Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi a aplicat 57 de amenzi în valoare totală de 63.630 lei, oprindu-se definitiv de la comercializare 280 Kg de produse aflate la comercializare sau materii prime utilizate în procesul de fabricaţie. Totodată, s-au oprit temporar de la comercializare, până la intrarea în legalitate, 456.5 Kg produse alimentare. Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul acţiunilor de verificare a respectării prevederilor legale la comercializare a produselor alimentare.
Potrivit CJPC Galaţi, au fost verificate 17 unităţi ce comercializau carne congelată şi refrigerată, la şapte unităţi constatându-se abateri. „Acestea au constat în nerespectarea legislatiei privind: informarea consumatorilor (exemplu: burtă de vită, fără elemente de identificare şi caracterizare, carne tocată, ambalată la caserolă de 700g la care denumirea produsului nu este în concordanţă cu ingredientele declarate pe eticheta produsului şi anume: carne de porc , apă, sare, sirop de glucoză, carbonat de glucoză, stabilizator (citrat de sodiu), acid citric, conservant (acetat de sodiu), colorant natural, carmin, extract de legume;, etc)”, se arată în comunicatul de presă. Au mai fost întâlnite şi alte probleme legate de durata durabilităţii minimale la produsele refrigerate – 15 Kg de ficat, inimi de pui precum şi pulpe de pui cu os si piele, „toate fiind produse refrigerate cu data durabilităţii minimnale depăşită de 1 si chiar 2 zile”. La un supermarket au fost descoperite produse refrigerate sau congelate – carne de mânzat şi piept de pui dezosat – care prezentau oxidări sau arsuri de congelare.
Plăteşti gheaţa în loc de peşte sau burta de vită!
Şi glazura de gheaţă a fost o problemă, căci la controlul făcut de inspectori s-a constatat că aceasta era mult mai mare decât cea înscrisă pe etichetă în cazul peştelui pangasius sau a produsului „burtă de vită fiartă”. “
„S-au descoperit produse congelate neconforme, la care s-a constatat prezenţa glazurii într-o cantitate mult mai mare decât cea înscrisă pe etichetă. Astfel, se aflau la comercializare „peşte file Pangasius” la care producătorul declara pe eticheta produsului o glazură de 20% , dar Laboratorul Larex a constatat că în realitate glazura era de 26,6% pentru un lot şi chiar 32,7 % pentru alt lot. De asemenea, pentru produsul congelat „burtă de vită prefiartă” , care nu avea nicio specificaţie privind glazura adăugată, Laboratorul Larex Galaţi a stabilit că aceasta era de 14 %, consumatorii fiind informaţi că masa netă a produsului era de 1KG, în realitate fiind de 860 grame”, mai informează CJPC Galaţi.