Controversele referitoare la constituirea Consiliului Municipal (CLM) capătă și conotații penale, pentru că prima parte a ședinței pare să se fi desfășurat cu încălcarea mai multor articole ale Codului Penal.
Potrivit legii, CLM Galați este format din 27 de consilieri, dar ca urmare a decesului în perioada campaniei electorale a fostului co-președinte al PNL Doru Resmeriță, care obținuse un mandat de consilier, la constituirea consiliului au participat 26 de consilieri.
Pe lista ALDE au fost aleși patru consilieri, senatorul Eugen Durbacă, Cristian Dima, Florin Râclea și Eugen Găvan. După ce secretarul CLM, Radu Covacs, a constatat că este asigurat cvorumul, prefectul Dorin Otrocol a invitat pe cel mai în vârstă dintre consilieri să conducă ședința.
Oficial, 26 de consilieri prezenți și 27 de voturi
A preluat conducerea ședinței Gheorghe Bugeac (ALDE), care încă nu era consilier municipal, fiind doar primul supleant, pentru că în plenul CLM se aflau deja ceilalți patru: Eugen Durbacă, Cristian Dima, Florin Râclea și Eugen Găvan.
Astfel, deși oficial Consiliul Municipal era format la acel moment din 26 de consilieri, la ședință au participat 27!
Surse din PNL susțin că va fi depusă o plângere penală deoarece în acest caz, avem de a face cu infracțiunea de uzurpare de calități oficiale, prevăzută de art 258 CP și pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, de care ar putea fi acuzat Gheorghe Bugeac.
A fost falsificat documentul de constituire
Este acuzată și falsificarea „procesului verbal al ședinței de constituire a Consiliului Local al Municipiului Galați din data de 27 iunie 2016”, documentul în care sunt consemnate 26 de voturi, deși în sală votau 27 de consilieri, adică cei 26 a căror prezență era legitimă, plus Gheorghe Bugeac.
Se acuză și faptul că 9 hotărâri ale Consiliului Municipal ar fi lovite de nulitate din cauză că ar fi votat și Gheorghe Bugeac, care nu ar fi trebuit să voteze atâta timp cât la ședință era prezent și vota Eugen Durbacă, cel căruia Bugeac urma să îi ia locul în Consiliul Municipal.
Ca președinte de ședință, Bugeac a supus la vot ordinea de zi, a votat și el „pentru”, ca și ceilalți consilieri, în procesul verbal s-au consemnat 26 de voturi „pentru”, zero voturi „împotrivă”, zero „abțineri”, dar așa cum o dovedește și filmarea ședinței, au fost de fapt 27 de voturi „pentru”, cel în plus fiind al lui Gheorghe Bugeac.
La fel s-a întâmplat la stabilirea unei comisii de validare formate din 5 membri, cu o unanimitate de 26 de voturi în procesul verbal și 27 în realitate. La alegerea membrilor comisiei, au fost consemnate 25 de voturi „pentru”, dar nu pentru că Bugeac nu ar fi votat, ci pentru că cei care erau candidați s-au abținut de la vot. În realitate au fost 26 de voturi, nu 25 cum este consemnat în procesul verbal.
În aceste condiții, planează acuzații de falsificare a rezultatelor la cele 9 proceduri de vot din ședința de constituire a Consiliului Municipal.
Imaginile filmate dovedesc că Gheorghe Bugeac a votat înainte de a deveni consilier municipal
Abia după 18 minute de la începutul ședinței s-a luat notă oficial de faptul că senatorul ALDE Eugen Durbacă renunță la mandatul de consilier municipal și se consemnează că locul lui este luat de primul supleant, adică de Gheorghe Bugeac. Abia de la acel moment s-a intrat în legalitate.
Dar înainte de această consemnare, grupul ALDE a funcționat cu 5 consilieri în loc de 4.
Fapt demonstrat de procesul verbal, senatorul Eugen Durbacă și-a exercitat mandatul de consilier până la momentul la care s-a luat notă de renunțarea la mandat. Astfel, Durbacă l-a propus ca membru în Comisia de validare din partea grupului ALDE pe Eugen Găvan (vezi facsimil).
În același timp, imaginile filmate demonstrează că Gheorghe Bugeac a votat (spre exemplu la minutul 5, momentul în care s-a votat ordinea de zi).
Președintele ALDE Galați respinge acuzațiile
Senatorul Eugen Durbacă respinge acuzațiile, susținând că a demisionat înainte de ședința de constituire: „Eu mi-am dat demisia înainte de ședința Consiliului Municipal. Hârtia prin care mi-am dat demisia a fost la comisia de validare”.
Întrebat în legătură cu faptul că la ședință a participat și domnia sa dar și supleantul care i-a luat locul în Consiliul Municipal, respectiv Gheorghe Bugeac, Eugen Durbacă a răspuns: „Trebuia să fiu în sală când s-a făcut prezența”. Corect, nu trebuia să fie Bugeac!
Explicații care încurcă și mai mult lucrurile
Senatorul Durbacă a mai revenit și cu o altă precizare, aceea că secretarul Consiliului Municipal i-a dat toate asigurările că ședința a decurs în condiții de legalitate și chiar dacă Gheorghe Bugeac a votat proiectele de hotărâri, voturile acestuia nu au fost luate în considerație.
Este o explicație extrem de subțire. Legal era să se consemneze în procesul verbal și să se comunice celor prezenți că Gheorghe Bugeac nu are drept de vot și ca atare voturile sale nu sunt puse la socoteală, dar și asta ar fi fost o ilegalitate, pentru că fiind președinte de ședință, consilierul Gheorghe Bugeac trebuia să aibă drept de vot.