A fost confirmat și al doilea caz de gripă aviară la Ivești

A fost confirmat și al doilea caz de gripă aviară la IveștiConducerea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentului (DSVSA) Galaţi a confirmat sâmbătă al doilea caz de gripă aviară descoperit tot în zona comunei Ivești.

„Avem confirmarea unui nou caz de gripă aviară la o lebădă care a fost găsită moartă în această zonă pe 18 ianuarie. S-au prelevat probe, iar rezultatele analizelor efectuate la DSV Brăila şi la Bucureşti la Laboratorul Naţional de Referinţă sunt pozitive, fiind vorba despre virsul gripei aviare H5N8”, a declarat directorul DSVSA Galați, Vasile Ştefan.

El a precizat că pe 16 ianuarie medicul veterinar din zonă a anunţat DSVSA Galaţi că pe acel fond de vânătoare erau mai multe lebede de iarnă, din care una avea semne de îmbolnăvire, iar o alta era moartă.

20.01.2017: Gripă aviară la Ivești. Pericol maxim: boala se transmite la om!

„Pe data de 16 ianuarie am fost anunțați de medicul veterinar din zonă că pe fondul de vânătoare Hanu Conachi, pe albia râului Bârlad, zona Valea Romilor, sat Ivești, comuna Ivești, ar fi mai multe lebede de iarnă, dintre care una dă semne de îmbolnăvire, iar o alta este moartă. Au fost prelevate probe de laborator atât de la lebăda moartă, cât și de la cea bolnavă. Analizele au fost realizate la laboratorul DSVSA Brăila, iar în cazul lebedei bolnave analiza a ieșit negativă pentru gripă aviară, însă în cazul lebedei moarte rezultatul a fost pozitiv la gripă aviară. Ulterior, pentru confirmarea cazului, analiza a fost trimisă și la Laboratorul Național de Referință care a confirmat, pe 20 ianuarie, cazul de gripă aviară la lebăda moartă. Pe data de 18 ianuarie, am fost sesizați că s-a descoperit o altă lebădă moartă, în aceeași zonă, prelevându-se probe. Acestea au fost analizate la Brăila, iar rezultatul a ieșit pozitiv în privința gripei aviare, iar sâmbătă a venit confirmarea acestui rezultat și de la Laboratorul Național de Referință”, a precizat directorul DSVSA.

Potrivit lui Ştefan, zona în care au fost găsite cele două lebede moarte este una mlăştinoasă, alimentată cu izvoare de apă mai caldă, care nu îngheaţă, motiv pentru care locul este folosit mai ales în perioada rece de lebedele de iarnă.

Directorul DSVSA Galaţi a mai spus că până acum nu s-au semnalat probleme în ceea ce priveşte păsările domestice din zonă.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

One Comment

  1. Pingback: A fost confirmat și al doilea caz de gripă aviară la Ivești | Moldova24

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*