Miercuri, 3 decembrie, ora 20.00, omnibusul „Scurt/4: Istorii de inimă neagră” va fi proiectat la Cinema City Brăila, în prezenţa unei părţi a echipei: actorii Şerban Pavlu („Kowalski”), Adina Şteţcu, Paul Radu („Să mori de dragoste rănită”), regizoarea Luiza Pârvu, precum şi scenaristul şi producătorul Toma Peiu („O lume nouă”).
Proiectul „Scurt/4: Istorii de inimă neagră” este format din scurtmetrajele independente „O lume nouă” (regia Luiza Pârvu, selecţie oficială Festival de Brest 2014), „Trece şi prin perete” (regia Radu Jude, menţiune specială „Quinzaine des realisateurs” – Cannes 2014), „Kowalski” (regia Andrei Creţulescu, „Cel mai bun scurtmetraj” – Zagreb Film Festival 2014) şi „Să mori de dragoste rănită” (regia Iulia Rugină, „Cel mai bun scurtmetraj românesc” – TIFF 2014).
Realizate de case de producţie diferite, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viaţă şi, mai ales, despre moarte, pe diferite tonuri.
„O lume nouă” spune o poveste cu emigranţi români în Pennsylvania anului 1908, inspirată din fapte reale: cizmarul Petru o întâmpină pe Ana, soţia vărului său, în casa lor din Lumea Nouă, dar lucrurile s-au schimbat mult de când nu s-au mai văzut…
„Trece şi prin perete”, poveste inspirată de Cehov, o are în centrul atenţiei pe micuţa Sofia, care nu poate să adoarmă deoarece se aud plânsete de la vecini: este priveghiul unui tânăr care s-a sinucis. „Kowalski” pleacă de la o premisă cumva clasică – trei bărbaţi se întâlnesc într-un pub, la ceas de seară – şi ajunge la o concluzie inevitabil/sângeroasă, într-un plan-secvenţă de 17 minute. „Să mori de dragoste rănită” este o poveste suprarealistă despre dragoste şi moarte, muzică şi destin, desfăşurată într-un univers cu totul aparte, populat de personaje de la bizar în sus.
Ideea unirii acestor scurtmetraje sub un generic comun s-a născut în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, şi îi aparţine lui Mihai Chirilov (director artistic TIFF 2014): „Nici că se putea o colecţie mai eclectică de scurtmetraje decât acest careu de aşi care mizează totul pe o singură carte: moartea. Dincolo de tonul întunecat si nuanţele sumbre ale fiecărui film în parte, există un condiment de ludic si de inocenţă care transformă o experienţă potenţial alienantă într-una plină de emoţie, umor negru si vitalitate”.
Toate cele patru scurtmetraje pot fi văzute în România numai în cadrul omnibusului „Scurt / 4: Istorii de inimă neagră”, distribuit în cinematografe din Bucureşti, Braşov, Botoşani, Craiova, Cluj, Constanţa, Focşani, Iaşi, Piteşti, Piatra Neamţ, Slobozia şi Târgu Mureş.