Pe data de 28 februarie 2018, debuta la Galaţi seria conferinţelor istorice cu tema „Cum s-a creat România”, eveniment organizat de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, cu prilejul Centenarului Marii Uniri.
Seria conferinţelor continuă şi în această lună, conf.univ.dr.habil. Cătălin Negoiţă la Universitatea „Dunărea de Jos” susţinând o prelegere despre „Turtucaia- radiografia unui şoc psihologic”.
Evenimentul are loc în data de 27 iunie 2018, la ora 17.00, la Lapidarium (vis-a-vis de Biserica greacă).
Intrarea este liberă.
Turtucaia (în turcă Turtukai, în engleză Tutrakan) este un oraș port la Dunăre în regiunea Silistra din nord-estul Bulgariei. În perioada 1913-1940 a aparținut de Regatul României, împreună cu restul Dobrogei de Sud, în urma celui de-al Doilea Război Balcanic (iunie-august 1913). În 1940, Cadrilaterul, inclusiv Turtucaia, a fost redobândit de Bulgaria. Orașul se află pe malul drept al Dunării, la 58 km est de Ruse și 62 km vest de Silistra. Pe malul opus se află orașul românesc Oltenița, cele două localități fiind legate prin intermediul feribotului.
Turtucaia este cunoscută ca port pescăresc, dar și pentru bătălia ce a avut loc aici între 1 și 6 septembrie 1916, în timpul Primului Război Mondial, între trupele române și cele bulgare și germane. Bătălia s-a încheiat cu înfrângerea trupelor române, care apărau capul de pod.