Un caz tragic, dar care ne arată că natura nu iartă greşelile noastre: un pui de câine superb, rasa ciobănesc caucazian şi care la vârsta de circa 4 luni ajunsese la peste 20 de kilograme… pufos, ca un ursuleţ, cu privire blândă, ochi mari căprui, la un moment dat nu s-a mai putut ridica în picioare.
Au început întrebările, au pornit investigaţiile. Ceea ce am aflat împărtăşim cu toţi cei cărora le pasă de soarta animalelor.
Ce este atrofia musculară spinală?
Degenerarea sau moartea neuronilor motori din măduva spinării și ale trunchiului cerebral impiedică impulsul nervos să se transmita mușchilor.
Prin urmare, mușchii nu se mai contractă și nu se mișcă. Tulburările neuronilor motori se numesc, de asemenea, atrofie musculară spinală canin ereditară (HCSMA). Aceste tulburări sunt dominante autosomale.
Severitatea și progresia bolii pot fi diferite în funcție de rasa câinelui. Câinii diagnosticați cu HCSMA nu trebuie înmulţiţi (trebuie castraţi).
Atrofia musculară spinală (boala neuronului motor) determină degenerarea și/sau decesul neuronilor motori (motoneuron) în măduva spinării. Un neuron motor este o celulă nervoasă, care se află în măduva spinării. Axonul neuronului motor se extinde din măduva spinării și “transmite” impulsuri mușchilor. Aceste impulsuri determină contracția musculaturii, ceea ce duce la capacitatea de mișcare. Simptomele atrofiei musculare spinale (boala neuronului motor) la câini sunt prezentate mai jos (severitatea și progresia semnelor clinice vor varia între câini de diferite rase) :
- Reducerea reflexelor
- Mersul anormal
- Pierderea masei musculare
- Slăbiciunea picioarelor din spate sau din față
- Coordonare slabă
- Lipsă de poftă de mâncare
- Tremurături de cap
- Dificulte de a înghiți
- Slăbire crescută
- Creștere diminuată
- Incapacitatea dtăți de înghițire
- Inabilitae a
- Temperatura ridicată a corpului ține capul în sus
- Imposibil de mișcat
Tipuri :
Condițiile care afectează diferitele tipuri de rase sunt: Atrofia musculară spinală – Atrofia musculară spinală – Atrofia musculară spinală focală – Boala neuronului german Shepherds Motor – Rottweilers Degenerarea neuronală cronolitice multisistem – Cairn Terrier.
Cauzele atrofiei musculare spinale (boala neuronului motor) la câini autosomal dominant, sunt transferate prin moștenire. Tulburările dominante autozomale au nevoie doar de o genă mutantă de la baraj sau masculul reproducător, pentru ca această tulburare să fie transmisă spre urmaşi. Neuronii motori nu mai transmit impulsurile spre muschi. Mișcarea voluntară a câinelui nu mai poate avea loc.
Diagnosticul atrofiei musculare spinale
Veterinarul va cerceta atent istoricul medical al pacientului. El va dori să știe ce simptome ați observat și când au început.
Medicul veterinar poate dori să evalueze mersul (examen al mobilităţii).
El va efectua apoi un examen neurologic, care poate include reflexul lumina pupilar, mușchii palpați pentru atrofie, verificarea reflexelor spinării, pelviene și toracice.
Acolo unde se poate, veterinarul ar putea dori să-ți programeze câinele pentru o procedură de biopsie musculară. O bucată mică de țesut muscular este tăiată și trimisă la un laborator pentru testare. De obicei, pentru această procedură este administrată anestezia generală. De asemenea, medicul veterinar poate recomanda raze X ale membrelor și o electromiogramă. Electromiografia (EMG) înregistrează activitatea electrică în interiorul mușchilor. Un mic electrod este introdus în mușchi. Pacientul va trebui să aibă anestezie generală și pentru această procedură. De asemenea, poate fi sugerat un test de conducere a nervului.
Tratamentul atrofiei musculare spinoase
Nu există tratament specific sau eficient la atrofia musculară spinală şi bolile neuronale motorii la câini. Majoritatea medicamentelor antiinflamatorii nu răspund la tulburări. Au fost ameliorate unele simptome clinice cu fampridină. Fampridina (4-aminopiridina) crește eliberarea neurotransmițătorilor. Poate restabili conducerea axonilor demilinizați și îmbunătățește activitatea neurologică. Pacienții cu atrofie musculară cronică vertebrală vor avea probleme de mers dar pot trăi aproape normal in conditiile unei îngrijiri mai speciale.
Simptomele pot fi foarte ușoare și cu progresie lentă
Medicul veterinar poate recomanda terapia fizică și acupunctura. Terapia acvatică poate fi de asemenea utilă. Terapia acvatică poate include benzi de alergare subacvatice și înot. A fi în apă va face presiune de pe membrele câinelui și poate îmbunătăți tonusul muscular.
Medicul veterinar poate recomanda stimulare electrică neuromusculară (NMES). NMES declanșează stimularea electrică scăzută a nervilor pentru a provoca contracții musculare. Câinii care nu reușesc să-și folosească picioarele posterioare pot găsi un ham de ridicare pentru câini sau un scaun cu rotile .
Dacă pacientul este supraponderal, el poate fi plasat pe o dietă cu conținut scăzut de calorii pentru a-l ajuta să piardă în greutate. Suplimentele nutritive și vitaminele pot fi adăugate în dieta sa, cum ar fi acizii grași omega, vitamina E, vitamina C și complexul B. Câinii și puii grav afectați de boala neuronului motor ar putea necesita o eutanasiere .
Pacienții cu atrofie musculară progresivă lentă progresivă (boala neuronului motor) vor trebui monitorizați şi îngrijiţi toată viaţa pentru starea lor. Aceștia pot trăi cu o viață cvasinormala, cu câteva modificări.
Dacă administraţi câinelui dumneavoastră fampridină (4-aminopiridină), acesta va trebui să fie monitorizat pentru orice efect secundar cauzat de medicamente. Efectele secundare pot include convulsii și fibrilație atrială.
Cornel Gingăraşu, medic veterinar