Au mai rămas puține zile până la sărbătorile pascale și chiar dacă anul acesta sărbătorile vor fi fără prieteni și rude, gospodinele au început deja ritualul pregătirii bunătăților specifice mesei tradiționale.
La români, masa tradițională de Paște cuprinde bunătăți realizate din carne de miel: drob,ciorbă,friptură. Alături de care vom servi verdețuri cu brânză, ouă roșii. La desert vom savura cozonacii și pasca.
Este important să nu începem masa cu băuturi alcoolice (țuica, vodcă, etc) așa cum se obișnuiește, pentru că acestea inhibă sucurile digestive. Cafeaua se poate servi doar la finalul mesei.
La masa de Paște vinul roșu este vedeta
Pentru a avea o masă reușită va trebui să alegem vinurile care merg cel mai bine cu bunătățile pregătite cu atâta drag. La masa de Paște vinul roșu este vedeta. În recomandările clasice o să găsiți vinuri precum: Cabernet Sauvignon, Merlot și Pinot Noir. Tendința consumatorului din ultimii ani este de a consuma vinuri roșii tinere, ușoare, proaspete precum:
– Feteasca Neagră (vin cu arome de fructe roșii și negre)
– Băbeasca Neagră (un vin ușor, cu arome de fructe roșii și negre cu aciditate ridicată) soiuri autentic românești.
Dar să nu uităm că aperitivele de la masa de Paște conțin de obicei : ouă, brânzeturi proaspete, verdețuri; acestea pot fi însoțite de vinuri tinere, proaspete, revigorante precum:
– Feteasca Albă (vin răcoros, fin, delicat),
– Frâncușa ( vin acid, sprinten, energizant) ,
– Crâmpoșie selecționată (vin revigorant cu arome de mere galbene coapte, vanilie),
– Feteasca Regală (vin răcoros).
Deserturile formate din pască și cozonac, merg asociate foarte bine cu vinurile aromate/semiaromate :
-Grasă de Cotnari( soi semiaromat , bogat în arome, corpolent),
– Tămâioasa Românească (soi aromat,bogat în arome de : mango, pere , busuioc , iasomie ),
-Busuioaca de Bohotin (vin cu aciditate medie, arome de frăguțe de pădure, căpșuni).
Dacă mergeti pe varianta tradițională de meniu pascal compus din carne de miel vă recomand asocierea cu vinul pelin. Vinul pelin este o băutură tradițională românească, face parte din categoria vinurilor aromatizate. Vinul pelin este realizat fie prin fermentarea mustului în prezența pelinului sau alte plante și fructe sau prin adaugarea în vin a pelinului și alte plante. Nu se cunoaște foarte bine istoricul acestor vinuri, dar erau realizate încă din antichitate. Hipocrate prepara un vin cu o infuzie de pelin și de frăsinel pe care îl folosea în tratarea diferitelor afecțiuni (bun digestiv, afectiuni ale stomacului, rinichi, ficat, curăță organismul de toxine).
Vinul pelin se găsește în trei variante: alb,roze și roșu. Vinul pelin alb poate fi folosit atât ca aperitiv cât și pe parcursul mesei. Varianta roșie susţine foarte bine friptura de miel, iar cel roze poate fi băut în orice moment al mesei.
Vinul pelin chiar dacă este cunoscut ca un vin al primăverii (pelinul se recolteză în mai) se poate consuma și vara răcit bine.
Vă doresc sărbători fericite cu liniște în suflet și vinuri bune la masă!
TOTUL VA FI BINE!
Somelier Zenaida Costea-Savin