A început şcoala: „Ce să facem ca să evităm războiul temelor?”

Bătălia temelor pentru acasă….și începe războiul!

Temele pentru acasă tind să tranforme casa într-o zonă de război; iar tu ești sergentul de instrucție. Este unul dintre cel mai des întâlnite puncte în care îți pierzi controlul – locul unde încercările academice se întâlnesc cu așteptările parentale într-un spațiu delimitat, în privat!

Când trebuie făcute temele pentru acasă, există cea mai mare probabilitate ca părinții, exasperați că sarcina nu este îndeplinită suficient de rapid de bine, să izbucnească. În asemenea momente, sunt cele mai mari șanse ca părinților competitivi să le scape afirmații pe care apoi să le regrete….într-un efort de a-și determina copilul să aibă rezultate bune. Intensificarea conflictului este cauzată parțial de faptul că profesorii dau multe teme copiilor acasă – conform programei școlare.

Totuși, din ce în ce mai mult, se recunoaște faptul că temele pentru acasă sunt în detrimentul timpului alocat familiei și consumă din orele care ar trebui petrecute pentu joacă și relaxare.

O temă pentru acasă care la școală i-ar lua elevului 20 de minute poate dura de patru ori mai mult acasă; din cauza lucrurilor  care îl distrag și a tacticilor de amânare aferente. Ca urmare, copiii dorm mai puțin, merg la culcare mai târziu și se simt mai stresați.

Ce este de făcut?

Pentru a reduce conflictul, insuflați-le copiilor obiceiuri sănătoase și impuneți limite de timp pentru efectuarea temelor de când se apucă de ele. 

Ce îți propun?

Ca să te asiguri că temele sunt făcute corect, dar fără să muncești în locul copilului,  îți sugerez o privire de ansamblu – de 5 minute în care să-l întrebi ce trebuie să facă; la ce are teme; dacă are nelamuriri etc

Totuși nu te amesteca prea mult – dacă insisti, copilul va avea impresia că nu se poate descurca singur.  Nu termina tema în locul lui, doar că ești disperat să o bifezi pe lista cu lucruri terminate în seara respectivă.

Treaba părinților este să-și învețe copilul obiceiuri bune – copiii învață numai atunci când creierul lor este cel  care vine cu răspunsul.  

A consemnat Cristina Manole, consilier parental

Cristina Manole poate fi găsită şi citită AICI si pe parenting365.eu.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*