Arca lui Noe. Motive pentru adopția câinilor și pisicilor senior (în vârstă), mai ales pentru copii

deschidere-1Adoptarea unui câine sau a unei pisici este un moment emoționant pentru fiecare membru al familiei – în special pentru copii. Ei doresc oricând să ia acasă un cațeluș sau o pisicuță. Cine poate rezista fețișoarelor gingașe și simpatice? Există o mulțime de motive excelente pentru a lua în considerare adoptarea unui câine sau pisici mai vârstnice. Aici sunt doar câteva dintre multele motive care justifică adoptarea animalor de companie mai în vârstă.

„Comparativ cu efortul de a adopta un animal tânăr, mi se pare că plăcerile și bucuriile adoptării unui animal de companie adult sunt mult subestimate”, a declarat Gail Buchwald, prim-vicepreședinte al centrului de adoptare ASPCA, potrivit căruia „cel mai bun păstrat secret este obținerea unui animal de companie, care este deja un adult”.

Familiile  ocupate și părinții care lucrează cu normă întreagă  vor găsi o bucurie în a avea un câine sau o pisică cu experiență, mai în vârstă, comparativ cu efortul de a lua de la început un cațeluș sau o pisicuță, cărora le trebuie alocat timp pentru educație.

Cele mai multe sunt instruite si educate

Multe animale de companie mai mari sunt deja adaptate, știu să trăiască într-o casă și au deja anumite abilități. Câinii știu deja cum să efectueze „stai”, „jos” și „apelare”, în timp ce pisicile vor ști deja să folosească litiera.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru animalele de companie noi, indiferent de vârstă, este de a stabili o rutină pentru a-l face să se simtă mai confortabil în casa ta. Pe animalele de companie  cu o alimentație corespunzătoare, mersul pe jos și programul de exerciții le vor ajuta să se stabilească și să aducă pentru familia ta dinamism si iubire.

Comportament predictibil si stabil

Potrivit lui Buchwald, odată ce un animal a ajuns la maturitate nu vei avea aceleași surprize ca și la aducerea acasă a unui cățeluș sau a unei pisicuțe ale căror personalități sunt apte să se schimbe pe măsură ce cresc. Aceste non-surprize sunt mari beneficii pentru familiile cu copii.

„Puii, cățelușii și pisicuțele, sunt mai necunoscute, dar cu un animal  adult aveți o entitate cunoscută”, a mai adăugat Gail Buchwald.

senior-pets-kids4-1Sunt calmi și răbdători

„Câinii mai mari pot fi deosebit de toleranți și altruiști față de copii”, spune Buchwald. Chiar dacă ei au o afecțiune dureroasă, cum ar fi artrita și nu le place să fie atinși sau bruscați, nu sunt un pericol pentru copii.

„Poți avea un echilibru frumos, respectuos între copii și un animal de companie mai în vârstă și această pereche își petrece frumos timpul  împreună”, este argumentul prim-vicepreședintelui al centrului ASPCA.

Sunt companioni comozi și nesofisticați

Puii tineri necesită, în mod special, o doză enorma de responsabilitate. Un animal mai în vârstă este mult mai ușor de manevrat zi de zi.

Sunt adaptabili

Ideea că „nu se pot preda unui câine vechi  trucuri noi” nu este adevărată, susține Buchwald. Această gândire, din păcate, îi reține pe oameni să adopte animale mai vârstnice. Câinii și pisicile de orice vârstă pot continua învățarea, în creșterea și extinderea dezvoltării lor cognitive, putând asimila cu ușurință un nou comportament și se adaptează la un mediu nou.

Gândul că animalele de companie în vârstă nu au prea multă personalitate este, de asemenea, o concepție greșită. În timp ce animalele mai vârstnice nu au aceleași explozii de energie ca niște animale tinere, ei se vor juca în continuare cu membrii familiei și se pot angaja într-o viață tipică unui câine sau unei pisici tinere.

Au deja o experiență de viață

Animalele de companie vârstnice au avut cel mai probabil experiența de a locui în case și au adoptat anumite reguli, aceasta ușurând relația dintre animal și stăpân, oferind empatie. De asemenea, multe adăposturi realizează o analiză comportamentală aprofundată a potențialului și vă pot oferi niște informații despre personalitatea animalului, nivelul de energie, precum și despre comportamentul său.

gfvao_qti2yEste gata „crescut”

Eforturile bănești, de timp și de energie depuse pentru creșterea unui pui sunt destul de substanțiale, cei care adoptă câinele sau pisica senior fiind scutiți de astfel de probleme.

Luând acasă un animal de companie  adult, complet dezvoltat, vom cunoaște forma sa fizică și psihică finală.

Ei vor ajuta copiii să devină mai responsabili

„Atunci când copilul joacă un rol în îngrijire și formare, animalele pot fi o sursă extrem de importantă de satisfacții pentru copil, care este deja fericit să-și asume responsabilitatea”, este un alt argument al lui Gail Buchwald. În timp ce un animal de companie nu va face neapărat, peste noapte, responsabil genul de copil care nu face ordine în camera lui, câinii și pisicile în vârstă pot ajuta cu siguranță în favorizarea la copil a unui sentiment de stimă de sine și de încredere.

A lăsa un copil de orice vârstă să participe la creșterea câinelui, este o modalitate foarte bună de a construi abilități într-un mod care pot da acestui copil un sentiment de implicare în viața de familie. Adminstrând porția zilnică de hrană, luând câinele la plimbare sau schimbând litiera pisicii, prin toate aceste acțiuni copilul contribuie la bunul mers al vieții de familie.

Asigurați-vă că știți durata de timp pe care veți fi capabili să o dedicați unui animal de companie și angajați-vă pentru a găsi animalul senior perfect pentru voi.

Cornel Gingărașu

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*