CL a aprobat închirierea terenului de peste Siret la 750 lei/ha. Se pare că celor de Agridelta Serv nu le convine chiria

Consiliul Municipal a aprobat la ultima ședință închirierea celor 655 ha de teren arabil din zona Cartierului „Dimitrie Cantemir” în condiții mai avantajoase pentru municipalitate, cu 750 lei/ha/an, după ce până prin 2013 fusese închiriat cu 360 lei/ha/an. A fost elaborat un nou caiet de sarcini, în care este prevăzută indexarea anuală a chiriei, termenele de plată, procedura de organizare a licitație și de încheiere a contractului.

În ultimii trei ani Primăria Galați nu a mai încasat niciun leu din închirierea terenului de peste Siret, pentru că firma Agridelta Serv SRL Vădeni, care anual  închiria terenul și a câștigat și licitația din 2013 a refuzat încheierea unui nou contract. Agridelta Serv SRL Vădeni este proprietarul instalațiilor de irigat de pe terenul de 1.000 ha, care prin Hotărârea de Guvern nr. 512/23.05.2002, a fost transferat din proprietatea privată a statului şi din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului în proprietatea publică a municipiului Galaţi şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului (CLM) Galaţi, pentru construcţii de locuinţe şi utilităţi sociale.

Faptul că sunt proprietarii instalațiilor pentru irigații, le-a conferit celor de la Agridelta Serv un statut privilegiat. De altfel, din 2002 până în 2013 au și fost singurii participanți la licitații, contractele dintre Primărie și Agridelta Serv fiind încheiate anual. Fostul primar, Marius Stan a încercat prin 2013 încheierea unui contract de închiriere pe 5 ani, dar tentativa a eșuat pentru că singurul ofertant, Agridelta Serv, nu a mai vrut să încheie contractul, motivul fiind se pare faptul că Primăria a urcat prețul la unul mai rezonabil, de 500 lei, dar și faptul că pierduse procesul în instanță cu Primăria Galați, acțiune prin care Agridelta Serv voia să devină proprietar al terenurilor sub care se află țevile sistemului de irigații.

În 2013, chiria din caietul de sarcini 500 lei/ha, chiria la care s-a încheiat contractul 367 lei/ha

În primăvara lui 2013, prin adresa nr.79342/13.05.2013, Agridelta Serv SRL solicitase prelungirea duratei de închiriere a terenului. Consiliul Municipal a aprobat prelungirea contractului până în toamna lui 2013. Consilierii au aprobat și propunerea primarului Marius Stan, de organizare a unei licitații pentru desemnarea firmei căreia să îi fie închiriat terenul pentru o perioadă de 5 ani, preţul de pornire a licitaţiei fiind o chirie anuală de 500 de lei pe hectar. „Întrucât suprafaţa neafectată de lucrări de construcţii locuinţe este de 592,50 ha, se propune organizarea unei licitaţii publice privind închirierea terenului situat în extravilanul comunei Vădeni, Judeţul Brăila începând cu 01.10.2013. Preţul de pornire a licitaţiei a fost stabilit de Direcţia Economică, acesta fiind de 500 lei/ha/an, urmând ca sumele încasate din închirierea terenului agricol să constituie surse de venit la bugetul local”, se spunea în expunerea de motive a hotărârii Consiliului.

Licitația a fost câștigată și de această dată de unicul ofertant, Agridelta Serv Vădeni. Prin hotărârea Consiliului Municipal Galați nr 226/30.05.2013, aleșii locali au aprobat să îi fie închiriată firmei din Vădeni suprafața de 592,5 ha, pe o durată de 5 ani, 01.10.2013 – 01.10.2018. Prin hotărârea 226/2013 a fost aprobat și caietul de sarcini pentru contractul de închiriere.

Însă se întâmplase un lucru ciudat, pentru că deși prețul de începere a licitației era de 500 lei/ha/an, licitația se pare că a mers „în jos”, contractul fiind încheiat la 367 lei/ha/an.

Pe 4 octombrie 2013, la trei zile după ce a intrat în vigoare contractul de închiriere pe 5 ani, primarul Marius Stan a convocat Consiliul Local în ședință extraordinară și a fost aprobată Hotărârea 435/2013, prin care a fost abrogat caietul de sarcini. Mișcare dubioasă. Ulterior, Agridelta Serv a renunțat la contract.

În 2015, tentativă de închiriere la 750 lei/ha/an

După doi ani, s-a făcut o nouă încercare de închiriere a terenului arabil de peste Siret. Consiliul Municipal a aprobat Hotărârea nr 377/30.09.2015, referitoare la „închirierea prin licitație publică a unui teren situat în extravilanul comunei Vădeni, județul Brăila”. Bineînțeles că au fost abrogate hotărârile din 2013.

A fost elaborat un nou caiet de sarcini, potrivit căruia sunt închiriate 655,29 ha, o suprafață cu 63 ha mai mare decât cea scoasă la închiriere în 2013. În acest caz întrebarea  nu este de unde a apărut suprafața suplimentară, ci unde dispăruseră cele 63 ha în 2013.

În caietul de sarcini din 2015 era reluată clauza ce prevedea încheierea unui contract pe 5 ani, dar era prevăzut și un nou preț de pornire a licitației, de 750 lei/ha/mp. Nici Agridelta Serv, nici altă societate agricolă nu s-a prezentat la licitație.

Chiriașul Agridelta Serv Vădeni, supărat că Primăria Galaţi a câștigat războiul din instanță?

 Pe vremea fostului primar, Dumitru Nicolae, a existat un război în instanță între Primăria Galați și chiriașul de serviciu, Agridelta Serv SRL Vădeni, câștigat în primă instanță de Agridelta. Primăria Galaţi a deschis o nouă acţiune în instanţă după ce firma din Vădeni, care revendica terenul pe care se află instalat sistemul de irigaţii, obţinuse câştig de cauză la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Brăila. Pe 10 ianuarie 2013, Primăria Galați a deschis încă o acţiune în instanţă la Judecătoria Brăila, cerând anularea încheierii de carte funciară.

În dosarul 306/196/2013, instanţa Judecătoriei Brăila a emis sentinţa 3.116/10.04.2013, prin care a dispus „anularea încheierii 44809/12.10.2012 a OCPI Brăila” şi „respingerea cererii de notare formulată de intimata SC Agridelta Serv SRL, cu privire la existenţa sistemelor de irigaţii cu tevi subterne în lungime de 2.637 m, proprietatea Agridelta Serv”. Instanţa a mai dispus şi „radierea din cuprinsul cărţii funciare 74.382 UAT Vădeni a notării existenţei sistemelor de irigaţii cu ţevi subterane în lungime de 2.637 m, proprietatea Agridelta Serv SRL”.

Asta nu însemna schimbare condițiilor tehnice, ci doar respingerea cererii prin care cei de la Agridelta Serv cereau să devină proprietarii terenurilor de deasupra țevilor de irigații. Se pare că pierderea acelui proces i-a supărat atât de tare încât de atunci nu au mai vrut să încheie contracte de închiriere.

Și procurorii de la DNA București erau cu ochii pe contractul cu Agridelta Serv

În septembrie 2015, la Primăria Galați a fost primită o adresă a DNA București, prin care erau solicitate mai multe documente. În adresă era menționat dosarul de cercetare penală 514/P/2013 și potrivit unor surse una dintre semnături este a procurorului Doru Țuluș.

Printre documentele cerute de DNA se aflau două ordine de plată. Primul dintre ele era „ordinul de plată emis de Teatrul Muzical <<Nae Leonard>> pentru achitarea sumei de aproximativ 4 milioane de lei către SC Publi Store SRL Cluj Napoca, în baza contractului de organizare a evenimentului sloganul <<Să (re)descoperim Galaţiul>>, încheiat la 28.11.2012”, iar cel de al doilea e „ordinul de plată pentru achitarea facturii în valoare de aproximativ 700.000 lei, reprezentând echipamente de comunicare radio și transmisie video încheiat la 27.12.2012 cu Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații SRL București”.

Procurorii anticorupție mai erau interesați și de „actul adițional la contractul încheiat cu Agridelta Serv SRL Vădeni, județul Brăila, pentru închirierea suprafeței de 655 ha, proprietatea municipiului Galaţi, situat în extravilanul comunei Vădeni, judeţul Brăila”.

Acest interes al procurorilor DNA confirmă că de-a lungul anilor la încheierea contractelor de închiriere a celor 655 ha s-au întâmplat și lucruri care să însemne „suspiciunea rezonabilă că au fost comise fapte de corupție”.

Cine sunt asociații Agridelta Serv SRL Vădeni

Asociatul unic al SC Agri Serv SRL Vădeni a fost, până în 2011, brăileanul Alexandru Rais. În septembrie 2011, acesta a cesionat părţile sociale lui Ion Badea şi Dorian Rais, fiecare dintre aceştia deţinând câte 50% din capitalul social de la acea vreme, de 141.000 lei.

 

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*