În 2015, din cele 12 zile declarate libere prin lege, 8 vor pica în cursul săptămânii şi 4 în week-end. Ca o comparaţie, în anul care stă să se încheie, au fost 9 zile libere în cursul săptămânii şi doar 3 la sfârşit de săptămână.
Lista zilelor libere din 2015 este următoarea:
Anul Nou
– 1 ianuarie (joi)
– 2 ianuarie (vineri)
Paştele
– 12 aprilie (duminică)
– 13 aprilie (luni)
Ziua Internaţională a Muncii
– 1 mai (vineri)
Rusaliile
– 31 mai (duminică)
– 1 iunie (luni)
Adormirea Maicii Domnului
– 15 august (sâmbătă)
Sfântul Andrei
– 30 noiembrie (luni)
Ziua Naţională a României
– 1 decembrie (marţi)
Crăciunul
– 25 decembrie (vineri)
– 26 decembrie (sâmbătă)
Salariaţilor care nu au liber pe timpul sărbătorilor legale li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, conform art. 142. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Potrivit România TV, de anul viitor se va acorda o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului. Pentru familiile cu trei sau mai mulţi copii se vor acorda două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, în funcţie de decizia angajatorului. Tot din 2015, bugetarii ar urma să se bucure de ziua liberă de 10 mai – Ziua Independenţei, de Ziua Înălţării, dar şi de prima zi de şcoală. De asemenea, există mai multe proiecte de lege care cer ca ziua de 24 ianuarie, a Micii Uniri, să fie declarată liberă.
Columbia şi India sunt pe primele două locuri ale clasamentului ţărilor cu cele mai multe sărbători declarate zile libere, aceştia având 18 zile libere oferite de stat în fiecare ţară, scrie Mediafax. Ele sunt urmate de Libia, Coreea de Sud şi Thailanda (16 zile). Mexic se află la coada clasamentului, angajaţii având 7 zile libere de la stat, apropiaţi fiind şi cei din Regatul Unit şi Olanda, cu câte opt zile libere pe an.
România nu a fost inclusă în rezultatele finale ale acestui sondaj, dar, potrivit unui studiu Worldwide Benefit and Employment din 2013, se află printre ţările europene cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere prin lege, 9, în timp ce angajaţii spanioli şi greci au printre cele mai multe zile libere, 14, respectiv, 12, mai scrie Mediafax.