Colegiul Cuza promovează valorile naționale în context european

Casa Robescu. Sursa foto: adevarul.ro

Anul acesta, declarat de UE ca fiind anul patrimoniului, aduce în discuție valoarea patrimoniului național în context european. În mod evident, numai cunoscându-ne istoria putem progresa, indiferent de domeniul ales. Istoria înseamnă identitate națională și, totodată, europeană.

De ce Casa Robescu? Pentru că este cea mai impozantă locuință (vilă palat) din Galați. Pentru că este construită după planurile arhitectului Ion Mincu, un apropiat al Casei Robescu. Pentru că a găzduit numeroase personalități. Pentru că și acum ne bucură, estetic și intelectual prin găzduirea Palatului copiilor.

Nu o dată am trecut prin fața ei și, cu siguranță, cei mai mulți dintre noi au pătruns în încăperile-i generoase. Deseori am ignorat platanul minunat din curte, plantat de pe vremea lui Cuza, adus de la Paris, în spiritul cooperării europene și  bunelor relații dintre state.

Construită la sfârșitul secolului al XIX-lea și atestată în documentele vremii, Casa Robescu are o suprafață de 460 de m.p. (parter și etaj), în care sunt incluse 41 de încăperi. Valoarea arhitecturală este dată nu numai de inserarea unor elemente decorative ce combină influențele naționale cu cele europene, ci și de faptul că planurile au fost realizate de însuși Ion Mincu. La aceste aspecte putem adăuga prezența hrubelor care făceau odinioară legătura între principalele artere ale orașului.

În acest context, este firească orientarea elevilor de la Colegiul Național “Alexandru Ioan Cuza”, Galați către această clădire care are nevoie, pe de o parte, de consolidare, pe de altă parte de valorizare, prin includerea în circuitul turistic. Proiectul Euroscola demarat de instituția noastră, “Rolul patrimoniului național în consolidarea identității naționale. Casa Robescu- valori naționale, valori europene” se identifică, în fond, cu vocea celor care se preocupă de conservarea și promovarea obiectelor de patrimoniu local. Elevii se bucură, datorită unor oameni de suflet, de sprijinul multor instituții de prestigiu: Palatul Copiilor, Muzeul de istorie “Paul Păltănea”, Casa Corplui Didactic. Ni s-au alăturat, în numeroasele activități derulate, ca parteneri de încredere, numeroase instituții de învățământ preuniversitar, ai căror elevi au pledat pentru valorizarea patrimoniului național în context european.

Au consemnat:

Prof. Violeta Stanciu

Prof. Maria-Isabela Miron

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*