Bibliotecarul din Petroșani, Avram Iancu, a terminat cursa de înot de 2.860 de kilometri pe Dunăre

Ceea ce părea o încercare temerară, greu de atins, a devenit un record mondial, Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani, devenind primul om care înoată pe întreg cursul unui fluviu, de la izvoare până la vărsare, fără costum de protecție. El a ajuns sâmbătă după-amiază la Bara Sulina, locul în care Dunărea se varsă în mare, terminând astfel cursa de 2.860 de kilometri de înot pe Dunăre,.

În zona vărsării Dunării în Marea Neagră, Avram Iancu a fost întâmpinat de sute de locuitori ai Sulinei, de multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin, de autoritățile locale și de secretarul de stat din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Cosmin-Răzvan Butuza.

Avram Iancu a fost așteptat pe melodia „We are the champions” a trupei „Queen” și încurajat cu scandarea „Iancu!” fiind aplaudat atunci cand a ajuns la kilometrul 0.

O provocare iscată de un roman al lui Jules Verne

Sportivul din Petroșani, bibliotecar de profesie, și-a propus să facă această cursă după ce a recitit romanul „Pilotul de pe Dunăre’”, de Jules Verne. El a plecat pe data de 20 iunie din Donaueschingen, Germania, și și-a impus să înoate 50 de kilometri pe zi fără materiale ajutătoare și de protecție. În paralel, a dorit să-i încurajeze pe tineri să citească.
„Îmi doresc ca generația tânără să descopere plăcerea lecturării acestui roman tocmai în timpul celor 60 de zile de înot. În timpul lecturării, această generație va avea posibilitatea ca în paralel să urmărească deplasarea mea live, prin utilizarea tehnologiei moderne, a GPS-ului, a gadget-urilor specifice vârstei lor”, scria pe blogul său Avram Iancu, înainte de a pleca în cursă.

Record mondial

Dupa finalul cursei, Avram Iancu a devenit primul om care reușește să înoate de-a lungul unui fluviu, de la izvoare la vărsare, doar în slip și cu casca pe cap.

Până în prezent, alte două persoane au reușit să străbată înot Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. Primul este slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, ajutându-se de un costum de neopren și labe de înot. În 2006, canadianca Mimi Hughues a terminat același traseu, după 90 de zile, echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot.

Avram Iancu este primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de 17 ore și 54 de minute în care a parcurs 62 de kilometri.

Sursa foto: Avram Iancu / Facebook

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*