Biblioteca Franceză Eugène Ionesco, funcţională pe bază de voluntariat şi vechi amici ai limbii franceze

Biblioteca Franceză Eugène Ionesco, funcţională pe bază de voluntariat şi vechi amici ai limbii francezeBiblioteca Franceză, aşa cum este cunoscută de iubitorii limbii franceze, a apărut datorită unei prietenii între profesorul Anca Mihăilescu şi Jacques Hesse, editor. Imediat după revoluţie, doamna Mihăilescu a cerut cărţi, iar primul transport a sosit la puţin timp, urmat de altele şi altele.

Aşa s-a format în timp, la Galaţi cea mai mare bibliotecă privată din ţară, susţinută de asociaţia franceză «Les Amis de la Bibliothèque Française Eugène Ionesco de Galati» şi de fundaţia Eugène Ionesco.

„Biblioteca a supravieţuit până acum ca prin miracol, tot datorită unor prietenii care se ţes de la un an la altul între membrii fundaţiei şi cititori sau mai bine zis între cititori şi bibliotecă, e o poveste de dragoste foarte frumoasă” ne declară singurul angajat al bibliotecii, Dorina Moisă.

Dacă în septembrie, biblioteca a primit ajutorul voluntarilor pentru o curăţenie generală, absolut necesară, de curând alţi prieteni din Paris, foşti cititori ai bibliotecii, (care au rămas cititori-prieteni pentru că sunt atât de îndrăgostiţi de bibliotecă încât revin de câte ori au ocazia, chiar dacă vin şi doar pentru câteva zile la Galaţi, vin neapărat să vadă biblioteca) au avut ideea de a participa la un  târg organizat în Paris, unde şi-au vândut diverse obiecte, banii astfel strânşi fiind donaţi blibliotecii din Galaţi.

Sunt în mare parte cititori ai bibliotecii din timpul liceului sau din facultate, care au făcut studii postuniversitare la Paris, unde locuiesc şi lucrează acum şi care de fiecare dată donează bani pentru bibliotecă, sume mici, dar care ajută enorm un lăcaş de cult dat deoparte de autorităţi. Recent, doi dintre aceşti prieteni au abonat biblioteca la trei reviste.

Sursele de finanţare ale bibliotecii sunt extrem de puţine şi de firave: 2 % din impozit (bani adunaţi foarte greu tot cu ajutorul cititorilor şi al prietenilor), bani donaţi şi strânşi de membrii Asociaţiei Franceze «Les Amis de la Bibliothèque Française Eugène Ionesco de Galati», cotizaţiile cititorilor, care aduc la buget o sumă foarte mică, şi închirierea sălii (pentru care se găsesc clienţi foarte greu).

Primăria, care plătea utilităţile pentru şase luni, a sistat însă chiar şi acest ajutor. Un control financiar a considerat că astfel de ONG-uri nu mai pot fi sprijinite din bugetul primăriei. Evident, pentru bibliotecă a fost o mare lovitură.

La început de septembrie, s-au realizat câteva amenajări la interior, necesare, înlocuindu-se parchetul şi duşumeaua putrezită, din banii strânşi din impozitul de 2 % din impozit. Pentru curăţenie nu au mai ajuns banii aşa că a fost nevoie de ajutorul voluntarilor. Care au venit cu zecile, ne spune Dorina Moisă: „Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi, cititori şi prieteni, între 1 an şi 72 de ani elevi, studenţi, şomeri, pensionari, profesori –  ei sunt cei care au scos biblioteca din impas”, ea putând acum să funcţioneze în condiţii rezonabile.

„Am fost mai mult decât impresionată să văd că oameni care nici măcar nu cunosc limba franceză au venit să dea o mână de ajutor doar pentru că era vorba despre cărţi. Din păcate, nu ştim cât vom putea rezista, cu un singur angajat şi cu grija permanentă a facturilor. Am avea nevoie de susţinere pentru plata a două salarii şi a utilităţilor, precum şi a reparaţiilor celor două clădiri, care, ca orice casă, au nevoie în mod constant de reparaţii. Este singura bibliotecă din ţară de acest gen, având două clădiri care aparţin Fundaţiei Eugène Ionesco în calitate de persoană juridică, cu 16 000 de documente şi cu aproape 6000 de cititori înscrişi de la deschidere, din 2001, ceea ce este foarte mult pentru o bibliotecă de limbă straină”.

O bibliotecă unică în Galaţi şi în ţară, cu un farmec aparte, de bibliotecă tradiţională, unde cărţile sunt la putere, nu internetul, Biblioteca Franceză Eugène Ionesco nu va putea continua la nesfârşit fără sprijinul autorităţilor locale. Dar cine să strige pentru ca vocea să se facă auzită?

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*