectiv cea cu aburul furnizat de Arcelor Mittal SA Galați și serviciile, prestate de către societatea noastră, de transformare a aburului și de transport a energiei termice sub formă de apă fierbinte, soluție aprobată de Adunarea Creditorilor societății noastre pentru a fi aplicată în vara 2017 și care a fost implementată în luna aprilie 2017”, se spune în adresa administratorului Electrocentrale.

„Cronica” apei calde: CET-ul a descoperit altă metodă decât cogenerarea, dar n-a spus Calorgalului și cât costăPromisiunea CET: un discont de 20-25%, pierderile achitate de Consiliul Municipal scăzând de la 90% la 65-70%

Conducerea Electrocentrale a făcut un prim pas și s-a întâlnit cu reprezentanții ArcelorMittal, cu au fost discutate și posibilitățile de atenuare a nemulțumirilor municipalității, faptul că din cauza capacităților foarte mari ale echipamentelor ArcelorMittal, Calorgal trebuie să cumpere mai mult decât consumă.

Nemulțumiri perfect justificate. Tot primarul Ionuț Pucheanu spunea săptămâna trecută că în numai în luna aprilie furnizarea apei calde s-a soldat cu pierderi de 3,2 milioane lei: Pe perioada lunii aprilie, s-au livrat aproximativ 1.400 de gigacalorii, din circa 13.000 de gigacalorii cât a fost obligat să achiziționeze Calorgal. Evident că diferența asta de la 13.000 la 1.400 a fost catalogată ca fiind pierdere indusă și vom introduce în ședința Consiliului Local de săptămâna viitoare un proiect de hotărâre, să vedem dacă consilierii locali mai sunt de acord cu acceptarea unor pierderi lunare de 3.200.000 de lei”, spunea primarul.

Pierderi la fel de mari au fost și în lunile de vară din 2015 și 2016. În vara lui 2016, Calorgal a fost obligat să cumpere de la CET-ul Electrocentrale SA o cantitate de 27.500 de gigacalorii, dar a consumat de zece ori mai puțin pentru apa caldă. Pentru acoperirea pierderilor, Consiliul Municipal a alocat în cele 7 luni de vară suma de 24,5 milioane lei.

În vara lui 2015, când a fost furnizată apă caldă numai în perioada 13 iulie – 31 octombrie, Electrocentrale a livrat la punctele termice ale Calorgal 13.000 de gigacalorii, dar Calorgal a reușit să distribuie și să factureze doar 10% din această cantitate, adică 1.500 de gigacalorii. Pierderile înregistrate de Calorgal au fost de 5,3 milioane lei.

Acum, oferta Electrocentrale este o reducere a pierderilor cu 20-25%. Adică de la 90% la 65-70%. Combinatul poate reduce cu 10% cantitatea de abur livrată la Electrocentrale, iar la Electrocentrale își asumă să acopere financiar 10-15% din pierderi:

„Pentru optimizarea acestei soluții:
– estimăm o reducere a cheltuielilor a aburului prin reducerea cu circa 10% a cantității furnizate în cadrul contractului de cumpărare abur încheiat de societatea dvs. cu Arcelor Mittal SA Galați
-ne exprimăm disponibilitatea pentru diminuarea contravalorii serviciului de transformare cu circa 10-15% față de cel contractat pentru luna aprilie 2017 (în urma măsurilor suplimentare adoptate de societatea noastră în această perioadă a anului privind cheltuielile salariale)”, se spune în adresa administratorului special al Electrocentrale, Sinan Mustafa.

Răspunsul Calorgal la adresa Electrocentrale este de fapt o emoție: cât costă?

Marți după-amiază a venit și răspunsul directorului Calorgal, Marian Alexandru, care printr-un comunicat ne asigură că vrea să dea căldură, ne dă chiar mari speranțe că așa va fi, pentru că e adevărat că Electrocentrale respinge ferm cogenerarea, dar, în schimb, dă acele reduceri de 20-25%! Mai puțin decât la „black Friday”, dar oricum, până la urmă sunt reduceri.

 Dar marea dilemă a directorului Marian Alexandru este cât costă aventura din această vară: „considerăm însă că, după efectuarea acestui prim pas, SC Electrocentrale SA Galați are obligația de a comunica și costurile aferente disponibilității sale”.

Deși n-ar fi greu de calculat. În loc de 24,5 milioane, cât s-a aruncat pe apa sâmbetei în vara lui 2016, în acest an pierderile plătite de la bugetul Consiliului Municipal ar putea fi de 15-16 milioane de lei.

 Iată cum sună comunicatul directorului Calorgal:

„Calorgal SA își reafirmă interesul și disponibilitatea de a relua furnizarea de apă caldă menajeră în municipiul Galați.

Ca urmare a comenzii ferme exprimate de societatea noastră la sfârșitul săptămânii trecute, prin care manifestam intenția de a achiziționa 7.370 gigacalorii ( pentru producerea apei calde menajere pe parcursul sezonului cald din acest an ) SC Electrocentrale SA Galați a răspuns că a identificat o altă soluție decât cogenerarea.

Deasemenea, SC Electrocentrale SA Galați a informat că are disponibilitatea de a opera reduceri atât în ceea ce privește cantitatea de abur achiziționată cât și de a își diminua contravaloarea serviciului pe care ar urma să îl presteze.

Apreciem drept pozitiv efortul SC Electrocentrale SA Galați de înțelegere a situației existente.

Considerăm însă că, după efectuarea acestui prim pas, SC Electrocentrale SA Galați are obligația de a comunica și costurile aferente disponibilității sale.

În absența acestor precizări, există primejdia ca opinia publică să înțeleagă că SC Electrocentrale SA Galați va furniza agent termic în mod gratuit, ceea ce contravine flagrant cu comportamentul său de până acum.

În aceste circumstanțe, asigurăm consumatorii, publicul și autoritățile locale că facem toate eforturile pentru ca, în cazul în care SC Electrocentrale SA Galați va da un răspuns concret la această a treia solicitare a noastră, să reluăm distribuirea de apă caldă menajeră în cel mai scurt timp de la reînceperea producției de agent termic în instalațiile SC Electrocentrale SA Galați”, se spune în comunicatul Calorgal.

După citirea acestui comunicat, cei care au trăit vremurile de înainte de 1990 vor avea parte din nou de acele insatisfacții dinaintea zilei de 23 august, când la Telejurnal erau anunțate succese peste succese, dar slabe speranțe „să se bage cremvuști la alimentară”.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*