Arca lui Noe. Șapte semne ale alergiilor sezoniere la animalele de companie

Arca lui Noe. Șapte semne ale alergiilor sezoniere la animalele de companiePentru milioane de oameni, primăvara înseamnă alergii, ochi roșii, nasuri care curg și disconfort general. Animalele noastre sunt la fel de susceptibile la alergii provocate de mediul înconjurător, dar  nu ne pot spune cum se simt.

„Alergiile sezoniere reprezintă o mare problemă în medicina veterinară”, spune dr. Judy Morgan, autoare a unor lucări de specialitate și medic veterinar la Clayton Veterinary Associates din Clayton , New Jersey. O gamă largă de alergeni pot declanșa simptome, adaugă dr. Taylor Truitt, medic veterinar la The Vet Set din Brooklyn, New York. „Copacii, ierburile și polenul sunt categoriile mari și apoi poluanții de mediu, de asemenea”, spune ea. „Este foarte dificil să păstrați alergenii de mediu separați de animalele de companie”.

Deoarece aceste alergii la animalele de companie sunt atât de frecvente, există o șansă destul de mare ca și câinele sau pisica dunmeavoastră să sufere. Iată o listă cu semnele pe care animalul de companie le poate avea la alergiile sezoniere:

Scărpinături și automutilare prin mușcare

Unul dintre cele mai comune simptome pe care le aduc animalelor de companie este mâncărimea, spune Truitt. Ea explică faptul că alergiile sunt cele mai frecvente la câini, care reacționează frecvent prin zgâriere sau mușcătură pentru a diminua mâncărimile: „Cum o descriu proprietarii este … imaginați-vă că aveți o plantă otrăvitoare peste tot corpul dumneavoastră. În situații foarte intense, cred că asta e ceea ce simt unele dintre aceste animale de companie. Ele sunt doar zgârieturi adânci, iar pielea lor este roșie și inflamată. Cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faci atunci când câinele tău este zgâriat sau mușcat, este să-l duci la veterinar”. Truitt mai notează că o baie cu șampon ușor poate oferi o scutire temporară. „Dacă alergia este legată de copaci, polen sau iarbă, atunci aceasta poate ajuta la spălarea acestor declanșatori de pe ei”, spune ea.

Arca lui Noe. Șapte semne ale alergiilor sezoniere la animalele de companieInflamarea și infectarea pielii

Unul dintre cele mai grave efecte secundare ale alergiilor la animalele de companie este o infecție a pielii, care este de obicei legată de zgârierea cronică. „Spre deosebire de oameni, la care  apar ochi cu scurgeri (lăcrimoși) și nasuri înfundate sau cu scurgeri, cele mai multe animale de companie dezvoltă pielea roșie, mâncărimi și infecții secundare ale pielii”, spune Morgan. Și, deși este mai puțin frecvent, aceste infecții afectează atât pisicile, cât și câinii. „Când se întâmplă la pisici, este un proces intens și acut”, spune Truitt, „pentru că pisicile vor avea aceste leziuni ale pielii peste tot. „Din nou, o excursie la un veterinar este o idee bună”, dar, în același timp, Morgan vă sfătuie să curățați pielea animalului cu o mica vrăjitorie, care este „liniștitoare și uscată”, aplicând pe piele pungi de ceai verde sau sau hidratante cu ulei de nucă de cocos. „Dacă infecția are un miros neplăcut sau animalul este letargic, lipsit de poftă de mâncare sau nu se amelioreaza în 48 de ore, o vizită la medicul veterinar este justificată”, spune ea.

Voma

De asemenea, potrivit lui Morgan, în legătură cu alergia indusă de mâncărime și infecția pielii un semn este „pierderea părului și apariția vărsăturilor”. Ea observă că mătreața este, de asemenea, un efect secundar comun al alergiilor, deoarece acestea pot usca sever pielea și o pot face să se descuameze. Dacă animalul dumneavoastră este întratât de afectat încât se ajunge la a provoca pierderea părului, probabil că este timpul să-l duceți la veterinar. „Dacă animalul dumneavoastră este într-adevăr deranjat de acest lucru, vă rugăm să discutați cu medicul veterinar”, subliniază Truitt. „Există o mulțime de medicamente pe bază de prescripție medicală foarte bune pentru animalul dumneavoastră de companie, dar trebuie să facem împreună un plan”, mai precizează medicul.

Arca lui Noe. Șapte semne ale alergiilor sezoniere la animalele de companieLingerea lăbuțelor

În timp ce pisica își linge blănița de obicei, ca o parte normală a regimului de îngrijire, lingerea compulsivă a lăbuței este un semn comun al alergiilor la câini, spune Truitt. Morgan adaugă că „frecarea facială” este un comportament similar care este legat de histamine sau substanțe chimice din sistemul imunitar declanșate de alergii. „Când câinii au alergii, ei împing afară histamina și mai ales  spre extremități”, spune Truitt, extremități cum ar fi urechile, labele, regiunea anală sau fața.

Dureri, mâncărimi sau alte senzații negative în zona anală

Un alt simptom legat de reacțiile histaminei este jena sau linsul regiunii anale (din nou, mai proeminent la câini). Acest tip de comportament poate indica, de asemenea, probleme ale glandelor anale, spune Truitt. Dacă animalul dumneavoastră acordă o atenție excesivă pe partea din spate, probabil simte o mâncărime neplăcută. Toate aceste reacții histamice sunt similare cu strănutul la om. Poate fi tentant să-i dai Benadryl sau alte medicamente antihistaminice ca să-și amelioreze simptomele, dar ele tind să fie mai puțin eficiente la câini decât la oameni și trebuie să continuați cu prudență. În timp ce Morgan spune că majoritatea câinilor pot lua medicamente: „întotdeauna trebuie să întrebați medicul veterinar, în special dacă animalul dumneavoastră de companie ia si alte medicamente”, subliniază ea.

foto 3Infecții cronice ale urechii

Infecțiile urechii pot fi o problemă comună la animalele de companie, în special la rasele de câini cu urechi „căzute”, cum ar fi cockerii. De multe ori, spune Truitt, „infecțiile urechii sunt legate de alergii, mai ales la câini care au infecții ale urechilor din nou și din nou”, adică cronice. Morgan este de acord, menționând că „scuturarea capului” și „urechile roșii, ceroase” sunt principalii indicatori. Infecțiile urechii pot fi inconfortabile și chiar dureroase pentru animalele de companie, astfel încât Truitt subliniază importanța consultării unui medic specialist. Cu orice tip de alergie, „este un proces complicat și este, de obicei, multifactorial”, spune ea. „Poate dura opt până la 12 săptămâni pentru a vedea îmbunătățiri”. Datorită timpului necesar pentru ca tratamentul să înceapă, cel mai bine este să nu renunțe la vizita la veterinar.

Probleme respiratorii

Un simptom puțin mai răspândit al alergiilor pot fi problemele respiratorii, care tind să afecteze mai mult pisicile decât câinii. Potrivit lui Truitt, pisicile sunt mai sensibile la poluanții de mediu. „Calitatea slabă a aerului poate determina pisicile să aibă alergii și, uneori, alergiile pot lua forma unor probleme respiratorii”, spune ea. „Noi o numim bronșită alergică, mai frecvent menționată ca astmul felin”. Semnele astmului felin ar trebui să fie destul de vizibile pentru proprietarii de animale de companie – dificultăți de respirație, tuse și respirație șuierătoare. În timp ce alte simptome de pe această listă nu sunt la fel de urgente, problemele respiratorii trebuie verificate imediat, deoarece acestea pot fi legate de probleme de sănătate mai grave.

Tratamentul alergiilor sezoniere

Dacă observați oricare dintre aceste simptome, specialiștii vă sfătuiesc să duceti animalul de companie la un medic veterinar pentru testare și tratament. În timp ce există multe medicamente care se pot administra la  animalele de companie care suferă de alergii sezoniere, nu există un tratament miracol, subliniază Truitt: „Trebuie să fii realist… Problema alergiilor este că nu îi vindeci, ameliorezi și tratezi o perioadă”.

Dr Cornel Gingărașu, medic veterinar

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*