„Prebioticele” se deosebesc de suplimentele pe care le cunoașteți pur și simplu ca medicamente sau suplimente alimentare „probiotice”, dar ele nu sunt cu totul diferite. Acestea au o acțiune specială la nivelul intestinului subțire, unde locuiesc cantități imense de colonii bacteriene și se hrănesc pe traseul gastro-intestinal (GI) al animalului vostru.
Dar, în loc să furnizeze direct bacteriile „bune” (de obicei, într-o formă alimentară oarecare , așa zisă de „mestecat” probiotică sau în suplimentul pulbere solubil ori în capsule), prebioții furnizează promotori de creștere bacteriană – blocurile de construcție, dacă doriți, de colonii bacteriene fericite.
Iată o explicație mai bună, oferită de Asociația științifică internațională pentru probiotice și prebiotice (ISAPP):
„Prebioticele sunt fermentate selectiv, ingrediente dietetice care au ca rezultat modificări specifice ale compoziției și/sau activității microbiotei gastrointestinale, conferind astfel beneficii asupra sănătății gazdei. Spre deosebire de probiotice, un prebiotic vizează microbiota ( microbiota = populația de microorganisme) deja prezentă în ecosistem, acționând ca „hrană” pentru microbii țintă cu consecințe benefice pentru gazdă”, se spune în studiul ISAPP.
Am înţeles? Sună destul de simplu, nu? Dar, în timp ce această definiție reușește să explice (cel puțin în principiu) cum funcționează prebioticele, nu este prea clar ce fac ele. Știm cu toții că probioticele ajută pe animalele de companie cu diaree sau boli cronice intestinale , unde se produce o masiva înmulțire bacteriană, dar ce este acest „beneficiu asupra sănătății gazdă”, pe care o conferă acțiunea prebiotică?
Iată o continuare a aceluiași pasaj din ISAPP:
„Anumite prebiotice, după ce au fost utilizate în cantități adecvate, au prezentat beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea funcției digestive și a mediului intestinal, modularea pozitivă a imunității și metabolismului, îmbunătățirea metabolismului lipidelor și îmbunătățirea absorbției mineralelor din alimente.
În cazul în care sunt încă neclaritati, iată o explicație a unui nutriționist specializat în alimentele animalelor de companie :
„Mai exact, fibrele prebiotice sunt fermentate de multe specii benefice ale ecosistemului bacterian intestinal, ceea ce conduce la generarea de acizi grași cu lanț scurt. Acești acizi grași cu lanț scurt servesc apoi ca un substrat energetic important pentru celulele mucoasei intestinale, conduc la creșterea regenerative a mucoasei intestinale, la creșterea motilității GI, la o scădere a speciilor bacteriene patogene, la o stare antiinflamatoare a mucoasei GI și la modularea sistemului imunitar asociat intestinului”.
Mulțumit? Nu? Bine, lasă-mă să traduc:
Probioticele sunt excelente pentru animalele de companie care suferă, ocazional sau chiar cronic, de o creștere a bacteriilor intestinale „neprietenoase” care rezultă din probleme precum colita de fermentație sau intestin iritabil” (intoleranța alimentară) sau o sensibilitate ori incapacitatea de a absorbi anumite ingrediente dietetice. Adăugarea bacteriilor bune ajută la corectarea dezechilibrului și reducerea populațiilor de bacterii cu activitate negativa. Prin urmare, probioticele sunt utile în special pentru animalele de companie care suferă de diaree intermitentă sau cronică.
În mod similar, prebioticele actionează pentru a diminua efectele bacteriilor rele prin furnizarea de oligozaharide (mai ales fructooligozaharide sau mananoligosaharide) pentru a promova dezvoltarea bacteriilor bune (în primul rând bifidobacterii și, într-o oarecare masură, lactobacili). În cazul prebioților, acest efect pozitiv se extinde și la celulele intestinale profunde.
Este doar un alt mod de a obține echilibrul corect al bacteriilor GI, împreună cu un suport intestinal celular, astfel încât animalele de companie ar putea, teoretic, să tolereze mai ușor bolile GI acute și să sufere mai puține simptome de probleme cronice ale intestinului.
Aceasta este ideea și este și una convingătoare. Orice lucru care ne ajută să tratăm intestinele fără folosirea medicamentelor este o potențială ofertă pentru animalele de companie care suferă de boli ale tractului gastro-intestinal. De aceea, dietele îmbogățite cu ingrediente prebiotice devin din ce în ce mai populare pe piața produselor alimentare de animale de companie.
Cornel Gingărașu, medic veterinar