Arca lui Noe. Ce ar trebui să știți despre SIDA la pisici

Virusul imunodeficienței virale, sau FIV, este o infecție virală larg răspândită, care atacă sistemul imunitar al pisicilor. Este cauzată de aceeași familie de virusuri care declanșează SIDA la om și are același efect devastator asupra pisicilor infectate. Acesta este adesea denumit „SIDA felină”.

Virusul devastază sistemul imunitar al pisicii, oprind combaterea eficientă a altor boli și infecții. Pisicile infectate devin în cele din urmă pradă unei mari varietăți de boli secundare care se dovedesc a fi fatale. Nu există nici un tratament, dar pisicile pot trăi timp de până la 10 ani – o mare parte din ele în stare bună de sănătate – înainte de a ceda.

Se estimează că între 1% și 14% din populația de pisici este infectată cu FIV. Boala este transmisă de la pisică la pisică prin sânge și salivă. Acest lucru se întâmplă în primul rând prin mușcături și zgârieturi, la pisicile care trăiesc în aer liber și frecvent la motani care luptă cu alte pisici și în acest caz e cel mai mare risc. FIV a fost de asemenea găsită în lapte și poate fi transmisă de la mamă la pui. Transmiterea virusului la pisicile domestice prin contact normal este considerată puțin probabilă.  Boala nu poate fi transmisă oamenilor.

Cum progresează FIV

FIV are trei etape de infecție:

Etapa 1 – În prima etapă virusul provoacă mai întâi infecții, febră și ganglioni limfatici umflați.

Etapa 2 – În timpul acestei etape, virusul este în stare latentă și multe pisici apar „sănătoase”. Aceasta se numește fază sub-clinică și durează de la luni la ani.

Etapa 3 – În stadiul final, adesea denumit „terminal”, pisica suferă de infecții și boli care sunt adesea fatale în decurs de un an. Se numește etapa de infecție cronică.

Diagnostic

O pisică infectată va suferi adesea numeroase boli și infecții, inclusiv anemie, infecții ale gingiilor și gurii, cancer și tulburări ale pielii. Pisica poate suferi, de asemenea, probleme neurologice care provoacă convulsii, probleme de menținere a echilibrului și demența, precum și schimbări comportamentale. Se poate produce co-infectarea cu virusul leucemiei feline. Multe pisici pot părea sănătoase, dar sunt deja infectate.

Cheia diagnosticării FIV determină dacă aceste probleme sunt rezultatul unui sistem imun suprimat cauzat de virus. Medicul vostru veterinar va lua un istoric medical, va efectua un examen fizic complet și va efectua un test de sânge FIV conceput pentru a vedea dacă o pisică a dezvoltat anticorpi împotriva virusului. Dacă sunt prezenți anticorpi, asta indică faptul că virusul este prezent în organism. Acest test se numește ELISA sau IFA.

Este o idee bună să testați pisoii pentru că ei contractă virusul când alăptează, dar este, de asemenea, posibil ca un test să arate greșit că un pisoi este infectat. O pisică care alăptează poate purta, de asemenea, anticorpii unei mame infectate, fără a fi infectată ea însăși. Un pui care se prezintă  „pozitiv” la acest test trebuie să fie retestat după vârsta de șase luni, când are propriii anticorpi și rezultatele testelor vor fi mai fiabile.

O pisică care se prezintă „pozitiv” sau pare să aibă FIV va fi probabil supusă unor teste suplimentare pentru a măsura sănătatea sa generală și impactul bolii asupra organelor individuale.

Tratament

Nu a existat nici un tratament dovedit eficient pentru infecția cu FIV. Dacă pisica dumneavoastră. nu are semne clinice, nu se recomandă nici un tratament. În această situație, vizitele regulate, de urmărire a stării de sănătate, la medicul veterinar sunt importante pentru a vă asigura că starea nu progresează. Dacă s-au dezvoltat imunodeficiențe și infecții secundare, medicul veterinar va alege tratamente pentru a le combate. Acestea sunt susceptibile de a constitui antibiotice pentru infecții bacteriene, suport nutrițional, terapie fluidă pentru pisicile deshidratate și control al paraziților.

Câteva terapii folosite pentru a trata persoanele cu SIDA au fost utilizate la pisici cu infecție cu FIV, cu scopul de a stimula sistemul lor imunitar și de a încetini progresul bolii. Aceste tratamente includ:

AZT, un medicament bine cunoscut pentru SIDA. Tratamentul cu AZT poate avea ca rezultat îmbunătățirea clinică, funcția imună și calitatea vieții, dar AZT are unele efecte adverse potențial grave și trebuie administrat la pisici infectate cu FIV sub supravegherea unui medic veterinar cu experiență în utilizarea sa.

Interferonul alfa. Acest medicament poate reduce replicarea virală la unele pisici infectate. Nu este autorizat pentru utilizare la pisici, dar unele studii clinice au constatat o creștere a activității, creșterea poftei de mâncare, ameliorarea anomaliilor de sânge, creșterea clearance-ului virusului și supraviețuirea prelungită la pisicile tratate.

Transplantul de măduvă osoasă. Această procedură a fost efectuată la un număr limitat de pisici infectate cu FIV și are succes în restabilirea numărului de celule albe din sânge în unele cazuri. Pisicile infectate, totuși, rămân infectate cu FIV. Această procedură este disponibilă numai pentru un număr limitat de instituții de cercetare de referință.

Îngrijirea pisicii acasă

Tratamentul optim pentru pisica dumneavoastră necesită o combinație de îngrijire veterinară la domiciliu și profesionist. Urmărirea este crucială.

Administrați orice medicamente conform indicațiilor medicului veterinar și respectați nivelul general al activității, greutatea corporală, apetitul și atitudinea.

Veterinarul dumneavoastră vă va arăta cum să examinați și să monitorizați culoarea gingiilor pisicii, urinarea, defecarea și dimensiunea ganglionilor limfatici.

Contactați imediat medicul veterinar dacă aveți probleme cu tratarea pisicii sau dacă pisica dumneavoastră  dezvoltă noi simptome sau simptome înrăutățite.

Asigurați o nutriție de calitate, conform recomandărilor medicului veterinar.

Profilaxie

Un vaccin a devenit recent disponibil pentru a ajuta la reducerea riscului ca pisica dumneavoastră să se infecteze cu FIV. În plus, față de vaccinare, eliminarea interacțiunilor cu pisicile infectate și oprirea pisicii de a lupta ajută la reducerea riscului. Păstrarea pisicii în interior și sterilizarea masculilor sunt probabil cele mai importante chei pentru prevenire.

În mod ideal, pisicile infectate cu FIV trebuie izolate de pisicile care nu transportă virusul. Aceasta este pentru a elimina orice șansă de transmitere la pisicile neinfectate. Cu toate acestea, transmiterea între pisici domestice prin contact normal este considerată a fi puțin probabilă.

Unii veterinari cred că pisicile FIV pozitive ar trebui să fie amplasate în carantină într-o zonă separată, într-o gospodărie situată departe de alte pisici și nu ar trebui să aibă contact cu pisicile negative FIV. Cu toate acestea, acest lucru este dificil de făcut în unele gospodării cu mai multe pisici. Multe pisici FIV pozitive și FIV negative trăiesc împreună fără probleme. Dacă vă amestecați pisicile, trebuie să înțelegeți riscul posibil de infectare a pisicilor sănătoase.

Pentru gospodăriile „multi-pisici”, recomandarea este ca toate pisicile din gospodărie să fie testate pentru FIV. Carantinați toate pisicile FIV-negative într-o zonă. Retestați aceste pisici după trei luni. Dacă sunt „negative” în acel moment, ele sunt considerate libere de FIV. Pisicile sunt considerate libere de infecție atunci când au fost obținute două rezultate negative ale testelor separate de trei luni. Deși doriți ca noua pisică să fie membru al gospodăriei cât mai curând posibil, este important să respectați perioada de carantină pentru a elimina orice risc pentru pisicile existente.

Retestați toate pisicile FIV pozitive. Pisicile care au iesit negativ pentru FIV după ce au fost testate pozitive la primul test ar trebui să rămână izolate. Retestarea ar trebui efectuată după alte trei luni.

Puii de pisică sugari nu ar trebui să aibă acces la supt dacă mamele lor sunt infectate, deoarece virusul poate fi trecut prin lapte.

Vă rugăm să rețineți: titruri pozitive la FIV pot să apară la unele vaccinări. Acest lucru poate produce un rezultat pozitiv al testului. Dacă pisica dumneavoastră reactioneaza pozitiv la FIV și nu este bolnavă, vă rugăm să stabiliți dacă a fost vaccinată recent. Titrurile la vaccin pot să apară timp de până la 13 luni după vaccinare.

Dr. Cornel Gingărașu, medic veterinar

 

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*