Arca lui Noe. Informații detaliate despre paraziții intestinali la pisici

Arca lui Noe. Informații detaliate despre paraziții intestinali la pisici Paraziți intestinali sunt o cauza comună pentru diaree și vărsături la pisici. Cu toate acestea și alte probleme medicale pot duce la simptome similare.

 Trebuie să excludem tulburări cum ar fi infecții virale, ingestia de alimente stricate sau toxice, ingestia de substanțe iritante sau toxice sau infecții bacteriene, înainte de a stabili un diagnostic clar de boală  parazitară.

 Diagnosticul în parazitozele intestinale la pisici

Testele de diagnostic sunt necesare pentru a recunoaște paraziții intestinali. Atunci când un animal de companie este bolnav cu simptome gastro-intestinale,  testele pot fi necesare pentru a exclude alte boli, chiar dacă vierminozele sunt evidente. Aceste teste pot include:

 1.un istoric medical complet și examenul fizic

Acest lucru ar trebui să implice intrebări cu privire la orice vărsături, problemele intestinului, pierderea în greutate, de sănătate a altor animale din același spațiu, programul de deparazitare anterioară, antecedente de parazitoze și o examinare completă cu palparea abdominală (senzație de abdomen dureros) .

 2.teste de analiză fecale

Proba de fecale este amestecată cu o soluție care induce plutirea ouălor microscopice la partea de sus a eprubetei și se așează pe o lamelă de microscop pentru examinare. O singură probă de fecale nu poate demonstra o infestație  și o boală parazitară. Unele infecții parazitare, cum ar fi „Giardia”, necesită o abordare diferită a diagnosticului (eșantion proaspăt de fecale cu examinarea unui frotiu ser fiziologic la microscop).

 3.hemoleucogramă (CBC)

La animalelele de companie bolnave sau cele care apar anemice, hemoleucograma poate dezvălui anemie (unii viermi provoacă pierderea de sânge intestinală) sau eozinofile crescute (frecvențe în infecții parazitare). De asemenea, este util pentru a detecta alte boli infecțioase intestinale (cum ar fi parvovirus).

Teste de diagnostic suplimentare pot fi recomandate în mod individual pentru animale de companie pentru a exclude sau a diagnostica alte condiții patologice sau pentru a înțelege mai bine impactul acestei boli asupra animalelor.

Un test pentru parvovirus ar trebui să fie luat în considerare la pisoii cu diaree sau vărsături acute sau severe, mai ales atunci când există febră sau sânge în scaun. Această infecție este o cauză foarte frecventă de diaree la pisici. Viermii sunt adesea corelați cu această infecție preexistentă .

foto 1Tratamentul parazitozelor intestinale

Cea mai bună metodă pentru tratarea paraziților intestinali este cea de prevenire. Tratamentul paraziților intestinali trebuie individualizat în funcție de severitatea afecțiunii și de alți factori care trebuie să fie analizați de către medicul veterinar. Tratamentul poate include:

Deparazitare. Pisoii sunt deparazitați în mod obișnuit pentru limbrici și alți viermi intestinali la momentul înțărcării dar viermii pot afecta, de asemenea, pisicile mature. Examenul regulat al fecalelor poate detecta viermii intestinali, în cele mai multe cazuri. Unele dintre cele mai noi tratamente pentru dirofilarioza (viermi cardiaci) pot preveni, de asemenea și paraziții intestinali (și  puricii, de asemenea!).

Examenul de  fecale

O probă de fecale și examenul aferent măcar o data pe an este recomandată pentru pisicile adulte. Aceste pisici dobândesc de obicei viermi, atunci când acestea vor linge ouăle microscopice prezente în solul contaminat sau în iarbă. Cu toate că pisicile mature dezvoltă o oarecare rezistentă la paraziții intestinali,  viermele „Trichuris” poate cauza probleme care duc la semne de colită. Acesta  este un motiv în plus de examen de laborator care nu e fără sens nici la pisicile care stau numai în casă.

Îngrijire și prevenire pentru acasă

Unele ouă microscopice pot trăi în mediul inconjurător (cum ar fi curtea casei) timp de săptămani sau luni și poate provoca re-infecție. Curățați curtea săptămânal și pentru a minimiza contaminarea animalelor de companie.

Mulți specialiști în sănătate recomandă o probă de fecale de la toate animalele adulte, cel puțin în fiecare an, la fiecare vizită înainte de vaccinarea pisoilor și o probă de urmărire la intervalul corespunzător după ultima medicație de  deparazitare care a fost administrată.

La pisicile care umblă mult în „aer liber”, poate fi recomandabil să se evalueze probele de scaun la fiecare trei până la șase luni în cazul în care riscul de infecție este mare. Se pot lua în considerare, de asemenea, tratamentele cu spectru larg folosite în mod curent pentru dirofilarioza (viermi cardiaci) care au efect, de asemenea, și paraziții intestinali.

Cornel Gingărașu, medic veterinar

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*