Agresivitatea la copii

Agresivitatea…. Ridică mâna asupra ta, își mușcă sora, dă cu șutul în mobilă,  strică jucăriile. Îți închipui că ai adus pe lume un barbar și ți-e teamă de ce e mai rău în viitor.

N-are rost să dramatizezi! Copiii mici care își lovesc păpușile sau care își aruncă jucăriile prin cameră;  nu sunt mici delicvenți în devenire.

Rolul părintelui este să le canalizeze acestă agresivitate;  să supravegheze comportamentele copiilor și să ia măsuri în cazul unor abateri mai grave.

În privința copiilor mici, cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani, agresivitate reprezintă o formă de exprimare, care va scădea pe măsură ce se va dezvolta limbajul și se va instala un adevărat dialog între copil și cei din jurul  său.

Citește și: Fii demn! Ne „îndeamnă” consilierul parental Cristina Manole

Viața în colectivitate potolește acestă pulsiune prin limbaj, iar regulile din viață de zi cu zi, impuse la creșă au un efect benefic asupra micuților „duri”.

Crescând, un copil care e agresiv își exprimă în felul acesta o stare proastă: e gelos, nu are încredere în el, și-a pierdut reperele în cazul unei despărțiri, a unui divorț, al unui deces….

În fața agresivității, așa cum se întâmplă în majoritatea relațiilor cu copiii, este esențial să le acordăm atenție și înțelegere, dar trebuie să și acționăm într-un fel. Dacă situația durează de prea mult timp sau se agravează, atunci trebuie să apelăm la sfatul unui consiler parental/psiholog.

Agresivitatea….Loviri și bătăi între frați

Bătaia e o modalitate de exprimare pentru majoritatea băieților, e un mijloc prin care se deosebesc de fete. Pasiunea lor pentru super eroi musculoși ne arată că pentru ei forța este mai presus de orice! Se afirmă prin superioritate fizică.

”În fiecare zi, fetița mea de 5 ani și fratele ei de 3 ani țipă și se bat pentru câte o jucărie. Mi-e teamă ca nu cumva să-și facă rău unul celuilalt. Mă exaspereză”.

Acest raport  de forțe între frați e ceva obișnuit: certurile fac parte integrantă din viața colectivă;  în special din viața de familie.

Ai observat că e de-ajuns ca unul să vrea o jucărie pentru ca celălalt, deși preocupat cu altceva, să sară imediat că vrea și el jucăria respectivă?

Cum gestionezi?

  • Dacă se bat pe o jucărie, dă-i-o unuia, cu condiția să i-o dea și celuilalt după 15 minute. Comportă-te ferm cu ei, verifică dacă au făcut schimbul și dacă au respectat ce le-ai spus.
  • Dacă încep din nou, atunci confiscă-le jucăria din cauza căreia se ceartă, desparte-i, fiecare să stea în colțul lui, și spune-le că n-ai voie să iei apărarea nimănui.
  • Încearcă să lămurești din start statutul jucăriilor: fiecare are jucăriile lui, dar există unele, nu foarte multe, comune, pe care trebuie să și le schimbe între ei.

A consemnat Cristina Manole,

Consilier parental

www.parenting365.eu

FB / Pagină pentru părinți

 

 

 

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*