Be a Hero. Give Blood. O campanie de donare de sânge

Be a Hero. Give Blood. O campanie de donare de sânge. Mai sunt doar două zileZilnic, mii de pacienți din spitalele din România au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sangvine, pentru a supraviețui. Deoarece sângele nu poate fi cumpărat și nici produs, acesta nu poate fi obținut decât prin bunăvoința celui de lângă noi.

Holurile Centrului Regional de Transfuzii Galaţi sunt din ce în ce mai goale, la fel şi frigiderele unde se păstrează sângele recoltat. Cu ocazia Zilei Internaționale a Donatorilor de Sânge (14 iunie) locuitorii orașului Galați sunt aşteptaţi să  doneze pentru a ajuta pacienții din spitalele locale și din împrejurimi!

Dacă anul trecut, într-o lună obişnuită, se înregistrau 1300 de donatori, în luna aprilie nu au fost nici măcar 1.000. Medicii spun că nici donatorii fideli nu mai răspund la telefon, iar mulţi dintre ei au părăsit ţara. În țările europene, procentele de donatori sunt următoarele:

 •  Danemarca – 10% din donatori sunt voluntari,
 • Germania – 6%,
 • Olanda – 8 %,
 • Franța – 6%,
 • Anglia – 9%,
 • Italia – variază în funcție de zonă, în partea de sud – 4% și în partea de nord – 3%,
 • Ungaria – 4%,
 •  România – doar 1%.

 Aceste cifre arată că, în România, populația nu este încă informată suficient asupra necesității de a dona. În general, populația nu cunoaște cât sânge intră la o operație, cât sânge cere un spital și cât anume recoltăm în fiecare zi. Din aceste cifre, rezultă clar necesitatea de a ne implica cu toții activ în informarea populației și în promovarea ideii de donare voluntară de sânge.

Rezervă-ți 2 ore, salvează o viaţă!

 Iată ce informații trebuie să știi dacă ești gălățean și dorești să donezi sânge:

 1. Unde poți dona sânge?

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Galați este situat pe str. Regiment 11 Siret și poate fi contactat telefonic la numărul de telefon 0336.401.906.

Programul de lucru este următorul: Luni – Vineri: 08.00 – 10.00 – Prezentare și primire donatori; Luni – Joi: 12.00 – 13.00 – Rezultate analize.

Practic trebuie doar să te prezinți la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Galați în intervalul mai sus menționat, de la recepția căruia vei primi un bon de ordine. Rezervă-ți aproximativ 2 ore, timp în care vei trece pe la diverse cabinete pentru înregistrare, verificare și donare.

 2.Ce să faci înainte de a dona sânge?

 1. Este recomandabil să iei o gustare înainte de a dona;
  2. Micul dejun poate fi bogat în lichide și glucide (ceai sau cafea dulce, sandwitch, pâine cu dulceață). Înainte de donare, se evită mesele copioase, cu grăsimi și băuturi alcoolice;
  3. Nu ai voie să consumi alcool cu 24 de ore înainte de a dona sânge;
  4. Nu ai voie să fumezi înainte și după ce ai donat sânge;
  5. De asemenea, vino să donezi odihnit, nu după o noapte pierdută la serviciu, în cluburi sau la calculator.

3. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a dona sânge

Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al UE care are reședința în România, este sănătos și se supune regulilor de prelevare a sângelui. Alte condiții, conform Centrului de Transfuzii Sanguine București, România:
– vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
– greutate peste 50 Kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;
– femeile să nu fie: însarcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
– să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;

 4.Câte vieți poți salva dacă donezi sânge?

Dacă sângele tău este sănătos, poți să salvezi chiar și trei vieți, pentru că în laboratoare, specialiștii pot să separe următoarele:
– celule roșii (se folosesc mai ales la intervenții chirurgicale și sunt ‘bune’ până la 35 de zile de la recoltare);
– trombocite (sunt ‘bune’ până la 5 zile de la recoltare și pot ajuta la tratamentul bolnavilor de cancer și leucemie);
– plasmă (congelată, poate fi folosită până la 12 luni și este cel mai des utilizată în accidente și traume, arsuri);

 5.De ce este bine să donezi?

Donarea de sânge în România este voluntară și anonimă și este o ocazie foarte bună pentru donator să afle dacă este un individ sănătos. Identitatea donatorului și rezultatele testelor sunt secrete. Ele nu pot fi scoase din Centrul de Transfuzii fără acordul scris al donatorului. De asemenea, în cazul unor probleme, nu se fac anchete epidemiologice fără acordul donatorului. Donatorii sunt obligați să se informeze, după ce au donat sau la 75 de zile de la donare, asupra rezultatelor analizelor. Fără acordul scris al donatorului, rezultatele analizelor nu ies din instituția în care acesta a donat sânge. Cadrele medicale de la centrele de donare nu au voie sa comunice rezultatele analizelor prin fax, mail sau la telefon.

 6.Ce beneficii primești dacă donezi sânge?

Donatorii primesc liber de la serviciu în ziua în care merg să doneze. În plus, pentru fiecare donare, aceştia beneficiază de călătorii gratuite cu transportul în comun, un set de analize gratuit şi bonuri valorile de 70 de lei.

În plus, în perioada 9 – 14 iunie, ONEGYM Sală Fitness Galați oferă donatorilor de sânge 1 zi acces nelimitat la Fitness. Mai multe detalii aici: http://one-gym.ro/2017/06/08/fii-erou-doneaza-sange-alaturi-de-onegymforeveryone/.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*