
Proiectul „Start Up Smart”, cel mai mare proiect derulat până acum de Asociaţia Centrul de Dezvoltare SMART, ca beneficiar, a fost lansat ieri, aducând noi oportunităţi reale pentru tinerii gălăţeni de a începe o afacere. Parteneri în proiect sunt Asociaţia Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud-Est (PTIR Sud-Est) şi Structural Consulting Group, cel care deţine şi platforma online fonduri-strucrurale.ro.
„Start Up Smart” este un proiect strategic, derulat pe două regiuni de dezvoltare, Sud-Est şi Sud-Muntenia, şi are cifre impresionante: un buget total de aproximativ 2 milioane de dolari, circa 8 milioane de lei, şi subvenţii de aproximativ 20.000 de euro, adică 86.500 de lei, pentru fiecare dintre cele 42 de idei de afaceri care vor fi selectate şi care vor fi implementate după terminarea proiectului. Fiecare întreprindere nou-creată va asigura crearea a cel puţin 2 locuri de muncă şi menţinerea lor pe o perioadă de minim 6 luni după finalizarea proiectului, prevăzută pentru luna decembrie a acestui an.
În cadrul proiectului vor fi cursate în competenţe antreprenoriale 400 de persoane cu vârsta de peste 18 ani din cele două regiuni. Fiecare participant selectat la cursuri va primi câte un premiu de 2.500 de lei brut, care poate fi folosit drept contribuţie proprie la programele pentru start-up-uri finanţate de Ministerul Economiei.
IMPORTANT: Minim jumătate din cei 400 de cursanţi trebuie să fie studenţi. Iar cel puţin jumătate din cele 42 de idei de afaceri selectate trebuie să fie ale studenţilor, cu vârste între 18 şi 25 de ani.
Un alt element important al proiectului îl constituie înfiinţarea unui incubator de afaceri, ca centru de sprijin pentru iniţierea şi dezvoltarea celor 42 de afaceri selectate. Incubatorul „Start Up Smart” va rămâne şi după finalizarea proiectului, pe cheltuiala Centrului de Dezvoltare SMART.

„Probabil că este cel mai mare proiect de antreprenoriat din Regiunea Sud-Est, este un proiect strategic pe care ne-am chinuit mult să-l aducem în Galaţi. Prin sumele pe care le vom acorda beneficiarilor noştri, el într-adevăr va aduce o şansă reală de a începe o activitate pe cont propriu. Mai ales că în zona Galaţi şomajul este destul de mare, mulţi se gândesc să înceapă o afacere şi bineînţeles că nu au bani. Începând de astăzi, pot să facă rost de bani”, a spus Radu Oprea, preşedintele PTIR Sud-Est.
„În afară de faptul că este o finanţare generoasă ca sume acordate, e generoasă şi din punctul de vedere al listei de cheltuieli eligibile. Spre deosebire de alte finanţări, aici este eligibilă aproape orice cheltuială. Adică banii se pot cheltui pentru chirii, pentru salarii, pentru echipamente (în limita a 15%), pentru achiziţii de software, pentru plata utilităţilor etc. Un alt lucru foarte important este legat de domeniile care sunt acceptate la finanţare. Fiind limitaţi de schema de minimis, impunerea este pe o listă de 10 domenii: turism şi eco-turism, textile şi pielărie, lemn şi mobilă, industrii creative (IT, design, creaţie vestimentară etc.), industrie auto şi componente, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, sănătate şi produse farmaceutice, energie şi management de mediu, bio-economie şi procesarea alimentelor şi băuturilor”, a spus şi Iulian Cazacu, preşedintele Asociaţiei Centrul de Dezvoltare SMART.
Începând de ieri, 12 martie, este funcţional şi site-ul proiectului, www.startupsmart.ro, adresă la care pot fi obţinute absolut toate informaţiile necesare pentru cei doritori să participe la acest proiect.