Anchetă Rise Project. Oțelul Galați a primit bani din Azerbadjan printr-o rețea secretă de spălare de bani

Cea mai recentă anchetă a jurnaliștilor de la Rise Project, „Mașina azeră de spălat bani: Filiera românească”, prezintă modul în care regimul de la Baku, capitala Azerbaidjanului, și-a cheltuit miliardele și cum și-a plătit prietenii, politicieni și afaceriști, din Bulgaria și până-n Germania.

 Documentele financiare ale unui fond de 2,5 miliarde de euro au fost obținute de publicația daneză Berlinske. Jurnaliștii danezi, în colaborare cu OCCRP, organizație din care face parte și Rise Project, și alte două instituții media au urmărit apoi traseul banilor. A rezultat o amplă mașinărie de spălat bani – „Laundromatul Azer”, denumită astfel datorită sumelor vehiculate prin companii-fantomă pentru a le pierde urma.

Conturile unor politicieni europeni au fost alimentate cu fonduri secrete de milioane de euro timp de doi ani. S-a întâmplat între 2012 și 2014.

 Banii au venit, în principal, din Azerbaidjan, fostul stat sovietic din Caucaz aflat încă sub dinastia unui general KGB.

În timp ce încasau banii, politicienii europeni supravegheau, ca observatori, alegerile în care președintele Ilham Aliyev câștiga un nou mandat, declarându-le corecte în pofida criticilor opoziției și ale organismelor internaționale, sau promovau țara de la Marea Caspică ca un „teritoriu al toleranței”, scrie Rise Project.

Un punct-cheie pe harta transferurilor banilor din Baku a fost filiala unei puternice bănci europene, Danske Bank, care a închis ochii la tranzacții suspecte de spălare de bani, deși miliardele de euro au tranzitat filiala ei din Estonia. Aici, banii au ajuns în conturile a patru companii britanice, de unde s-au împrăștiat apoi pe tot globul. În total, peste 16 mii de tranzacții.

În România, mașinăria azeră de spălat bani a ajuns la echipa FC Galați, când clubul sportiv azer FC Baku, patronat de afaceristul Hafiz Mammmadov, l-a transferat pe atacantul român Marius Pena de la Oțelul Galați, fosta campioană a României în 2011. Iată ce se spune în capitolul referitor la Oțelul Galați:

MILIOANELE DIN FOTBAL

Afaceristul azer Hafiz Mammadov a devenit cunoscut la nivel internațional ca finanțator al echipei FC Baku, cu mai multe participări în cupele europene.

Acum patru ani, echipa azeră l-a transferat pe atacantul român Marius Pena de la Oțelul Galați, fosta campioană a României în 2011.

Azerii au plătit 125.000 de dolari, în 2013,  pentru atacantul român, dar banii au venit în România, prin intermediul LCM Alliance LLP, una din cele patru companii britanice din schema azeră de plăți. În sezonul 2013-2014, Pena a jucat în prima ligă azeră, la FC Baku, pentru care a marcat șase goluri.

„E prima dată când aud de firma asta”, ne-a spus Marius Pena, adăugând: „Eu știam că Zeynal Mammadov e președintele clubului și fratele său Hafiz e patronul”.

Fotbalistul susține că, în primele luni de contract, a fost plătit cash, iar, ulterior, banii au ajuns în contul său deschis la Bank of Azerbaidjan. Jucătorul român mai spune că a fost păgubit de clubul din Baku cu 100.000 de dolari, bani pe care încă speră să-i recupereze.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*