După ce Curtea de Apel Galați a dispus ca Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) „România Film” să predea Primăriei Galați Cinematografele „Țiglina”, „Flacăra”, „Dacia”, „Doina” și Grădina de Vară „Central”, RADEF poate face recurs, însă Primăria Galați are șanse de 100% să câștige și la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru că există deja un precedent: pe 14 iunie, instanța supremă s-a pronunțat într-un caz identic, respingâd recursul RADEF după ce Curtea de Apel București a dispus ca RADEF să predea 9 cinematografe Primăriei Sectorului 1.
Cu siguranță că instanța de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu ar putea da sentințe diferite în cauze identice și pentru a câștiga eventualul recurs al RADEF juriștii primăriei nu ar trebui decât să invoce excepția autorității de lucru judecat, cu trimitere la sentința pronunțată de magistrații de la Înalta Curte în dosarul 8128/2/2013.
Blitzkrieg în instanță pentru cele 5 cinematografe
Vestea obținerii de către Primăria Galați a celor 5 cinematografe pare și acum incredibilă, pentru că vine după două decenii în care s-a tot discutat despre demersurile Primăriei Galați pentru obținerea măcar a Grădinii de Vară „Central”, însă RADEF s-a opus sistematic, invocând faptul că are în derulare un program de modernizări a cinematografelor.
La sfârșitul verii, când viceprimarul Picu Apostol Roman anunța că au fost reluate demersurile pentru obținerea cinematografelor, nimeni nu i-a dat prea mare atenție, pentru că păreau demersuri fără prea mari șanse, ca și cele de până acum.
Pe 1 septembrie, Primăria Galați a deschis acțiune în instanță, la Curtea de Apel Galați, împotriva Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) „România Film”, solicitând ca aceasta să fie obligată de instanță să predea municipalității cele 5 cinematografe.
În dosarul 852/44/2016, judecarea cauzei a fost un blitzkrieg, pentru că la primul termen, fixat pentru data de 10 noiembrie, instanța a rămas în pronunțare pentru data de 17 noiembrie și după o nouă amânare, pe 24 noiembrie a dispus ca RADEF să predea Primăriei cele 5 cinematografe.
„Instanța admite în parte acţiunea formulată de reclamantele Municipiul Galaţi şi Consiliul Local al Municipiului Galaţi în contradictoriu cu pârâta Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) România Film și în consecinţă: Obligă pârâta la predarea către Consiliul Local al Municipiului Galaţi a cinematografelor Ţiglina, Doina, Dacia, Flacăra şi Grădina de Vară Central, pe bază de protocol, potrivit art.II pct.5 din Legea nr.328/2006, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 303/2008. Obligă pârâta la predarea către aceiaşi reclamanți a bunurilor mobile aflate în inventarul sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic, pe bază de protocol”, se spune în sentința nr 357/24.11.2016 a magistraților de la Curtea de Apel Galați.
Sentința nu e definitivă, RADEF putând face recurs în termen de 15 zile.
Magistrații au dispus ca cele 5 cinematografe să fie predate de RADEF către Primăria Galați în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii Curții de Apel Galați.
Primăria Galați nu poate pierde la recurs. ÎCCJ a respins recursul RADEF, în cazul celor 9 cinematografe obținute de Primăria Sector 1
E foarte posibil ca RADEF să atace cu recurs decizia Curții de Apel Galați, dar șansele ca magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție să dea dreptate RADEF-ului sunt nule.
Există un caz identic, în Sectorul 1 București, ca în care instanța supremă a dat dreptate primăriei, respingând recursul RADEF.
Primăria Sectorului 1 a început, în 2009, demersurile pentru trecerea cinematografelor din sector în administrarea Consiliului Local Sector 1, conform Legii Cinematografiei.RADEF trebuia să predea toate cinematografele până pe data de 3 iulie 2009, însă nu a făcut-o.
Consiliul Local Sector 1 a chemat în judecată RADEF. A câștigat în primă instanță procesul, dar Guvernul Boc a dat Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 47/2011, prin care a abrogat prevederile legale privind transferul cinematografelor către consiliile locale. Ca urmare, recursul RADEF a fost admis și cererea Consiliului Local Sector 1 a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Doi ani mai târziu a apărut marea schimbare, care acum dă dreptate consiliilor locale. În anul 2013, prin decizia 19, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța dată de Guvernul Boc în 2011.
În consecință, Consiliul Local Sector 1 a chemat din nou în judecată RADEF care a fost obligată de Curtea de Apel București în dosarul nr. 8128/2/2013 să predea cinematografele și grădinile cinematografice.
RADEF a formulat recurs, dar în iunie 2016 Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, prin sentință definitivă, demersul în justiție al regiei naționale, hotărând ca cele 11 cinematografe, printre care și Cinematograful „Patria” și Cinematograful „Scala” , să fie preluate de Primăria și Consiliul Local al Sectorului 1.
„Instanța respinge recursul declarat de Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Romaniafilm împotriva Sentinţei nr. 1246 din 15 aprilie 2014 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 14 iunie 2016”, se spune în decizia nr. 1901/14.06.2016, pronunțată de magistrații de la Înalta Curte în dosarul 8128/2/2013.
În acest condiții, evident că dacă RADEF va face recurs și în privința hotărârii Curții de Apel Galați, Înalta Curte de Casație și Justiție va pronunța o sentință idntică, hotărând ca cele cinci cinematografe să fie predate de RADEF către Primăria Galați în termen de 30 de zile de la pronunțarea sentinței definitive.
Proiectele Primăriei: „Casa Filmului”, Teatrul „Gulliver”, un teatru pentru trupele studențești și independente
În evidențele RADEF se află Cinema „Țiglina”, Grădina de Vară „Central”, Cinema „Flacăra”, Cinema „Dacia” și Cinema „Doina”.
Lipsesc din lista cinematografelor de la începutul anilor 90, Cinematografele „Republica” și „Popular”, care au fost retrocedate și Cinematograful „Dunărea” și cinematograful în aer liber din Parcul Rizer, care au fost demolate.
De-a lungul anilor, conducerea Primăriei Galați a făcut nenumărate adrese și solicitări pentru a putea prelua aceste spații, în baza Legii Cinematografiei nr 303/2008, însă toate demersuri au fost ignorate de conducerea regiei naționale.
„Primăria Municipiului Galați își exprimă îngrijorarea legată de starea precară a cinematografelor din oraș și își reafirmă intenția de a le prelua, a le moderniza și a le reintroduce în circuitul public. Municipalitatea are în vedere nu doar consolidarea și igienizarea acestor imobile ci și alte inițiative, cum ar fi realizarea Casei Filmului și Teatrului pentru Copii Gulliver, amenajarea unui spațiu pentru serbările școlare și pentru evenimente organizate de organizații neguvernamentale precum și realizarea unei facilități pentru proiectele studenților și cele ale trupelor de teatru independente”, se spune în comunicatul Primăriei Galați.
Primarul Ionuț Pucheanu este de părere că „gălățenii trebuie, din nou, să se bucure de aceste săli, acum puternic degradate și nefolosite”.
Este aproape sigur că șefii de la RADEF nu mai au cale de întors și e foarte probabil ca în câteva luni cele 5 cinematografe să intre în proprietatea Consiliului Municipal. Iar la vară ar putea avea loc primele proiecții în aer liber la Grădina de Vară „Central”, la care nu este nevoie de consolidări și poate fi reamenajată în câteva săptămâni.
acum sincer de ce tot voia lumea cinematografe ca sasa in ziua de astazi cine mai merge la un cinematograf cand poti viziona un film acasa la un televizor calculator laptop acum exista tehnologie totusi cand nu era tehnologie erau bune cinematografele dar asa acum cand exista atata tehnologie de ce mai tipa urla lumea bai vrem cinematografe nu comentez poate mai sunt unii care poate nu beneficiaza de atata tehnologie adica nostalgici de astia care plang dupa trecut ce sa ii faci asta este viata
vad ca acele cinematografe vechi care erau inainte nu s-a sinchisit nimeni sa le intretina sunt o gramada care au fost lasate in paragina si lumea vrea cinematografe