Arca lui Noe. Cinci tipuri de cancer de piele la câini

Arca lui Noe. Cinci tipuri de cancer de piele la câini Pielea este cel mai mare, deși foarte plat, organ la câine, iar tumorile care afectează această structură sunt frecvente. Între 60 și 80% din tumorile pielii la câini sunt benigne, adică dacă observați o crustă pe pielea câinelui, există o sansă bună că nu va fi un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, numai aspectul   unei formațiuni nu poate fi folosit pentru a prezice dacă este canceroasă. Prin urmare, orice fel de umflături pe care le detectați pe pielea câinelui dumneavoastră trebuie evaluate de către un medic veterinar.

Multe tumori ale pielii pot fi vindecate prin îndepărtarea chirurgicală precoce. Dacă o formațiune anormală  este îndepărtată de pe pielea câinelui dumneavoastră,  trebuie prezentată spre evaluare de către un patolog veterinar. Acesta este cel mai bun mod de a determina dacă este necesar un tratament ulterior. Următoarea, este o listă a celor mai frecvente tumori cutanate observate la câini, impreună cu informații de bază despre comportamentul lor și despre recomandările de testare și tratament.

Mastocitomul

Mastocitele  sunt celule imune implicate în mod normal în reacțiile alergice. Acestea conțin pachete de substanțe chimice (numite granule) care sunt eliberate la stimularea de către un alergen. Mastocitele sunt localizate pe tot corpul și câinii au o proporție mare localizată în piele. Tumorile mastocitare  se întâlnesc mai frecvent la boxeri, terrieri Boston, Labradori și Retrieveri, beagle, pugs, Shar Pei și bulldog.

Un diagnostic al unei tumori de mastocite poate fi făcut, de obicei, printr-o aspirare cu ac fin. Un ac mic este este introdus în masa tumorală și este utilizată o seringă pentru a extrage celulele. Aceste celule sunt distribuite pe un diapozitiv și evaluate de către medicul veterinar sau trimise la un laborator pentru analiză de către un patolog clinic.

Indepărtarea chirurgicală este recomandată pentru toate tumorile mastocitare confirmate. Un patolog va examina eșantionul și va atribui o „calitate” tumorii. . Tumorile de malignitate scăzută sunt, de obicei, vindecate cu excizie completă, în timp ce tumorile de grad înalt de malignitate sunt mai susceptibile de a crește și de a se răspândi în locuri îndepărtate din organism. În aceste cazuri, se recomandă chimioterapia pentru a extinde timpul de supraviețuire.

foto 1 (4)Melanomul

Spre deosebire de oameni, cele mai multe tumori cutanate  de tip melanom la câini sunt benigne. Melanomul apare mai frecvent la câinii cu piele pigmentată, întunecată. Tumorile melanomului cutanat sunt de obicei solitare și apar ca mase mici maro/negru. Ele pot apărea și ca tumori mari, plate sau încrețite. Pe astfel de tumori se pot face aspirații fine de ac. Cu toate acestea, este mai puțin probabil să se exfolieze (se distribuie în seringă în timpul aspirației), astfel încât eșantionul obținut în acest mod să nu fie relevant  pentru diagnostic.

Cele mai multe tumori de tip  melanom sunt diagnosticate după ce sunt operate. Melanomul malign (canceros) apare mai puțin frecvent, dar poate fi o boală agresivă. Distingerea unui melanom benign de la unul malign se face prin biopsie. Tumorile melanomului benign sunt vindecate prin intervenție chirurgicală. Tumorile maligne de melanom se pot răspândi în ganglionii limfatici și plămâni și se recomandă tratament suplimentar cu chimioterapie și/sau imunoterapie pentru tratarea melanomului.

Carcinomul cu celule scuamoase

Carcinomul cu celule scuamoase este o formă rară de cancer de piele la câini. Tumorile se găsesc mai frecvent în porțiunile cu piele deschisă și pe pielea  fără păr .

La rasele de risc sunt incluse Dalmațienii, Bull Terrierii și Beagle. Cele mai multe carcinoame din celulele scuamoase ale pielii apar ca niște plăci și noduli, fermi, crescuți, adesea ulcerați. Tumorile pot crește adesea în mase mari și au o suprafață care seamănă cu o negii.

Carcinomul cu celule scuamoase apare mai frecvent la Keeshonds, Schnauzers Standard, Basset Hounds și Collies. Câinii cu blană scurtă, care petrec mult timp în aer liber au, de asemenea, o incidență mai mare a carcinomului cu celule scuamoase. Tratamentul include o intervenție chirurgicală pentru eliminarea tumorii primare. Aceste tumori se răspândesc adesea în ganglionii limfatici locali și în plămani. Unii câini dezvoltă tumori polifocale metastazate cu celule scuamoase de carcinom. Acestea pot fi cazuri dificile pentru administrare și pot necesita tratament medical cu medicamente orale sau topice.

foto 2 (2)Tumorile glandelor pielii

Majoritatea tumorilor glandulare tisulare la câini sunt benigne (de exemplu, hiperplazia sebacee sau adenomul sebaceu). Tumorile glandulare maligne includ carcinoamele glandelor sebacee, carcinoamele glandelor apocrine și carcinoamele eccrine. Uneori, tumorile benigne pot fi recunoscute vizual, dar este mai bine să înlăturați orice masă discutabilă și să prezentați țesutul pentru biopsie. Majoritatea tumorilor glandulare maligne pot fi tratate doar cu intervenția chirurgicală. Cu toate acestea, în cazul în care tumorile sunt excluse incomplet, se recomandă radioterapia pentru a preveni recurența. Câinii cu tumori maligne trebuie, de asemenea, să fie examinați pentru orice dovezi de răspândire a bolii prin teste de imagistică (radiografii toracice și aspirații regionale la nivelul ganglionilor limfatici).

Tumorile foliculilor piloși

Ca tumori glandulare, cele mai multe tumori ale foliculilor părului sunt benigne și vindecate cu îndepărtarea chirurgicală, asta în ciuda numelui intimidant (de exemplu, acantom de keratinizare, trichoblastom, trichoepiteliom, pilomatricom). Tumorile maligne ale foliculilor de păr includ trichoepitheliomul malign și pilomatricomul malign. Diferențierea unei tumori benigne de la o tumoare malignă se poate face numai prin biopsie.

Limfom epiteliotropic

În timp ce din punct de vedere tehnic nu este o tumoare cutanată,  un alt cancer comun care apare în straturile superficiale ale pielii, este limfomul epiteliotropic. Limfomul este un cancer al sângelui la nivelul limfocitelor, un tip de celule albe din sânge.

Limfocitele se găsesc pe tot corpul, inclusiv pe piele, unde oferă protecție împotriva diferiților agenți patogeni care pot invada corpul. Există mai multe forme de limfom la câini, iar limfomul epiteliotropic este o variantă specifică diagnosticată prin biopsia unei regiuni afectate a pielii. Tratamentul este chimioterapia. Prognoza este  de obicei nefavorabilă. Cu toate acestea, câinii care sunt diagnosticați din timp și primesc tratament cu steroizi se pot face bine pe termen lung. Limfomul epiteliotropic trebuie considerat ca un diagnostic la câinii cu leziuni persistente și progresive ale pielii, care nu se rezolvă cu tratamentul tipic pentru problemele mai frecvențe ale pielii (de exemplu, alergii alimentare sau infecții cutanate).

Dr. Cornel Gingărașu, medic veterinar

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*