Centenarul „Bătăliei de la Galați” (2). Orașul a primit importante distincții din partea președintelui Franței și Regelui Italiei

Foto Vasile Caburgan

Bătălia din perioada 20 – 22 ianuarie 1918, în care 2.000 de militari români au reușit să învingă 12.000 de ostași ruși a dus faima Galațiului în Europa și Primăria Galați a primit importante distincții militare din partea unor șefi de state.

În memoria acelor lupte, oraşul-erou Galaţi a fost decorat de Regele Italiei și Președintele Franței. Pe 25 mai 1921, la ordinul Regelui Victor Emanuel al III-lea al Italiei, generalul Pietro Badoglio, şeful Marelui Stat Major al Armatei Italiene, a venit personal la Galaţi pentru a acorda oraşului, pentru jertfele şi eroismul din bătălia din ianuarie 1918 „Crucea de Război a Italiei”.

Citește și: Inaugurare a Monumentului „Apărătorii Orașului Galați”, la 100 de ani de la Bătălia de la Galați, din 7-9 ianuarie 1918

Iar pe 11 octombrie 1922, la ordinul președintelui de atunci al Franței, Alexandre Millerand, generalul Henri Mathias Berthelot, fostul şef al Misiunii Franceze în România, a venit la Galați  pentru a le oferi gălăţenilor din partea președintelui Franței, înalta decoraţie „Crucea de Război a Franţei”.

Monumentul „Apărătorilor Orașului Galați”, demolat de comuniști în 1962, când Armata Roșie încă mai era în România

În cinstea celor care au luptat și în memoria celor 12 gălățeni care și-au pierdut viața în luptele de la Galați, comunitatea gălățeană a realizat în 1919 o placă memorială din bronz argintat pe care era scris  „Apărătorilor Orașului Galați, din partea cetățenilor”.

În același an a fost realizată și o insignă omagială pentru cei care au căzut în luptee de la Galați. În 1923, În anul 1923, Societatea „Luptătorii Patriei, a demobilizaţilor ofiţeri şi grade inferioare” a propus Primăriei Galați ridicare unui monument în cinstea celor care au luptat în ianuarie 1918.

Monumentul a fost realizată de un marmurar, locuitor al Galațiului, Ioannis N. Renieris şi a fost amplasat la întretăierea străzilor Brăilei cu Balaban, astăzi strada IL Caragiale. Monumentul a rezistat cutremurului din 1940 și celui de al Doilea Război Mondial, dar nu și prigoanei comuniste.

FOTO. Centenarul „Bătăliei de la Galați”: 2.000 de militari români au apărat orașul de 12.000 de soldați bolșevici

Pentru că era vorba de o luptă și o victorie a Armatei Române împotriva unor trupe bolșevice, în 1962 monumentul a fost demolat de comuniști, sub motivația că se făcuse un plan de sistematizare a zonei care nu includea și monumentul. De fapt, primele blocuri au apărut în acea zonă 10-15 ani mai târziu.

Din 1990 până în 2012, cei care au condus Galațiul nu au fost interesați să pună în valoare această pagină din istoria orașului

După 1990, profesorul Paul Păltânea a adresat Primăriei Galați nu mai puțin de 5 adrese prin care a solicitat refacerea monumentului, dar inițiativa sa a rămas fără răspuns.

Din 2006, demersurile au fost continuate de directorul Muzeului de Istorie Galați, prof Cristian Căldăraru. În 2008 și 2009, de la Muzeul de Istorie au fost trimise către Consiliul Județean (CJ) Galați note de fundamentare pentru ridicarea monumentului care să amintească de bătălia de la Galați.

În 2012, CJ Galați a cerut Muzeului de Istorie o nouă notă de fundamentare și ulterior a și fost aprobat proiectul construirii unei replici a monumentului „Apărătorii Orașului Galați”, care să fie amplasat pe același loc. CJ Galaţi prin Muzeul de Istorie Galaţi, a alocat 400.000 lei pentru refacerea Monumentului „Apărătorii Oraşului Galaţi, 7/20 – 9/22 Ianuarie 1918”, așa cum arată astăzi.

 

 

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*