Știm cu toții că exercițiul și stimularea psihică pentru cei care se joacă în aer liber sunt cheia pentru menținerea câinilor noștri sănătoși și fericiți, dar ce ar trebui să facem atunci când este rece afară? Când anume riscurile de petrecere a timpului în frig depășesc avantajele de a fi în aer liber? Să aruncăm o privire la pericolele asociate cu vremea de iarnă și cum putem să ne bucurăm încă în siguranță de plimbările cu câinii noștri.
Câinii nu sunt creați egali
Câinii sunt diferiti. O temperatură în aer liber, care este confortabilă pentru un câine, ar putea să-l trimită pe altul în căutarea unui adăpost. Care sunt unele dintre variabilele care afectează modul în care câinii răspund la frig?
Tipul blănii – Câinii cu straturi groase, cu strat dublu, tind să fie cei mai toleranți la rece (aici pot fi numiţi Husky siberian, Newfoundlands sau Samoyed). În cele mai multe cazuri, aceste rase au fost dezvoltate în climatele nordice și pot avea, de asemenea, alte atribute anatomice, fiziologice sau comportamentale, care le permit să prospere atunci când este frig. Pe de altă parte, câinii care au straturi excepțional de subțiri (de exemplu, Greyhounds și Xoloitzcuintli) suferă cel mai mult în timpul frigului.
Culoarea blănii – Într-o zi clară, “negrii”, “brunii” sau alți câini cu blana întunecată la culoare întunecați pot absorbi cantități semnificative de căldură din lumina soarelui, asta menținându-le blana mai caldă în comparație cu frații lor de culoare deschisă.
Raportul între suprafață si volum – Cu alte cuvinte, câinii mai mici , au mai multă suprafaţă de piele prin care se pierde căldura. Prin urmare, corpurile câinilor mici se răcesc mai repede decât se ntâmplă asta la câinii mari…
Greutatea – grăsimea corporală este un bun izolator. Corpurile câinilor mai subțiri au tendința de a se răci mai repede. Totuşi, riscurile de sănătate ale excesului de greutate depășesc cu mult orice beneficii, așa că nu îngrășați câinii în timpul lunilor de iarnă într-o încercare greșită de a-i proteja de frig.
Condiţionarea ( Călirea) – Câinii care sunt obişnuiti cu temperaturile scăzute sunt mai rezistenţi decât cei care stau mult la interior sau în zone geografice sudice.
Vârsta și sănătatea – Câinii foarte tineri, cei foarte bătrâni și cei bolnavi, nu sunt capabili să-și regleze temperaturile corpului în comparație cu câinii sănătoși, în primii ani ai vieții și prin urmare, au nevoie de o protecție mai mare împotriva frigului.
Nu toate temperaturile nu sunt egale pentru organism
Temperatura care se înregistrează pe un termometru nu este singurul factor de mediu care afectează gradul în care câinii simt frigul.
Recele dat de vânt – o briză puternică poate să “taie” rapid haina unui câine și poate să scadă foarte mult capacitatea acestuia de a se izola și a se proteja împotriva temperaturilor scăzute.
Umiditatea – Ploaie, zăpadă umedă, ceață grea…, orice formă de umezeală care udă blana poate răci rapid corpul unui câine, chiar dacă temperatura aerului nu este atât de rece.
Acoperirea de nori – Zilele noroase tind să fie resimţite mai intens decât zilele însorite, deoarece câinii nu pot absorbi soarele şi să se încalzească.
Activitatea – Câinii care sunt foarte activi în timp ce se află afară, pot genera suficientă căldură suplimentară pentru a se simţi confortabil chiar dacă temperatura este destul de scăzută.
Reguli de prevenire a problemelor pe timp friguros
În general, temperaturile scăzute nu ar trebui să devină o problemă pentru majoritatea câinilor până când nu vor scădea sub 7 grade Celsius, moment în care ar putea începe să se simtă inconfortabil. Atunci când temperaturile scad sub 0 grade Celsius, proprietarii de câini de rasă mică, câini cu blană subțire sau câini foarte tineri, bătrâni sau bolnavi, trebuie să acorde o atenție deosebită întreţinerii şi plimbării sau mediului în care locuiesc. Odată ce temperaturile scad sub minus 6 grade Celsius, toți proprietarii trebuie să fie conștienți de un fapt: câinii lor ar putea dezvolta probleme de sănătate asociate cu recele, cum ar fi hipotermia și degerăturile.
Cea mai bună modalitate de a monitoriza câinii atunci când este frig e aceea de a ține un ochi atent la comportamentul lor. Dacă observați că animalul duneavoastră tremură, acționând anxios, fără chef, încetinind mersul, căutând locuri calde sau ținând lăbuţele în aer, este timpul să vă îl duceţi în casă.
Dr. Cornel Gingăraşu, medic veterinar