A absolvit „Universitatea Vârstei a Treia” prima promoție de 160 de studenți seniori, de 70-80 de ani

 A absolvit „Universitatea Vârstei a Treia” prima promoție de 160 de studenți seniori, de 70-80 de aniÎn Aula Campusului de pe strada Carnabel a Universității „Dunărea de Jos” a avut  loc cursul festiv organizat cu prilejul absolvirii cursurilor de către prima promoție de studenți ai „Universității Vârstei a Treia” – „U3A”.

„U3A”, o universitate unică în țară, cu studenți de la 55 la 85 de ani

Potrivit prof. univ. dr. Violeta Pușcașu, prodecanul Facultății de Științe Sociale și Politice din cadrul universității și coordonatoarea proiectului, „Universitatea Vârstei a Treia” este un proiect unic în universitățile din România, fiind preluat după un model care funcționează la Universitățile din Toulouse și Nantes, din Franța.

„Este prima serie de absolvenți ai noștri de vârsta a 3-a. Este o structură care a pornit ca un proiect pionier în universitățile de stat. De fapt, la acest moment suntem singura Universitate a Vârstei a Treia deschisă într-o universitate publică și care implică în acest proiect 160 de seniori cu vârste între 55 și 85 de ani. Sunt poate mai emoționată decât absolvenții noștri pe care i-am descoperit de fiecare dată ca pe niște tineri iremediabili, care au venit să redescopere bucuria învățării. Nu există oameni în vârstă, există doar oameni tineri, numai că unii dintre noi suntem tineri de mai multă vreme”, a declarat Violeta Pușcașu.

În implementarea acestui proiect, conducerea Universității „Dunărea de Jos” s-a bazat pe faptul că din cei aproximativ 250.000 de locuitori ai Galațiului, circa  45.000 sunt locuitori de vârste de peste 55 de ani și din acest punct de vedere Proiectul „U3A” este un răspuns la îmbătrânirea demografică a populației orașului. La admitere, a și fost pusă condiția ca viitorii studenți să aibă de la 55 de ani în sus.

Cursuri pe 10 specializări

Cei 160 de studenți seniori au avut de ales din oferta anului universitar 2016-2017 un număr de 10 module în discipline precum Drept, Medicină, Artă, Cultură şi Civilizaţie, Turism, Istorie-Filosofie şi Teologie, Kinetoterapie, Nutriţie şi ştiinţa alimentaţiei, Economie, Geopolitică şi relaţii internaţionale, Psihologie şi pedagogie intergeneraţională, Ştiinţe şi inginerie, Informatică. Fiecare grupă de studiu a avut 25-30 de studenți. A existat și o taxă modică, de 50 de lei. Activităţile s-au desfăşurat sub formă de cursuri, seminare și ateliere de dezbatere. Programul cursurilor a respectat structura anului academic, orarul fiind de luni până vineri, între orele 10.00-12.00 și de la 16.00 la 18.00.

Cea mai vârstnică studentă din România, o gălățeancă care se apropie de 81 de ani

Printre cei 160 de gălățeni care au absolvit cursurile „U3A”, regăsim cei mai vârstnici studenți din țară. Cu siguranță că Elena Isofac Iolariu, care în toamnă va împlini 81 de ani, intră în această categorie și este un pretendent serios la titlul de cel mai vârstnic student din România. „Am trecut de 80 de ani. În noiembrie, dacă dă Dumnezeu, împlinesc 81 de ani. M-a întrebat cineva de ce mă înscriu la 80 de ani, ca să mai învăț. Eu până oi muri tot învăț și vreau să mai scriu și ceva cărți. M-am înscris la Teologie și Nutriție. La Teologie m-am înscris pentru că toată viața am fost la biserică și am crezut în Dumnezeu și Maica Domnului, care m-a ajutat. La Nutriție m-am înscris ca să mâncăm sănătos și să mai trăim. Și să-i învăț și pe cei mai tineri”, spune absolventa U3A.

Mircea Bălan, un student de 73 de ani: „În primul rând, nu ne plafonăm, nu ne ducem la table în parc toată ziua”

Din moment ce avem deja o promoție de 160 de seniori care la 70-80 de ani au absolvit cursurile, s-ar putea spune că la Galați asistăm la un fenomen interesant, pentru că la astfel de vârste seniorii preferă să stea în fața televizorului sau în parc, la taclale și șah sau table, cu ceilalți pensionari.

Mircea Bălan, de 73 de ani, spune că a participat la cursurile „U3A” tocmai pentru că i s-a oferit posibilitatea să își petreacă timpul într-un mod util, aflând lucruri noi, în loc să își piardă vremea la table, în parc. „Am ales Turism, Drept și Medicină, dar am mai făcut încă trei în plus. M-am înscris la acest program din dorința să cunosc ce este de actualitate. Am aflat foarte mult lucruri noi de la lectorii noștri. E interesant. În primul rând pentru că nu ne plafonăm, nu ne ducem la table în parc toată ziua”, spune Mircea Bălan.

 Soția a spus că-s „țăcănit”, apoi a înțeles că e de bine

 Întrebat cum a reacționat familia, Mircea Bălan spune că l-a început soția i-a spus că e „țăcănit”, apoi a l-a înțeles: „Să vă spun adevărul? Mi-a spus că sunt într-o parte, înțelegeți vorba românească, țăcănit, cum s-ar spune. Dar până la urmă și-a dat seama că e bine ce am făcut”.

 „Fără nicio exagerare, ne-au îmbogățit viața”

Un student ceva mai „tânăr”, Jean Ivan, de 62 de ani, spune că aceste cursuri i-au îmbogățit viața: „Astăzi am absolvit cursurile Universității Vârstei a Treia, o inițiativă deosebit de frumoasă și de benefică pentru noi, cei de vârsta a 3-a. Cursurile sunt mai mult interactive, se fac mai mult dezbateri. Am avut 10-12 module foarte interesante, de la Medicină, Drept, Terapie, a Istorie-Filozofie, Artă și Turism. De toate. Unele au fost acțiuni practice, am avut întâlnire cu un pictor, care ne-a arătat arta picturii. Fără nicio exagerare, ne-au îmbogățit viața. Profesorii au fost foarte deschiși și cursurile s-au desfășurat într-o atmosferă foarte plăcută. Sper că mai putem continua și la anul”.

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*