Arca lui Noe. Pisicile – o influență calmantă asupra persoanelor cu tensiunea arterială crescută

Arca lui Noe. Pisicile - o influență calmantă asupra persoanelor cu tensiunea arterială crescutăDacă sunteți în luptă cu tensiune arterială ridicată, renunțați la cârnați și chiftele, începeți lungi plimbări cu pași vioi și dați jos kilogramele în plus. Dar, spune psihologul Karen Allen, un animal de companie poate ajuta, de asemenea. Într-un studiu recent, Allen, cercetător de la Universitatea de Stat din New York, a constatat că agenții de bursă cu hipertensiune, care au adoptat o pisică sau un câine, au avut valori mai mici ale tensiunii arteriale în situații de stres decât omologii lor care nu erau proprietari de animale.

Allen și colegii săi au efectuat un studiu pe un eșantion de 48 de agenți de bursă de sex masculin și de sex feminin, care au fost tratați cu medicamente pentru controlul tensiunii arteriale. Toate aceste persoane au câștigat mai mult de 200.000 dolari pe an, au trăit singuri timp de cel puțin 5 ani și au avut locuri de muncă extrem de stresante.

Înainte de începerea studiului, cercetătorii au cerut participanților să numere rapid înapoi de la cifra 17 sau să-și imagineze că fură din magazine. În timpul acestor exerciții, nivelurile tensiunii arteriale au ajuns la un de vârf medie peste normal, chiar și peste ceea ce medicii consideră, în general, nivel „ridicat” a tensiunii arteriale.

Studiul a început prin prescrierea medicației uzuale

La începutul studiului, tuturor brokerilor le-au fost prescrise medicamente anti-hipertensiune, lisinopril. Jumătate dintre participanți au fost selectați aleator pentru a primi, de asemenea, ca animal de companie, un câine sau o pisică. Șase luni mai târziu, Allen și colegii săi au efectuat teste în casele participanților pentru a măsura modificările tensiunii arteriale. Ei au descoperit că sub stres tensiunea arterială a continuat să crească la  brokerii fără animale de companie.

Brokerii care dețineau animale de companie  au avut și ei creșteri legate de stres a tensiunii arteriale, dar aceste creșteri au fost doar pe jumătate la fel de mari ca și cele observate în grupul „petless”. Brokerii proprietari de animale de companie au avut presiuni sistolice medii (primul număr într-o citire a tensiunii arteriale), care s-au încadrat în intervalul normal sănătos și vârfuri legate de stres a  presiunii diastolice (al doilea număr de la citirea tensiunii)  dar aceste valori erau mult reduse.

Pe baza acestor observații, cercetătorii au ajuns la concluzia că, în timp ce lisinoprilul a ajutat tensiunii arteriale în repaos, dar la cei care dețineau animale de companie efectul s-a dovedit mult mai bun în a ajuta la controlul vârfurilor și variațiilor dramatice ale tensiunii arteriale induse de stres.

În urma studiului, mulți dintre participanții care nu au avut animale de companie au fost deciși să le achiziționeze, a spus Allen: „Când le-am spus grupului care nu au avut animale de companie care sunt constatările, mulți au ieșit imediat și și-au cumpărat câini sau pisici”, a spus ea.

„Acest studiu arată că, dacă aveți tensiune arterială ridicată, un animal de companie este foarte bun pentru tine atunci când ești sub stres, iar  proprietatea unui  animal de companie este deosebit de bună dacă aveți o viață singuratică și solitară”, a mai precizat Karen Allen.

Allen nu știe exact ceea ce se întamplă din punct de vedere fiziologic: „Există o mulțime de teorii, dar sincer nu știu de ce animalele de companie produc scăderea tensiunii arteriale. Credem că a avea pe cineva de partea ta, cineva care te iubește necondiționat și nu te judecă niciodată, creează o atmosferă benefică psihologic”, a explicat cercetătoarea.

Dr. Cornel Gingarasu

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*