Comuna Țepu va fi executată silit de OMV Petrom în luna august. Falimentul este urmarea incompetenței aleșilor locali

Dacă în anii trecuți comuna Țepu părea să fie polul bunăstării în zona săracă din nordul județului, acum a ajuns într-o situație fără ieșire, urmând ca din luna august să fie executată silit de OMV Petrom pentru suma 6.187.950 lei, plus penalități. Este prețul plătit de localnicii din Țepu pentru incompetența aleșilor locali, primari și consilieri pe care i-au ales să conducă localitatea începând din 2004.

Țepu, comuna ajunsă la bunăstare din „taxele de foraj”

Întreaga poveste a început în 2004, când a fost ales primar Daniel Țuchel (PNL), absolvent al Academiei Militare. Era la vremea aceea cel mai tânăr primar din județ și s-a remarcat printr-o abordare mai pragmatică a administrației locale. Una dintre inițiativele sale a fost instiuirea unor taxe locale pentru exploatarea petrolieră care exista la Țepu din anii 80. Inițiativa lăudabilă a și fost pusă în practică din primul an de mandat.

La inițiativa primarului Țuchel, Consiliul Local a votat o hotărâre care prevedea ca OMV Petrom să plătească Primăriei Țepu „taxe de foraj” dar și chirie pentru terenul pe care se află cele 50 de obiective ale exploatării petroliere. Ulterior,  Primăria Țepu a dat în judecată OMV Petrom, solicitând plata retroactivă a „taxelor de foraj și excavări” pentru activitățile perioada 2002-2007 și mai târziu și pentru perioada 2007-2010. Procesele au ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a obligat OMV Petrom să plătească Primăriei și Consiliului Local Țepu suma de 2,8 milioane de lei.

Pentru că Petrom refuza să plătească taxele, Primăria Țepu a executat silit compania petrolieră, încasând în perioada 2010-2015 aproximativ 6,2 milioane de lei, dintre care 2,9 milioane de lei ca „taxă de foraj”, iar 3,3 milioane de lei cu titlul de chirie pentru câmpurile petroliere.

Cu acești bani, la Țepu a apărut bunăstarea, parc cu fântână arteziană, primărie nouă, concerte de „Ziua Comunei Țepu” și tot ce înseamnă standardul de comună bogată.

Reversul medaliei: ÎCCJ a obligat Primăria Țepu să returneze Petrom cele 6,2 milioane lei

Bineînțeles că reprezentanții Petrom n-au stat cu mâinile în sân și au atacat în justiţie toate deciziile de impunere emise de Primăria Țepu. S-a ajuns la un număr record, de 35 de procese. Petrom a reușit să câştige procesele, după ce au demonstrat în instanță că Primăria și Consiliul Local Țepu nu aveau dreptul să încaseze acele taxe. OMV Petrom plătea deja o taxă de foraj către statul român, în urma concesionării exploatării petroliere, iar chiria pe terenuri nu se cuvenea primăriei, ci sătenilor care dețineau cu titlu de proprietate acele  terenuri.

În aceste condiții, instanțele au dispus că Primăria și Consiliul Local Țepu trebuie să restituie toţi banii încasaţi pe nedrept, deoarece taxele au fost stabilite ilegal. Recursul primăriei a ajuns și pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a menținut sentințele emise de instanțele de fond, obligând Primăria și Consiliul Local Țepu să plătească Petrom cele 6,2 milioane de lei, la care urmează să fie calculate şi penalităţi.

Cine e vinovat? Cine plătește?

Majoritatea sătenilor acuză că vinovați de situația fără ieșire în care a ajuns comuna cu 2.600 de locuitori sunt primarii care au condus comuna din 2004 încoace. Din 2004 până în 2012 a fost primar Daniel Gerhardt Țuchel (PNL), iar din 2012, când Țuchel a devenit primarul Tecuciului, a ajuns la Țepu soția acestuia, Narcisa Helena Țuchel (PNL). Cei doi, familia Țuchel, dar și consilierii locali, poartă vina de a-și fi adus comuna în faliment.

În 2016, a fost ales primar Călin Rugină (PSD), care s-a trezit în fața unei situații fără ieșire, pentru că din luna august executorii judiciari angajați de OMV Petrom vor începe executarea silită. Singura șansă de rezolvare a situației este să fie alocată suma de 6,2 milioane de lei de la fondul de rezervă al guvernului.

 

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*