Nu există nicio îndoială că intervențiile chirurgicale de ovariectomie și orhiectomie, adică operațiile de sterilizare, salvează vieți.
„Efectuarea deciziei de a neutraliza sexual un animal de companie înseamnă că mai puține vor fi eutanasiate”, spune dr. Kate Maher, reprezentant al statului Louisiana pentru Asociația Medicală Veterinară a Societății Humane.
Sterilizarea este, de asemenea, asociată cu creșterea beneficiilor pentru sănătate și longevitate. Un studiu privind impactul asupra duratei de viață și a cauzei decesului la câini a constatat că sterilizarea a sporit speranța de viață la femele cu 26,3%, iar la masculi cu 13,8%.
Dar dacă sunteți pentru prima oară proprietar de animal de companie, este posibil să fi auzit sau să fi citit declarații care vă oferă o anume nesiguranță. Se spune că operatia de castrare îi va schimba personalitatea, că sterilizarea unei pisici de sex feminin înaintea primei nașteri este periculoasă, că operațiile de castrare sunt inaccesibile, etc. Toate acestea sunt mituri.
Mitul 1: Femelele care au o gestatie înainte de a fi sterilizate sunt mai sănătoase
Nu există dovezi că femelele care dau naștere înainte de a fi operate, se bucură de beneficii în plus pentru sănătate, spune dr. Susan Konecny, directorul medical al Societății pentru Prietenii Buni ai Animalelor din Kanab, Utah. De fapt, operatia de castrare la câinii și pisicile de sex feminin înainte de primul lor ciclu de călduri elimină riscul lor de cancer ovarian sau uterin și de asemenea, reduce semnificativ riscul lor de cancer mamar.
Cu fiecare ciclu de călduri, riscurile pentru sănătatea unui animal cresc efectiv. Konecny citează un studiu privind tumorile mamare la cățele, în care cercetătorii au descoperit că sterilizarea între primul și al doilea ciclu au avut un risc mai mic cu 8 % în apariția tumorilor maligne prin comparație cu femelele intacte. Această cifră a crescut la 26% atunci când a fost efectuată între al treilea și a patrulea ciclu de călduri. Și operația facută mai târziu a pus femela la același nivel de risc ca și câinii intacți sexual.
Sterilizarea înaintea primei gestatii elimină, de asemenea, riscul altor situații de urgență legate de sarcină, spune Dr. Holly Putnam, director de operațiuni pentru Shelter Outreach Services din Ithaca, New York. Aceasta include distocia, o condiție în care „pisoii sau puii nu pot trece prin canalul de naștere în timpul travaliului, necesitând o cezariana de urgență”.
Mitul 2: Castrarea masculilor diminuează „masculinitatea” unui animal
Spre deosebire de oameni, animalele nu au nici un concept real al sexualității lor, spune Konecny. „Sterilizarea nu va schimba dispoziția naturală a animalului tău. De exemplu, la câinii masculi, castrarea nu îi face inutili pentru protecție sau pază”.
În plus, nu are nici un efect asupra instinctului natural al animalului. Inteligeța și personalitatea unui câine se formează mai mult corelat cu factori genetici și de mediu decât legat de hormonii sexuali”, spune Maher.
Ce face sterilizarea – spune Maher – este scăderea testosteronului, ceea ce poate avea ca rezultat beneficii semnificative pentru sănătate, inclusiv un risc redus de boli de prostată și de tumori testiculare.
Și poate ajuta la reducerea comportamentelor nedorite, spune Konecny. „Ceea ce știm este că la masculii castrați se reducere marcajului urinar, a comportamentului de mimare a saltului și activității coitale și a vagabondajului, iar la motanii castrați se reduce sau dispare foarte mult pulverizarea urinei, vagabondajul și lupta cu alți motani”.
Mitul 3: Castrarea chirurgicala este prea scumpă
Viețile acestor animale sunt în mâinile noastre și în realitate operația este mai rentabilă pe termen lung .
Mitul 4: Sterilizarea este direct responsabilă pentru creșterea în greutate
Operațiile scad nivelul hormonilor sexuali, ceea ce încetinește într-adevăr metabolismul animalului, spune Konecny. „Prin urmare, acest lucru trebuie luat în considerare după ce animalul de companie este inactivat hormonal si sexual”.
Dar, în majoritatea cazurilor, animalele devin grase din cauza dietei și a lipsei de exerciții fizice adecvate – nu în mod specific de la castrare, spune ea. „Câinii și pisicile sunt deseori hrănite pe baza recomandărilor producătorilor de alimente pentru animalele de companie. Unii vor face bine formulele și cantitățile recomandate, în timp ce o parte din animale ar putea avea nevoie de alimente mai mult sau mai puțin (de obicei, mai puțin)”, explică Konecny. Vârsta la care, la un câine sau o pisică, dieta ar trebui să fie schimbată cu alimentele adulte, va varia în funcție de rasă, mărime și nivelul de activitate individuală, iar odată cu îmbătrânirea animalului, este important să vă adaptați dieta și regimul de exerciții fizic astfel încât acestea să rămână sănătoase mai târziu în viață”.
„Alți factori care contribuie la obezitate, includ rasa animalului, mediul de locuit, vârsta și chiar și greutatea și vârsta stăpânului (stilul nostru de viață poate frecvent să se transmită la animalele noastre de companie). „Adevărul este că problema obezității animalelor de companie este multifactorială și studiile de cercetare indică faptul că sterilizarea înainte de vârsta de 5 luni poate scădea incidența obezității”, spune Maher.
Dezbaterea în jurul importanței operației de sterilizare
Operațiile de castrare nu sunt lipsite de critici. „Există o mare controversă în jurul valorii de neutralizare sexuală timpurie pe baza studiilor recente asupra câinilor de rasă pură”, spune Konecny. „Acest lucru a creat o mare dezbatere, precum și controverse în ceea ce privește vârsta corespunzătoare”.
Ea spune că mai multe studii publicate ce privesc efectele pe termen lung ale animalelor castrate de la o vârstă fragedă. Aceste studii au primit o atenție destul de mare, deoarece au indicat că poate exista un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancere și probleme musculo-scheletice tardive la câini, față de cei care care au fost castrați foarte devreme.
Recomandarea actuală pentru sterilizare este la vârsta de 6 luni. Cu toate acestea, cățelușii și pisicile se supun în mod obișnuit neutralizării încă de la vârsta de 8 săptămâni, în special în adăposturile pentru animale, spune Putnam, care de asemenea este membru în consiliul Asociației Medicilor Veterinari din SUA.
În cele din urmă, sfatul medicului veterinar va fi cea mai bună alegere pentru a determina dacă pisica sau câinele dumneavoastră este un bun candidat pentru sterilizare.
Cornel Gingărașu, medic veterinar