Arca lui Noe. Să evităm riscurile a 5 pericole mortale pentru animalele de companie în timpul iernii

Arca lui Noe. Să evităm riscurile a 5 pericole mortale pentru animalele de companie în timpul iernii Iarna este un anotimp care deseori le dă motive de bucurie oamenilor și animalelor de companie dar există – mai ales în afara casei – și pericole asociate cu cea mai friguroasă perioadă din an.

Vă prezentăm 5 pericole mortale pentru animalele de companie în această iarnă și dacă suspectați că ceva este în neregulă cu câinele sau pisica vă recomandăm să contactați medicul veterinar sau cel mai apropiat spital pentru animale.

  1. Hipotermia

Unele animale de companie pot avea o haină de blană foarte generoasă, dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin predispuse la efectele grave ale frigului. De fapt, atunci când temperatura corpului unui câine sau a unei pisici scade sub limitele normale, de 38,5 grade Celsius (cu o diferență de aproximativ 0,5 grade +/-), ele încep să sufere de hipotermie.

Arca lui Noe. Să evităm riscurile a 5 pericole mortale pentru animalele de companie în timpul ierniiDacă este lasată netratată, hipotermia poate duce la comă, insuficiență cardiacă și deces. În plus, apar degerături din cauză că fluxul sanguin la nivelul extremităților (membrelor, picioare, urechi, etc.), la animalele care suferă de hipotermie este limitat, în scopul de a conserva organele vitale (creier, inimă, rinichi, ficat și plămâni).

Atenție la  semnele inițiale de hipotermie la câini și pisici, cum ar fi paloarea și frisoanele intense, mai ales în cazul în care animalul tău este mai în vârstă sau bolnav.

  1. Antigelul

Fie că este vorba de o scurgere din radiatorul mașinii sau de o baltă, antigelul (lichid de răcire), este un pericol pentru animalele de companie. Antigelul, care este adesea dulce la gust și viu colorat, conține un ingredient – etilen glicol – care poate fi fatal pentru câini și pisici în cazul în care nu sunt tratate imediat după un consum.

Arca lui Noe. Să evităm riscurile a 5 pericole mortale pentru animalele de companie în timpul ierniiConform „Poison Helpline Pet”, există trei etape ale otrăvirii cu antigel a câinilor și pisicilor: 1) animalul prezintă salivare, vărsături și semne de mers  „ca beat”, aceste simptome producându-se în decurs de 30 minute până la 12 ore. 2) Semnele clinice par a se „rezolva”, în ciuda prejudiciilor interne severe, după 12-24 de ore. 3) insuficiența renală acută, eventual convulsii sau comă, între 12-24 ore pentru pisici și 36-72 ore pentru câini.

  1. Autoturismele

Multe animale de companie vor să se încălzească în timpul iernii prin găsirea țevilor calde (de eșapament) la o mașina care are motorul pornit dar stă pe loc sau, pentru unele pisici, sub capota mașinii. Aceste comportamente presupun mai multe amenințări.

Animalele de companie pot fi călcate din greșeală de mașina pusă în mișcare sau pot fi sfârtecate de anumite componente ale motorului.

Arca lui Noe. Să evităm riscurile a 5 pericole mortale pentru animalele de companie în timpul ierniiIntoxicația cu monoxid de carbon este un alt pericol pentru animalele de companie în cazul în care autovehiculul este lăsat pornit în garajul închis.

  1. Substantele folosite la deszăpezire pe stradă sau pe trotuare

Sărurile de gheață cu punct înalt de topire nu numai ca pot irita lăbuțele  animalului tău de companie, dar pot avea și un efect toxic.

„Helpline Pet Poison” avertizează că „otrăvirea cu aceste săruri la câini și  pisici se manifestă prin semne clinice precum vomă, diaree, inapetență, letargie, mersul ca în stare de ebrietate, acumulare anormală de lichide în corp, sete excesivă sau urinare excesivă, insuficiență la nivelul rinichilor, tremur, convulsii, comă si chiar moarte dacă aceste simptome nu sunt tratate”.

Este bine să speli picioarele animalului tău de companie de fiecare dată când vă întoarceți acasă sau ia în considerare posibilitatea de cumpărare a unor  botine drăguțe de iarnă.

  1. Rodenticide

Otrăvurile folosite la rozătoare reprezintă unul dintre cele mai comune tipuri de intoxicație care sunt semnalate la medicii veterinari sau la spitalele de animale. Aceste otrăvuri sunt adesea folosite mai mult în timpul iernii, când rozătoarele caută căldura din casele noastre și clădirile de birouri.

Din nefericire, animalele noastre au tendința de a le găsi. Există patru ingrediente active comune în aceste momeli toxice: anticoagulante,  colecalciferol, bromethalin și fosfură. Toate pot fi periculoase, chiar mortale, pentru câini și pisici, în funcție de cantitățile ingerate.

  Dr. Cornel Gingărașu, medic veterinar

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*