O hartă electronică a clădirilor de patrimoniu din Galați este astăzi disponibilă datorită inițiativei gălățeanului Ciprian Ciocan și Asociației „Mila 80” (Galațiul fiind situat la mila 80 marină). Ciprian locuiește ȋn București, dar a plecat din Galați. Spune că dintotdeauna ar fi vrut să știe mai multe despre istoricul clădirilor vechi, dar ȋi era greu să stea să caute prin documentația specifică.
Așadar, Ciprian aduce istoria mai aproape de cei interesați, ȋi face curioși pe cercetători, dar ȋi atrage mai ales pe necunoscători. Procesul durează de aproximativ patru luni, timp ȋn care mai mulți iubitori ai istoriei l-au susținut și i-au scris după ce intenția lui a fost promovată prin intermediul Asociației pe care o reprezintă.
Povestea clădirilor de patrimoniu este acum la un click distanță datorită inițiativei Asociației Mila 80, căreia i s-au alăturat gălățeni iubitori de istorie. Printre aceștia se numără și Daria Scutaru, o tânără din Galați care spune că atunci când ȋți cunoști istoria, simți că ai o identitate, te simți legat de locul ȋn care ai crescut și că acest sentiment al identității te face să revii sau să rămâi aproape de locurile ȋn care te simți acasă.
Harta online a Galațiului vechi este disponibilă din 18 februarie 2017 pe pagina asociației, astfel ȋncât oricine se plimbă acum prin oraș poate afla mult mai ușor și mai repede poveștile orașului de pe malul Dunării.
Harta patrimoniului construit din Galațiul istoric poate fi consultată acccesând acest link:
https://drive.google.com/open?id=1Liz0jdMAhMDkXI0XvESLTcrWoVM&usp=sharing
Ciprian Ciocan a stat de vorba cu PresaGalaţi.ro. Iată ce ne-a mărturisit:
PresaGalaţi.ro: Cum ți-a venit ideea?
Ciprian Ciocan: Ideea unei hărți a venit în mod natural. Am identificat o nevoie a comunității, aceea de a-și cunoaște istoria și poveștile clădirilor printre care ne purtăm zilnic pașii. Majoritatea orașelor cu un bagaj istoric similar Galațiului au găsit formulele prin care să faciliteze accesul locuitorilor, dar și turiștilor, la informații despre patrimoniul construit. Nu a trebuit să reinventăm roata, am importat un model existent deja în cele mai căutate destinații turistice.
PresaGalaţi.ro: Cât a durat?
Ciprian Ciocan: Realizarea hărții a început în luna noiembrie 2016 și încă se lucrează la ea. În opinia mea, este aproape imposibil să o terminăm vreodată. Este o misiune continuă de descoperire a misterelor și poveștilor unui oraș cvasi-necunoscut.
PresaGalaţi.ro: Cine te-a susținut?
Ciprian Ciocan: Tocmai pentru că a venit să acopere o nevoie, proiectul s-a bucurat de suportul tuturor celor care au aflat de el. Culegerea datelor e cea mai importantă operațiune într-un demers de această factură și cu cât vom avea mai mulți oameni implicați, cu atât vom avea o hartă mai bogată în informații. Atât înaintea, cât și după lansarea proiectului am primit foarte multe mesaje, email-uri, telefoane de la gălățeni care și-au dorit să contribuie cu propriile cunoștințe și experiențe. La urma-urmei, despre asta e vorba: un mozaic de amintiri și povești care puse la un loc reprezintă istoria comunității noastre.
PresaGalaţi.ro: Care este profesia ta?
Ciprian Ciocan: Sunt om de comunicare, am urmat studiile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, dar și pe cele ale Facultății de Istorie, ambele din cadrul Universității din București. Cumva acest proiect a îmbinat ambele planuri întrucât am încercat să comunic într-un mod cât mai facil istoria orașului unei mase mai numeroase de oameni. Trebuie să fie foarte clar că valoarea intrinsecă a unei clădiri nu poate varia foarte mult, dar ceea ce o face să devină inestimabilă este istoria sa. Și cu toții știm că istoria este făcută de oameni. De aceea, a lăsa o casă istorică să se ruineze sau să fie demolată înseamnă întinarea memoriei unor oameni care au clădit acest oraș, i-au adus măreția și au făcut posibil traiul nostru aici. Este un gest josnic, de sfidare și care denotă incultură.
Suportul tehnic utilizat nu necesită cunoștințe temeinice de informatică, ba chiar aș putea spune că e la îndemâna oricui.
PresaGalaţi.ro: Ce putem vedea? Case, monumente …? Care încă sunt în picioare? Nu și cele care au dispărut?
Ciprian Ciocan: Harta e foarte usor de utilizat. După ce o deschidem observăm că pe planul orașului sunt semnalizate mai multe obiective. Aceste obiective sunt clasificate în mai multe categorii: case rezidențiale, clădiri administrative, clădiri cu specific religios, patrimoniu industrial, monumente de for public și multe altele.Când dorim să vizualizăm un obiectiv, trebuie doar să dăm un click pe el (dacă suntem la un calculator) sau să îl atingem (dacă suntem pe un smartphone/tabletă). Imediat se va deschide o fereastră în care vom vedea o fotografie sau mai multe cu imobilul/monumentul și informații cu privire la perioada construcției, istoricul proprietarilor și al poveștilor de care este legat.
Da, proiectul include doar clădiri sau monumente care pot fi vizualizate și astăzi. E vorba și de un semnal de alarmă pe care îl tragem pentru conservarea și protejarea patrimoniului construit din Galați. În mod evident, nu mai putem face nimic pentru clădirile care au dispărut, dar reconectând oamenii la spațiul în care trăiesc sperăm să dăm naștere unei legături afective mai puternice între gălățean și Galați. În condițiile unei astfel de relații, credem că atât oamenii cât și locuitorii nu vor mai privi cu atâta lejeritate cum clădirile istorice se ruinează sau sunt demolate.