Ce caută aici?… Apariția unui nou membru în familie

Psihologul și specialistul ȋn parenting, Cristina Manole, ne vorbește despre cum poți să ȋl pregătești pe copil pentru venirea pe lume și ȋn familie a unui nou membru.

Sursa foto: www.clubulbebelusilor.ro

Sursa foto: www.clubulbebelusilor.ro

Ce caută aici?

Părinții au rolul foarte important de a-l pregăti pe copil pentru venirea pe lume a noului membru al familiei. Trebuie să-i arate copilului noul loc pe care îl va ocupa în familie;  va deveni cel „mare”, poziție care are și neajunsuri, dar și foarte multe avantaje.

Gelozia unui frate mai mare poate lua diverse forme. Unul poate reveni la stadiul de „bebeluș” , refunzând să mergă la toaletă cerând biberon, o jucărie de pluș, altul poate fi agresiv.

În primul rând trebuie să dăm dovadă de răbdare, ca întotdeauna, și atenție pentru ca nu cumva să exacerbăm această gelozie prin comportamente nepotrivite.

Ce se întamplă? 

Copilul e tulburat, angoasat; are impresia că îi acorzi mai multă atenție frățiorului său decât lui, ceea ce se  și întâmplă. La început, un nou născut îi ocupă mult timp mamei, mai ales dacă alaptează, iar copilul cel mare se simte exclus din această relație. Vrea să doarmă si el cu mama, fizic vorbind, cât mai aproape, așa cum o face și noul membru al familiei.

Este trist și își exprimă această tristețe prin violență, de cele mai multe ori, e supărat pe tine(mama/tata) pentru că, după părerea lui, asta este trădare. În ultimele luni, a învățat să facă la oliță, s-a dus la grădiniță –  cu alte cuvinte – a făcut pași mari spre autonomie. Și, fără voie, locul lui e luat acum de cel mic.

De ce te scoate din minți?

Citește continuarea pe www.parenting365.ro.

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*