Ultima zi a Festivalului „Zilele Basarabiei” a avut gust și culoare. Studenții basarabeni care învață la facultățile din Galați au ținut să-și arate măiestria în „ale gătitului”, așa că încă de dimineață au scos în fața căminelor reșourile, dar și un ceaun imens în care au gătit iahnie de fasole. Iar dacă fetele s-au ocupat de sărmăluțe, ardei umpluți și prăjituri, băieții și-au luat în serios rolul de bucătari atunci când și-au luat angajamentul că facă fasole cu ciolan.
„De ieri vorbesc încontinuu cu mama la telefon. Am întrebat-o cât orez se pune la sarmale, câtă carne și pentru prăjituri nu mai vorbesc. Am stat toată noaptea și am împletit sarmale. Gătind aceste bucate parcă mă face să mă simt că sunt acasă, pentru că multe din ingrediente le avem de la părinți”, a spus una dintre studente. La ceaunul cu fasole, băieții amestecau de zor. Și ca să fie și mai convingători, și-au dezvăluit chiar și rețeta.
„Am pus multă ceapă la călit, după care am adăugat ciolanul afumat și la final am pus fasolea pe care am lăsat-o să fiarbă. Am mai pus pastă de tomate, sare, piper și foi de dafin. Dar iahnia nu ar fi ieșit bună dacă nu am fi pus mult suflet”, au spus cei trei bucătari, Andrei Jurcăneanu, Alexei Lifciu și Andrei Moraru.
„Bucatele noastre nu sunt diferite față de cele din România. Bucatele din Basarabia sunt la fel ca cele din România. Nu vorbim doar aceeași limbă, dar și gătim la fel”, a spus Nicolae Creangă, președintele Clubului Studenților Basarabeni și Bucovineni. După ce au gustat din bucatele tradiționale și din vinurile renumite, studenții au dansat… moldovenește. Festivalul „Zilele Basarabiei” se vor încheia duminică seară, când studenții vor lansa 96 de lampioane.