Cercetătorii au descoperit patru căpușe perfect conservate în chihlimbar. Una dintre ele este umflată de sânge, alta a fost găsită cu pene de dinozaur.
Nu este încă Jurassic Park, dar se apropie puțin. Știrea de presă este că în Birmania a fost găsită o căpușă cu sânge încastrată în chihlimbar.
Această fosilă de acarieni are o vechime de 99 milioane de ani și prin urmare a fost contemporană cu dinozaurii. Potrivit site-ului revistei „Science”, această descoperire a fost deja prezentată acum câțiva ani la o conferință de paleontology. La acea vreme, Scott Anderson, un colecționar de chihlimbar, spera să extragă ADN lizibil, ca si miliardarul din filmul Jurassic Park care a extras ADN din sânge de țânțari găsit în chihlimbar pentru a clona dinozauri. Fără succes, bineînțeles. Ar fi extrem de surprinzător faptul că ADN-ul ar putea supraviețui atât de mult fără a se degrada.
Probabil nu vom ști niciodată dacă ultima masă a acestei căpușe a fost făcută din sângele dinozaurilor. Dar nu este imposibil. Alte trei căpușe găsite în același depozit prezintă semne în acest sens. Două sunt din aceeași specie, botezate de cercetătorii care publică în această săptămână analiza tuturor acestor specimene în Nature Communications, „Deinocroton draculi”, ceea ce ar însemna „capcana teribilă a lui Dracula”.
Exemplarele poartă fire de larve „Coleoptera”, similare cu cele care colonizează cuiburile de păsări sau mamifere de astăzi. Scenariul cel mai probabil este că aceste căpușe au trecut printr-un cuib de dinozauri cu pene, spun cercetătorii.
Există și o a treia fosilă care reprezintă punctul culminant al acestei cercetări: o capușă din altă specie, „Cornupalpatum burmanicum”, găsită prinsă în chihlimbar cu un dinozaur de pene. „Este extrem de rar să găsim un parazit fosilizat cu gazda în acest fel”, spune André Nel, paleoentomolog la Muzeul Național de Istorie Naturală.
Aceasta este prima dovadă concretă că aceste căpușe atacau dinozaurii. În acest caz, era greu de spus cum arăta această gazdă, dar „nu ar trebui să fie mult mai mare decât un pui de găină”, precizează André Nel.
Căpușele, cunoscute că se agață de piele și transmit multe boli, nu sunt singurele hematofage care atacau dinozaurii. Aceștia erau deja pradă unor purici giganți, capabili să găurească pielea groasă cu mai bine de 150 de milioane de ani în urmă. Aceștia din urmă, descoperiți în China, au 2 cm lungime (cei mai mari purici actuali sunt mult diferiți si se prezintă cu un „penibil” 5 mm). Acolo au fost identificate și muşte care se hrăneau cu sânge tot din epocile preistorice.
„Toți acești paraziți care sug sângele sunt, probabil, la fel de bătrâni ca și primele creaturi cu pene și păr, adică de acum 200 de milioane de ani”, spune André Nel.
Cornel Gingărașu, medic veterinar