Cătălin Geru: „Sunt nebun după hochei!”

unnamed (1)Interviu cu Cătălin Geru, căpitanul echipei de hochei Dunărea Galați, campioana României

Reporter: Cătălin, aţi reuşit o performanţă extraordinară, cum te simţi acum, la o săptămână după ce ai devenit campion al României?

Cătălin Geru: Obosit şi fericit. Ca mine cred că este toată suflarea sportivă gălăţeană. Sunt bucuros că am făcut multă lume fericită. Este o performanţă istorică pentru Galaţi şi sunt fericit că am făcut parte din această echipă.

Vezi şi: FOTOGALERIE: Campionii și-au prezentat trofeul!

Reporter: Ştiu că acesta a fost visul tău, să devii campion cu Dunărea. Cât mai credeai în împlinirea lui?

Cătălin Geru: Să fiu sincer, cu toţi ne-am dorit să avem performanţe mari la Galaţi. Din păcate, în afara Cupei României câştigate în 1988, ne mai puteam lăuda doar cu un loc trei, tot la Cupa României, obţinut în urmă cu cinci ani. Ne doream şi mai sus. Eram însă conştienţi că este foarte greu, dar iată că până la urmă acest lucru s-a dovedit a fi realizabil. Pentru ca acest vis al nostru să se împlinească, a fost nevoie să avem alături de noi oameni sufletişti, care să-şi dorească şi ei, poate tot la fel de mult ca noi, să obţinem acest titlu. Sunt oameni care s-au implicat şi au ajutat echipa din punct de vedere financiar.

Reporter: Deja eşti supranumit „nemuritorul”. Câţi ani de hochei ai?

Cătălin Geru: Am 37 de ani de când m-am apucat de acest sport. Nu împlinisem opt ani când am luat pentru prima dată crosa în mână. A fost, cum se spune, dragoste la prima vedere şi iată că şi după atâţia ani încă mai joc. M-a întrebat cineva dacă am idee câte mii de kilometri am patinat până acum şi i-am răspuns că asta n-am socotit, dar cred că m-am echipat şi dezechipat în vestiar de vreo 10.000 de ori!

Reporter: Dar cam câte goluri ai marcat, ştii?

Cătălin Geru: Nu, n-am ţinut o socoteală a lor. În ultimii ani, evidenţa golurilor a fost mai exactă, dar le-am pierdut şirul. Oricum, cred că cinci-şase sute de goluri tot am marcat.

Reporter: Care este secretul succesului vostru?

Cătălin Geru: Eu cred că forma de vârf am prins-o exact când a trebuit, în finalul sezonului. Dacă dăm un pic timpul înapoi, Steaua ne-a cam tăvălit tot sezonul, i-am bătut o singura dată din vreo 11 meciuri. În semifinală, nimeni nu ne dădea nicio şansă cu Braşovul. Sincer, nici noi nu prea credeam, ne gândeam că ne vor bate în trei meciuri. Şi ei au considerat la fel, iar la primul meci au venit la Galaţi cu doar două ore înainte de startul partidei. S-a văzut asta în meci, pe care l-am câştigat la diferenţă de scor.  În cel de-al doilea am avut o revenire fantastică şi am câştigat în prelungiri, iar apoi toată lumea a sperat la calificare. Până la urmă a ieşit peste aşteptările tuturor, cu acel final de meci de vis, în faţa unui patinoar plin, aşa cum nu l-am mai văzut niciodată.

Reporter: Asta a fost în semifinale. Cu Steaua în finală cum a fost, când aţi simţit că-i puteţi învinge?

Cătălin Geru: După victoriile din primele două meciuri de la Cârţa. Noi am mers la Cârţa cu ideea de a câştiga un meci. Am vorbit cu băieţii în vestiar şi am ajuns la concluzia că, dacă tot am ajuns aici, să facem cu toţii un efort şi să încercăm să dăm lovitura. După victoriile de la Cârţa am zis că se poate. Din păcate, cel de-al treilea meci, jucat la Galaţi, l-am pierdut. Poate presiunea care era pe noi a contat, dar şi Steaua a intrat mult mai motivată. În schimb, cel de-al patrulea meci a fost unul de vis, poate cel mai bun meci al nostru din ultimii ani. Nu e la îndemâna oricui să bată Steaua cu 7-0 într-un meci din finală. Am plecat apoi la Braşov, pentru meciul cinci, presiunea era foarte mare, Steaua îşi juca practic ultima şansă.  Am vorbit cu băieţii în vestiar şi le-am spus aşa: intrăm pe gheaţă ca şi cum ar fi ultimul meci. Nu intrăm cu gândul că mai avem şi alte partide. Trebuie să dăm totul la acest joc. S-a văzut asta prin atitudine, prin dăruire, toţi au dat ce-au avut mai bun şi aşa s-a scris istoria acestei finale.

Reporter: Care ţi s-au părut jucătorii decisivi ai Dunării?

Cătălin Geru: Hocheiul este un sport de echipă, iar meritul este al întregii echipe. Nu poate câştiga un meci un jucător sau altul. Pot spune doar că un aport poate mai important l-au avut Vitalii Donika şi portarul Onode. Otto a fost într-o formă excepţională. În hochei, portarul este extrem de important. El este un băiat deosebit şi eu sper să continue cu noi şi la anul. Pentru asta trebuie să i se achite suma de transfer de la Ciuc, el a fost împrumutat la noi. Mă bucură faptul că el îşi doreşte să continue la Dunărea. 

Reporter: Ai anunţat că, dacă vei juca finala, te vei retrage din activitate. Acest titlu nu te-a făcut să te răzgândeşti?

Cătălin Geru: Aşa este, am spus că, dacă ajungem în finală, acesta să fie ultimul meu sezon ca jucător profesionist. Să lăsăm timpul să treacă un pic, să savurăm această victorie şi voi vedea ce se va întâmpla. Sponsorul principal mi-a spus să nu iau încă o decizie, avem timp până în septembrie să ne gândim mai bine.

Reporter: Dacă vei lua decizia să te retragi, vrei să rămâi în fenomen?

Cătălin Geru: Eu îmi doresc enorm de mult. Rămâne să văd dacă şi cei de la club îşi doresc acest lucru. Nu vă ascund că am avut o ofertă de la Braşov, dar am spus că eu vreau să fac ceva la Galaţi.

Reporter: Antrenor sau conducător?

Cătălin Geru: Antrenor, în niciun caz conducător. Acolo mă văd, împreună cu băieţii, pe gheaţă.

Reporter: Ai câştigat în carieră 16 titluri de campion naţional, 15 cu Steaua şi unul cu Dunărea. Care îţi este cel mai aproape de suflet?

Cătălin Geru: Fiecare titlu este foarte important, toate au fost frumoase şi fiecare, la momentul lui, a fost deosebit. Este clar însă că ultimul, cel cucerit cu Dunărea, îmi este cel mai drag. Este cucerit cu echipa la care am învăţat să joc hochei şi pentru care am evoluat de copil. Nu pot uita însă nici Cupa câştigată acum 27 de ani. Finala Cupei s-a disputat între noi şi Dinamo. Noi eram ocupantele locurilor trei şi patru la acea vreme. Primele erau Steaua şi Ciucul. Noi aveam atunci o generaţie foarte bună provenită de la echipa de juniori şi probabil că acesta a fost atunci atuul nostru: formam o echipă tânără, dornică de performanţă. Jucând acasă, în faţa propriilor suporteri, am infirmat toate calculele, am făcut 3-3 cu Steaua, îmi amintesc că am dat eu două goluri, şi i-am bătut pe Ciuc cu 3-2, în acel meci am marcat o dată. Şi aşa am ajuns să jucăm finala cu Dinamo, pe care am bătut-o cu 6-2 şi am câştigat Cupa. Revenind la succesul de acum, eu spun că este un titlu meritat de hocheiul gălăţean. Dând timpul înapoi, am avut o generaţie extraordinară de jucători născuţi şi formaţi la Galaţi. Am fost campioni la toate nivele de juniori, dar apoi toţi au plecat către alte echipe, Steaua sau Dinamo. La un moment dat, eram 17 gălăţeni la Steaua! Această performanţă sper să revigoreze hocheiul gălăţean la nivel juvenil, acest titlu poate aduce mulţi copii la patinoar. 

Reporter: Poate Dunărea să-şi păstreze titlul şi la anul?

Cătălin Geru: Va fi greu, dar noi suntem obligaţi să facem tot posibilul pentru a rămâne sus. Vom vedea ce se va întâmpla, ce investiţii se vor face în continuare. Nivelul acestora trebuie să fie şi mai mare, pentru că altfel nu avem cum să rămânem acolo.

Reporter: Ştiu că anul trecut, în afară de hochei, te duceai zi de zi şi la serviciu. Cum reuşeai să le faci pe amândouă?

Cătălin Geru: În momentul în care faci ceea ce-ţi place, sacrificiile, chiar dacă sunt mari, merită să le faci. Eu sunt nebun după hochei, nu văd viaţa fără hochei. De luni voi începe pregătirea, individual.

Cătălin Geru s-a născut pe 17 decembrie 1969. Are în palmares 16 titluri de campion naţional şi 17 Cupe ale României. A participat cu echipa naţională la 14 ediţii ale Campionatului Mondial, fiind desemnat în două rânduri cel mai bun jucător şi de cinci ori golgheterul competiţiei. A jucat în toată cariera sa la doar două cluburi: Dunărea Galaţi şi Steaua.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

4 Comments

  1. Nu înțeleg de ce esti obosit pentru ca de cand au venit străinii ai prins maxim un minut in rest ai lustruit banca.tot respectul pentru cariera care ai avut-o dar totuși a venit momentul sa te retragi, si sa lași locul tinerilor in echipa.daca ai cuvant si coloana dupa cuvintele pe care le-ai zis in mass- media ar trebui sa te lași .

    • eu nu inteleg de ce te bagi tu in seama,un neica nimeni cu fata de marlan sadea care mai mult ca sigur ai auzit de catalin pt.prima data in viata ta acum maxim un an ,hai doi…

    • amice…chiar daca nu a jucat decat un minut cum fals afirmi,s-a antrenat,dar un latrau ca tine nu are de unde sa stie ce inseamna un stagiu de pregatire la hochei si apoi antrenamentele zilnice…

  2. Bravo, trage cât merge, chiar și următorii 16 ani. Felicitări !

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*