6 ani de luptă cu autismul la Galaţi. 6 ani de APCA Galaţi

Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copii cu Autism Galaţi şi-a deschis porţile în această săptămână pentru a marca cei şase ani plini de experienţe noi, alături de părinţi şi copii cu autism.

Asociaţia, prin inimoasa şi luptătoarea mamă de copil cu autism, Nicoleta Lupoae, (doar o mamă încercată de un asemenea diagnostic ar fi găsit puterea să perservereze atunci când autorităţile, cadrele medicale, cadrele specializate sau cele didactice nu au găsit până acum nicio soluţie de a integra şi recupera aceşti copii), răscoleşte la ceas aniversar în cufărul cu amintiri şi aduce la zi numeroasele proiecte de anvergură naţională chiar care le-au permis să evolueze, să se pregătească pentru lupta cu autismul, să predea ştafeta unor părinţi, cadre didactice sau chiar psihologi şi mai ales să recupereze copii cu autism, să-i facă să poată trăi mai bine în lumea noastră.

2011 a însemnat ”nașterea” #APCAGalati!

În 2011, ”părinții” asociației, Nicoleta și Ionuț Lupoae, și, totodată, părinții lui Cosmin, un băieţel de 3 ani abia diagnosticat cu autism, alături de un al 3-lea membru fondator, tot o mămica de copil SPECIAL, Mioara Arseni, au hotărât că lupta cu acest diagnostic greu trebuie dusă la un alt nivel. Totul a început timid, într-o simplă garsonieră, având doar câțiva părinți alături, fără Facebook şi fără prea multe pârghii de comunicare sau publicitate, dar cu multă determinare de a face concret ceva, cu adevărat palpabil şi de mare ajutor copiilor cu autism din Galaţi. În luna septembrie a anului 2011, APCA – Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism Galaţi a luat naștere ”în acte” si doar 2 luni mai tarziu, in noiembrie, deja organizau primul curs – “Integrarea copiilor cu tulburări din spectrul autist în învăţământul de masă”

A urmat 2012…

Luna ianuarie a anului 2012 le-a adus cadou un parteneriat foarte drag, care merge mai departe și în ziua de astazi: este vorba de prietenia legată cu OAMENII de la SALA DE JOACA PAUL SI ANDRA, care au facilitat accesul la terapii complementare de recuperare a copiilor, prin miscare, joc și joacă , mai exact prin acordarea de ore gratuite la spațiul de joacă ”prietenos” cu micuţii. Primul spectacol caritabil – ”EU lupt cu autismul – TU poți să mă ajuți!”, nu a întârziat nici el să ”apara”, mai ales având în vedere că surioara lui Cosmin, Alexandra Lupoae, se anunta deja un mic talent al Galaţiului, fiind elevă a Centrului Cultural ”Dunărea de Jos

Pe data de 2 aprilie 2012, APCA a marcat, pentru prima oară la Galați, ”Ziua Internațională a Conștientizării Autismului” si tot în aprilie, membrii asociatiei au participat la prima conferință ABA din România, organizată la București. Luna mai 2012 a venit cu un al doilea curs, “Tehnici de terapie în tulburările de spectru autist”, realizat în colaborare cu ATCA – Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată – Bucureşti și susţinut pentru prima dată la Galaţi de către specialişi acreditaţi sau în curs de acreditare internaţională BCBA. Data de 1 Iunie – Ziua Internațională a Copilului – a fost marcată corespunzător: ”O zi specială pentru copii SPECIALI” a fost un proiect tematic, desfăşurat cu sprijinul a doi noi parteneri la acea vreme, Școala Nr. 42 „Sfinţii Împăraţi” Galaţi şi Școala Specială „Constantin Pufan” Galaţi.
„Cluburile vesele” au venit în luna octombrie 2012 și au presupus activităţi binevenite, de artterapie sau terapie prin joc, desfaşurate alături de voluntarii care veneau periodic în asociaţie in marea ”familie” APCA Galati, deja tot mai numeroasa, de la o luna la alta.

Anul 2013 a debutat în forță

2013 a debutat cu organizarea și susținerea workshop-ului “Factori ce influenţează calitatea terapiei ABA sau cum să ajungem la o recuperare cât mai completă“, cu sprijinul unui analist comportamental acreditat internațional BCBA (Board Certified Behavioral Analyst), având în vedere și tinând cont de setea de informații și de nevoile celor afectați direct sau indirect de acest diagnostic. Și tot în luna februarie, copiii SPECIALI au beneficiat de ore gratuite de stimulare prin joc şi mişcare, prin arta vizuală şi alte terapii complementare, în cadrul proiectului „Cluburile vesele la APCA Galati –Voluntar pentru copiii cu autism”. Alte trei workshop-uri despre autism, extrem de binevenite și utile, s-au desfășurat trei săptămâni consecutiv, cu sprijinul Bibliotecii Județene ”V.A. Urechia” – vechi și consecvent partener.

Ca în fiecare an, luna aprilie este una plină de activități diverse, evenimente și proiecte: drept dovadă, tot în aprilie 2013 a început inițierea copiilor în tainele unui sport pe cât de util, pe atât de frumos: înotul! ”Responsabili” cu bălăceala terapeutică a copiilor noștri au fost, la acea vreme, reprezentanții Clubului Sportiv ”Voința”.

În iulie 2013, la APCA Galați a sosit și primul angajat cu normă întreagă, un psiholog/terapeut! Astfel, copiii din asociație, alături de familiile lor, au putut beneficia de ore de terapie gratuite, prea puține însă pentru nevoile lor reale.
Alte două cursuri, extrem de utile și solicitate („Implementarea si coordonarea planului de interventie in TSA” și „Tehnici de blocare a comportamentelor-problema in terapia copilului cu TSA. Dezvoltarea abilitatilor de detectare a intentiei miscarii”), au fost organizate în colaborare cu parteneri extrem de valoroși: ATCA – Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata și Asociatia de Analiza Aplicata a Comportamentului.
În octombrie, a fost amenajată și cea de-a doua sală destinată terapiei, tot în cadrul Școlii Speciale ”Constantin Pufan”.
Cei de la FasTracKids Galați au fost următorii cooptați în lista partenerilor noștri, proiectul ”Toți copiii sunt FasTracKids”, facilitându-le micilor noștri luptători procesul de RECUPERARE și, mai ales, INTEGRARE în rândul copiilor tipici.

Echipa APCAGalați s-a întregit corespunzător în luna noiembrie, cu cel de-al treilea terapeut, avându-se în vedere cererile tot mai mari pentru suplimentarea orelor de terapie.

Crăciunul a fost, și de această dată, cel puțin la fel de SPECIAL ca și primul sărbătorit în sânul tinerei ”familii”. Tot atunci, micuții din cadrul asociației au avut un moment artistic, anticipând parcă, încă din acel moment, ”nașterea” trupei CURCUBEU, formată acum din copiii SPECIALI care urcă pe scenă la fiecare eveniment și încălzesc inimile spectatorilor.
Anul 2014 a venit cu proiectul ”Eu sunt SPECIAL” și a avut ca scop INTEGRAREA micilor luptători, astfel că a presupus formarea de grupe mixte din copii tipici și atipici, care să realizeze diverse activități împreună. Am mers mai departe cu ”Lecțiile despre autism”, care au luat forma unor cursuri extrem de binevenite pentru toți cei afectați, direct sau indirect, de acest diagnostic. ”Predate” gratuit de către specialiști cu renume în domeniu de la Asociatia AITA, cursurile au venit la pachet cu informații extrem de prețioase și utile pentru toți cei interesați, totul pentru RECUPERAREA și INTEGRAREA micuților SPECIALI. Proiectul ”Toți copiii sunt FasTracKids” a mers mai departe și în 2014, scopul fiind același, partenerii la fel de inimoși FasTracKids Galati și copiii la fel de bucuroși de șansa la INTEGRARE care li se oferea. Marius Buricea, Shogun Marius, de ziua lui, a alergat pentru copiii din #APCAGalați, alături de susținători, în Grădina Publică, în cadrul proiectului ”Aleargă de ziua ta!”.

Un proiect de suflet, derulat din suflet de OAMENI  s-a concretizat într-un mult așteptat pelerinaj la Iași: cu părintele Florin Drăgoi având-o alături pe profesoara Emanuela Brudar, ”Familia” APCA a evadat în natură! Grădina senzorială a Complexului Muzeal de Științele Naturii s-a ”împrietenit” cu micuții din cadrul asociației, grație proiectului ”Terapia naturii”, în cadrul căruia copiii au beneficiat de terapie de integrare senzorială și au fost integrați în grupuri de alți copii tipici. Dragostea pentru cărți se ”cultivă” și altfel! Alternativa a fost proiectul ”Read for the record”, derulat de FasTracKids în colaborare cu #APCAGalați, iar rezultatul a fost unul pe măsura așteptărilor: au prins dragoste de cuvântul scris atât copiii tipici, cât și cei SPECIALI! Pentru că dintotdeauna transparența a fost una dintre caracteristicile misiunii și echipei APCAGalati, am organizat ”Zilele Porților Deschise”, în care am avut onoarea să-i avem alături ca oaspeți pe toți cei care ne-au sprijinit de-a lungul timpului: prieteni, susținători, parteneri, donatori sau părinți. Un eveniment care, de la an la an, a crescut tot mai mult și a ”prins” la public din ce în ce mai bine a fost Semimaratonul caritabil, organizat pe atunci de Grupul de Inițiativă pentru Înființarea Fundației Comunitare Galați, în prezent Fundatia Comunitara Galati.

2015

Unul dintre cele mai importante momente a fost câștigarea proiectului ”Afterschool interactiv și creativ pentru copiii SPECIALI”, primul de acest gen din România, dedicat exclusiv copiilor cu autism. Competiția de proiecte a fost câștigată pe platforma Teimplici.ro, la secțiunea ”Inovație în educație”, și a primit p finanțare din partea Telekom Romania de 5000 de euro, . A fost un succes imens, o realizare mult dorită, care s-a concretizat și cu ajutorul unor OAMENI excepționali din colectivul Farmaciilor Myosotis, care ne-au pus la dispoziție gratuit, timp de doi ani, spațiul în care copiii SPECIALI s-au bucurat de metodele alternative de predare / învățare. Inaugurarea ”Afterschool-ului” s-a făcut ca la carte, având alături, de asemenea, oamenii cei mai dragi!

Nu după mult timp, a venit și Testul ADOS – Golden Standard la nivel internațional în diagnosticarea și evaluarea autismului! A fost o reușită extraordinară, datorată celor care ne-au susținut în demersul de a-l achiziționa: Cluburile Rotary și Fundația Comunitară Galați. La scurt timp, a avut loc și prima testare, efectuată de psiholog Liliana Busuioc unui copilaș din APCA Galați. A venit apoi și a doua ediție a SimiMaraton Galați, organizat de

Fundatia Comunitara Galati, la care APCA a fost din nou prezentă! Ca și prima oară, am avut alături oameni minunați, alergători dedicați și, dincolo de toate, multe SPERANȚE! A urmat apoi intrarea in linie dreapta pentru proiectul “CURIER pentru AUTISM”, un adevarat “maraton”: pentru toti cei implicati in el: de la echipa de proiect si pana la beneficiarii indirecti! Derulat cu sprijinul companiei FAN Courier, “CURIER pentru AUTISM” a insemnat un efort extraordinar, ce a implicat o mobilizare de nedescris

Spectacolul caritabil “ALBASTRU e culoarea mea!” a fost si el un adevarat succes si o dovada vie a sustinerii de care se bucura micutii SPECIALI din #APCAGalati. Desfasurat cu casa inchisa, spectacolul a “colorat” inimile tuturor in cele mai frumoase tonuri de ALBASTRU! Fix pe 6 decembrie 2015, de Mos Nicolae, s-a mai implinit un vis, care s-a numit “Casuta ALBASTRA – Centru de interventii specializate in autism – APCA Galati”!

Povestea ultimului an încheiat – 2016 – precum şi alte proiecte întâmplate de-a lungul celor 6ani pot fi citite pe pagina de Facebook a Asociaţiei de Sprijin pentru Părinţi şi Copii cu Autism! Cu toţii au învăţat că AUTISMUL ESTE RECUPERABIL mai ales atunci când LUPTA împreună!

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*