Grupul ArcelorMittal și producătorul italian de oțel Marcegaglia au prezentat o ofertă pentru cumpărarea companiei cu capital privat ILVA, din Trente, Italia, care este cea mai mare oțelărie din Europa, cu o producție anuală de 5,7 milioane tone oțel în 2013, din care 25% la export. ILVA are un număr 16.000 de angajați.
„Am depus o ofertă fără caracter obligatoriu pentru a obține toate operațiunile ILVA. Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu comisarul Gnudi cu privire la oferta noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal, citat de Reuters.
Un purtător de cuvânt al Marcegaglia a confirmat că oferta fără caracter obligatoriu a fost depusă lunea trecută, fiind valabilă pentru o perioadă de 30 de zile.
Nici ArcelorMittal, nici Marcegaglia, nu au dezvăluit valoarea financiară a ofertei lor sau detalii despre planurile lor cu privire la producția industrială și investițiile în măsuri pentru protecția mediului.
Printre companiile care sunt interesate de preluarea ILVA se află și producătorul italian de oțel Arvedi, care, de asemenea, a depus o ofertă fără caracter obligatoriu. Potrivit lui Antonio Gozzi, președintele Federacciai, asociația italiană a oțelului, Arvedi încearcă să găsească parteneri, holdingul de stat Cassa Depositi e Prestiti și alți producători de oțel. Prin statutul său, holdingul nu poate investi în companii cu probleme financiare, cum este ILVA, dar poate investi în alte companii.
ILVA a fost pusă sub administrare specială anul trecut, pe fondul unor controverse cu privire la emisiile de noxe, prin această măsură fiind puse în pericol aproximativ 25.000 de locuri de muncă, 16.000 de locuri de muncă directe și alte 9.000 de locuri de muncă ale subcontractorilor și colaboratorilor. Pierderile lunare ale companiei sunt de ordinul zecilor de milioane de euro.
Potrivit Reuters, este extrem de dificil să poată fi estimată valoarea la care vor fi cumpărate acțiunile ILVA, având în vedere situația în care se află compania, cu datorii nete de aproximativ 2 miliarde de euro (2.5 miliarde dolari) și un necesar 1,8 miliarde de euro pentru investiții în programe de conformare la standardele de mediu.
Situația economică a ILVA a avut de suferit din cauza scăderii cererii pe piața europeană a oțelului începând cu debutul crizei economice din 2008. Potrivit site-ului companiei, ILVA are o capacitate de producție de 11 milioane tone, dar în 2013 a produs numai 5,7 milioane de tone de oțel.
Potrivit ziarului „La Repubblica”, premierul italian Matteo Renzi a declarat ca preferă o soluție de continuare a activității prin preluarea oțelăriei de un grup privat, dar nu a exclus nici varianta naționalizării.
VOR SA O ANCHIDA ??????
bravo lor
CE A FACUT LA NOI VA FACE SI ACOLO DIN 4 OTELARI DOAR UNA MAI FUNCTIONEAZA SI AIA VAI DE CAPU EI
sa dea dumnezeu sa faca locuri de munca la galateni