În cazul situației Cavoului Roman, monumentul descoperit între blocurile D14 și D 16 de pe strada Oțelarilor, intervine și Asociația „Galați, orașul meu”, care solicită Direcției pentru Cultură să anuleze avizul pe care l-a dat în 2011 și în baza căruia proprietarii clădirilor din acea zonă au solicitat dezmembrarea terenului în 7 loturi în perspectiva cumpărării terenurilor de la primărie.
Cam în aceeași perioadă, șeful Direcției pentru Cultură, Cătălin Negoiță, afirma că monumentul istoric ar putea fi tăiat în blocuri de piatră și mutat în zona Muzeului de Istorie. Asociația respinge și această variantă.
„Asociația Galați, orașul meu se poziționează împotriva avizului favorabil al Direcției Județene pentru Cultură din 2011 ce prevede vânzarea terenului proprietarilor construcțiilor din strada Oțelarilor, situat între blocurile D14 – D16, înscris în Lista Monumentelor Istorice, pozița 14, cod GL – I – m – B – 02793. Susține începerea de îndată a excavării, urmată de deschiderea șantierului arheologic, pentru scoateea la lumină a Cavoului Roman. Asociația este împotriva strămutării cavoului și susține valorificarea acestuia in situ”, se spune în comunicatul Asociației „Galați, orașul meu”.
Clădirile ar trebui demolate și întreaga zonă să fie regândită arhitectural
Asociația cere continuarea acțiunii primăriei din 2014, când proprietarii clădirilor construite în zona de protecție a monumentul istoric au fost notificați cu privire la demolarea acestora. Este necesară demolarea acestor clădiri, ridicate în regim P plus 2 în locul vechilor chioșcuri, pentru ca întreaga zonă să fie regândită arhitectural pentru a fi pus în valoare monumentul istoric din secolul 3 dHr.
„Asociația militează împotriva lotizării și vânzării terenului și susține demolarea clădirilor situate pe strada Oțelarilor, lângă perimetrul adus în discuție, care obturează vizibilitatea și accesul la acesta. Asociația ”Galați, orașul meu” propune autorităților locale transformarea și valorificarea prin regândire arhitecturală, construire și restaurare a întregii zone în obiectiv de importanță majoră pentru oraș. Asociația le solicită consilierilor locali, cât și tuturor factorilor decizionali, o atitudine responsabilă față de acest monument istoric al urbei noastre”, se mai spune în comunicatul semnat de președintele interimar al asociației, Bogdan Radu Brânzan.
Interesele imobiliare: valoarea terenurior ar crește de zeci de ori
Într-o postare pe facebook, Bogdan Radu Brânzan se referă și la interesele imobiliare ale acelor proprietari, care pe teren închiriat de la primărie și-au construit chioșcuri, adică clădiri provizorii, fără fundații, pe care ulterior le-au extins la parter și două etaje. Autorizarea extinderii acelor clădiri în zona de protecție a monumentului istoric este ilegală și prin urmare nulă de de drept. Legea 422, a Monumentelor Istorice, interzice orice construcție în zona de protecție, de 100 de metri.
„Este o manevră abilă, căci în cazul descoperirii monumentului, valoarea terenului ar crește înzecit, iar proprietarii ar specula la maximum această situație în varianta exproprierii. Cavoul Roman trebuie să rămână unde este, trebuie restaurat, iar zona regândită pentru valorificarea turistică.”
Primarul Ionuț Pucheanu: „Prin faptul că am alocat bani săpăturilor arheologice, ne arătăm disponibilitatea de a pune în valoare acel sit arheologic”
Zilele trecute, primarul Ionuț Pucheanu declara că dezmembrarea loturilor de teren nu înseamnă neaparat că acestea le vor fi vândute proprietarilor și primăria este în continuare interesată de punerea în valoare a Cavoului Roman, intenție dovedită și prin alocarea fondurilor pentru săpăturile arheologice.
„Terenurile care au fost dezmembrate nu sunt nici pe departe deasupra Cavoului Roman, ci sunt în apropierea Cavoului Roman. Faptul că există un teren pe care sunt edificate clădiri în momentul de față, a fost dezmembrat, cu suprafețe de teren aferente fiecărei clădiri în parte, din punctul de vedere al primăriei ne ajută pentru a putea avea o situație mult mai bună pentru fiecare lot în parte. Până în momentul de față era un lot compact și toată lumea era aflată într-o devălmășie. Prin faptul că am alocat bani săpăturilor arheologice în acea zonă, ne arătăm încă o dată dorința și disponibilitatea de a pune în valoare acel sit arheologic”, a declarat Pucheanu.