Clotilde Armand: O prioritate a USR este să dezvoltăm mai mult industria în jurul ArcelorMittal

clotilde armand

Clotilde Armand

Vicepreşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Clotilde Armand şi Florin Grigorescu, responsabilul cu extinderea USR pentru Regiunea Sud-Est, s-au aflat astăzi în vizită la Galați, pentru a se întâlni cu membrii și simpatizanții noii formațiuni politice. Cu acest prilej, Clotilde Armand a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia a explicat care sunt principiile noii construcții politice și a prezentat câteva puncte importante din programul USR.

Trebuie remarcat faptul că Clotilde Armand este primul politician care a vizitat Galațiul în ultimii douăzeci de ani și care s-a referit concret la reindustrializare ca fiind o prioritate a programului partidului său. Mulți, de la alte partide care s-au perindat pe la guvernare după 1990, s-au rezumat la a distruge industria.

Principiile noii construcții politice: integritatea și autonomia

USR este un proiect politic care se diferențiază de majoritatea celorlalte partide  prin faptul că mizează în primul rând pe integritatea membrilor, iar în al doilea rând pe autonomia filialelor teritoriale, care au libertatea de a-și stabili și coordona proiectele fără să li se spună de la „centru” ce trebuie să facă:

„Proiectul nostru este ambițios, de a schimba actuala clasă politică, de a schimba felul în care se face politică în țara noastră. În această construcție ne bazăm pe doi piloni, codul de integritate și autonomia. În primul rând pe codul de integritate, pentru că partidele din România și-au pierdut credibilitatea. Noi credem în autonomia filialelor. Celor care vor fi membri activi nu le va spune nimeni ce să facă.

Aici, la Galați, ei vor trebui să se implice pentru a schimba lucrurile în Galați și în județ. Această autonomie este extrem de importantă. Nu vrem să înlocuim ”mințile luminate” din PSD, PNL, USL, cu ”mințile luminate” din USR. Așa ceva nu se va întâmpla. Suntem un proiect care pleacă de jos în sus”, a spus Clotilde Armand.

„Suntem un partid antisistem, dar numai pentru că nu ne place sistemul din România, nu că suntem anarhişti”

Întrebată fiind cum se plasează doctrinar noul partid, la stânga, centrul sau dreapta eșichierului politic, vicepreședintele USR a precizat că în condițiile în care astăzi și partidele de dreapta și cele de stânga par să aibă o singură doctrină – corupția, USR va prelua și elemente de dreapta cum ar fi susținerea antreprenoriatului, dar și măsuri de stânga, de susținere a unei populații din ce în ce mai sărăcite:

„Noi suntem un partid antisistem, dar numai pentru că nu ne place sistemul din România, nu că suntem anarhişti. Sistemul nu are ideologie, adică are o singură ideologie: corupţia, clientelismul. Chiar dacă vom avea la parlamentare 10-20%, acum avem 5% şi suntem un partid mic. De aceea acesta este un răspuns strategic, când vă spun că nu avem încă o doctrină. Vă spun că diferenţa în politica fiscală de dreapta sau de stânga este cam de un miliard de euro pe an şi noi estimăm că se fură  de 5-6 ori mai mult.

Mai bine eliminăm corupţia și după aceea stabilim un cursor. Noi promovăm reconstrucţia, buna guvernare, antreprenoriatul, dar nu îi uităm nici pe cei în situaţii grele, trebuie şi solidaritate”, a spus vicepreședintele USR.

O premieră: reindustrializarea, o prioritate în programul politic al USR

Trebuie remarcat un punct important din programul politic al USR, acela referitor la reindustrializare. Dintre toți politicienii care s-au perindat pe la Galați în ultimele două decenii, niciunul nu s-a referit la necesitatea reindustrializării țării ca măsură de reconstrucție economică, iar când au fost întrebați, cu excepția lui Călin Popescu Tăriceanu nu au știut ce să răspundă. Așa că este o premieră că în programul USR industrializarea este una dintre priorități:

„Vom avea un program ambițios care vizează reconstrucția României, reindustrializarea României și aici la Galați știți foarte bine despre ce vorbesc, pentru că aveți un atu important pentru țară, care este siderurgia. Cunosc foarte mulți francezi care lucrează aici.

ArcelorMittal crede în ceea ce face aici și ne ajută să dezvoltăm acest atu industrial, important pentru țară. Știu că vor să investească, dar trebuie și statul să îi ajute. Trebuie și noi să îi ajutăm cu infrastructura. Navigația pe Dunăre trebuie să se desfășoare în condiții mult mai bune. Despre autostrăzi știți bine că acesta este un subiect mare. Trebuie să dezvoltăm școli tehnice. Este necesară o țesătură industrială.

Astăzi mai puțin de jumătate din producția de la ArcelorMitttal este folosită în țară, mai ales în șantierele navale. Trebuie să dezvoltăm mai mult industria în jurul acestui atu industrial. Asta chiar va face parte din proiectul nostru de reindustrializare”, a arătat Clotilde Armand.

La acest moment, USR Galați are 15 membri și 80 de simpatizanți

Din punct de vedere organizatoric, USR este un partid în formare. Potrivit lui Florin Grigorescu, la nivel național USR are aproximativ 3.100 de membri, dar în ultima perioadă este o creștere semnificativă a celor care vor să se alăture noii formațiuni politice: „În baza noastră de date s-au înscris 3.100 de persoane și există un anumit ritm de abordare a acestor oameni care au avut inițiativa să se alăture nouă. Nu ne grăbim, vrem să analizăm fiecare caz în parte, ca să ne asigurăm că punem un fundament curat la la filialele din țară”.

Filiala de la Galați este în curs de înființare. Florin Staicu, unul dintre mai vechii simpatizanți ai USR la Galați a precizat că la Galaţi sunt deja 15 membri USR şi 80 de simpatizanţi.

Clotilde Armand a mai adăugat că este exclus ca în USR să fie primiţi politicieni de la alte partide, uniunea bazându-se pe oameni noi, cu spirit civic, care se pun în slujba comunităţii.

În ceea ce privește întocmirea listelor pentru alegerile parlamentare din decembrie, Clotilde Armand a dat asigurări că filialele vor avea deplină autonomie: „Bucureştiul nu va impune candidaţii la parlamentare. Dacă vor fi candidaţi buni şi mai mulţi, ordinea pe listă se va stabili democratic, prin vot”.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*