Arca lui Noe. Antibiotice: 5 lucruri pe care ar trebui să le știe proprietarii de pisici

Arca lui Noe. Antibiotice: 5 lucruri pe care ar trebui să le știe proprietarii de pisiciUnii proprietari de pisici aleg antibioticele cu mare ușurință, ca mod de a trata diverse afecțiuni. În jurul nostru este o lume înfricoșătoare, cu toate acele superființe vii microscopice, care ne atacă, cu probleme de rezistență la antibiotice și reacțiile secundare la medicamente.

Tratarea infecțiilor este un subiect de confuzie și controverse, atât în medicina umană, cât și în medicina veterinară.

Să analizăm preocupările esențiale asupra antibioterapiei pentru sănătatea oamenilor și a animalelor.

 De ce? Pentru că antibioticele nu sunt ca orice alte medicamente

La urma urmei, lupta împotriva infecțiilor ca atacuri din partea invadatorilor străini este fundamentală pentru capacitatea noastră de a stăvili amenințările cele mai evidente pentru sănătatea oamenilor și a animalelor. Rata mortalității ridicate, relevată de istoria bolilor infecțioase pre-antibiotice, ar trebui să fie suficientă pentru a impresiona pe oricine cu privire la acest scor care poate fi inegal, în favoarea microbilor.

Din nefericire, preponderența dovezilor științifice demonstrează că utilizarea excesivă a antibioticelor, atât în medicina umană, cât și în cea veterinară (în zootehnie, în special) a condus la riscul emergent de rezistență la antibiotice. Cu alte cuvinte, din cauza expunerii la aceste substanțe folosite în terapie, bacteriile au devenit experte în a veni cu modalități de a se sustrage.

De aceea, mulți medici veterinari sunt din ce în ce mai super-precauți atunci când vine vorba de a prescrie antibiotice, pentru că bacteriile pot depăși bariera dintre specii. La urma urmei, chiar și cele mai înfricoșătoare bacterii  multi-drog rezistente, cum sunt bacteriile mâncătoare de carne, sunt invadatori care vor oportunităti egale și nu le pasă dacă te atacă pe tine, o vacă, pisică sau pe copilul tău.

Iată  lucruri cu adevărat importante despre antibiotice :

  1. Antibioticele sunt pentru infecții bacteriene…

 … și asta înseamnă că nu vor lucra pentru orice fel de infecție. De exemplu, răcelile și gripele sunt cauzate de viruși și ca atare, nu vor răspunde la antibiotice. Oferindu-le, în aceste cazuri, prin expunerea antibioticelor la o gamă mai largă de bacterii se sporesc astfel șansele de dezvoltare a unor tulpini rezistente de bacterii.

  1. Să ne asigurăm că e antibioticul corect pentru problema pisicii

Acest lucru este extrem de important atunci când vine vorba de tratarea infecțiilor bacteriene.

Din ce în ce mai mult, medicii veterinari testează tipul de infecție (urechi, urină, piele, ale căilor respiratorii, răni, etc) pentru a vedea ce tipuri de bacterii sunt cele care afectează zona și a afla antibioticele care sunt cu adevărat eficiente. Acest test se numește antibiogramă și este de departe cel mai bun mod de a ști că folosim antibioticele în mod corespunzător.

Acest lucru este deosebit de important, mai ales dacă nu suntem siguri că este o infecție bacteriană. De exemplu, 95% dintre felinele cu probleme ale tractului urinar nu suferă de infecții bacteriene și încă o proporție foarte mare din acești pacienți primesc antibiotice în mod inutil.

  1. Antibioticele nu sunt lipsite de riscuri la pisici

Din punct de vedere istoric, în  ambele profesii medicale, umană și veterinară, antibioticele au fost prea rapid puse pe „tragere” . Într-adevăr, în prea multe cazuri, noi  alegem să „tragem” mai întâi și după aceea să punem întrebări, ceea ce înseamnă nu numai că folosim antibiotice, în moduri în care se instalează rezistența la antibiotice dar ceea ce facem este să agravăm starea pacienților.

Ați auzit vreodată vechea zicală care  spune „primum non nocere” (prima dată să nu vătămi!)? Pentru că antibioticele sunt pline de efecte secundare variind de la tulburări gastro-intestinale ușoare pană la boli autoimune mortale, este deosebit de important să se ia utilizarea acestor medicamente foarte în serios și numai atunci când este absolut necesar.

  1. Trei cuvinte cruciale: „Luați conform regulilor!”

 Cu alte cuvinte…

NU sări peste doze, respectă timpii de administrare, perioada de tratament, respectă cantitățile prescrise!

 NU începeți să utilizați un antibiotic pentru că se întamplă să fi „rămas de ultima oară”.

  1. Fiți siguri de respectarea principiilor de tratament

Citiți prospectul medicamentelor și notați-vă cum se numesc ele și cum au fost administrate.

Pentru a citi informații mai detaliate cu privire la ceea ce este corect în lumea antibioticelor din domeniul sănătătii animale, căutați Fundația Moss Bella. Acest grup din Marea Britanie este dedicat utilizării responsabile a antibioticelor în întreaga lume și ei oferă întotdeauna cele mai practice și noi informații cu privire la acest subiect.

Dr. Cornel Gingărașu, medic veterinar

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*